گفتوگوی کوتاه مهتاب کرانشه با هنرمند نقاش شیدا لواسانی
گفتوگوی کوتاه مهتاب کرانشه با شیدا لواسانی پیرامون فعالیتهای هنری ایشان در شهر کلگری
با تشکر از شما خانم شیدا لواسانی عزیز برای شرکت در این گفتگو. لطفا کمی در مورد خودتان و سوابق هنریتان بفرمایید؟
من شیدا لواسانی هستم. متولد سال ۱۳۵۵ (۱۹۷۷) در تهران. یازده سالی هست که ایران را ترک کردهام .ابتدا برای ادامهی تحصیل به کشور اتریش، شهر وین رفتم و بعد از ۶ ماه به کشور دانمارک نقل مکان کردم تا به همسرم ملحق شوم. ما به مدت ۳٫۵ سال در کشور دانمارک زندگی کردیم و من در آنجا مشغول برپا کردن نمایشگاهها و مصاحبههای مختلف بودم. زیرا برای آنها بسیار جالب بود که من توانسته بودم ظرف مدت ۴ ماه، زبان آنها را یاد بگیرم و کار کنم. بعد همسرم منتقل شد به کانادا و ۴ سال در نیوفانلند زندگی کردیم و من در آنجا دومین لیسانس خودم را در رشتهی طراحی گرافیکی از دانشگاه نورت آتلانتیک گرفتم و همچنین به عنوان سرپرست قسمت فرهنگهای چندگانه درآنجا مشغول کار شدم. حدود ۲ سال هست که همراه پسر یکسالهام دانیل و همسرم در کلگری هستم و درمقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیلام.
با خبر شدیم کارگاهی در مورد طراحی و مبانی هنر در کتابخانهی فارسی شهر کلگری برپاست. لطفا کمی در این مورد توضیح دهید.
بله در حال حاضر بعد از یک سال و نه ماه دوری از کار تدریس، مجدداً این کار را شروع کردم و در خدمت کتابخانه فارسی کلگری هستم. کلاس جدیدم اصول و مبانی هنر نام دارد. به مدت ۵ جلسه و خیلی خوشحالم که در خدمت دوستان عزیز ایرانیام هستم. امیدوارم با سازمانها و نهادهای ایرانی دیگر هم بتوانم همکاریهای متنوع داشته باشم.
آیا شما تا به حال نمایشگاهی از کارهای هنری خودتان در اقصی نقاط جهان برپا کردهاید؟
بله من در کشورهای مختلفی چون بریتانیا، دانمارک، اتریش، کانادا، دبی و سوئد نمایشگاه گروهی و فردی داشتهام.
خانم لواسانی سبک کاری شما در نقاشی چیست؟
سبک من در نقاشی اکسپرسیونیسم و آبستره است. اما من هم مثل بسیاری از هنرمندان نقاش با سبک رئالیسم شروع به کار کردم. البته در کنار سبک اکسپرسیوینسم و آبستره، همیشه به عناصر اصیل فارسی- ایرانی در هنر هم علاقه داشتهام مثل بته جقه، خطاطی و شعر. در مجموع کارهای من بسیار از نقاشیهای نقاش معاصر ایتالیایی “مودیلیانی” تاثیر گرفته است.
بفرمایید برخورد جمعیت ایرانی درشهر کلگری را در رابطه با جریانات فرهنگی و هنری چطور می بینید؟ آیا از برپایی نمایشگاههای نقاشی و کارگاههای آموزش هنری استقبال می شود؟
من چون اینجا تازه وارد هستم زیاد نمیتوانم نظری بدهم. اما برای کلاس جدیدم استقبال خیلی خوبی شده و در مجامع دیگر هنری هم استقبال خوب بوده اما نه به خوبی اروپا. و فکر می کنم این به این خاطر باشه که کلگری شهر صنعتی هست و سخت می شود هنر مدرن را در اینجا جا انداخت. اما در مجموع فکرمی کنم شهرداری اینجا و یا نهادهای وابسته به آن، امسال فعالیتهای هنری بیشتری را شروع کردهاست.
به نظر شما آموزش، انجام و یا عرضهی کارهای هنری، در داخل ایران راحتتر انجام میگیرد و یا خارج از ایران؟ لطفاً کمی از تجربیاتتان برای ما بازگو کنید؟
به نظر من فعالیت هنری در ایران کاملا متفاوت تر و بسته تر از اینجاست. به طور مثال در دوران تحصیلم ما اجازهی طراحی از بدن انسان را نداشتیم ولی جدیداً در ایران فضا بازتر شده و دانش هنرمندان هم بالاتر رفته است. محدودیتی وجود ندارد و استقبالکننده از برنامههای هنری هم بیشتر شدهاست
آیا تا به حال از حمایتهای دولت کانادا برای پیشبرد کارهای هنریتان درهر زمینهای استفاده کردهاید؟ و به نظر شما کلاً برخوردهای دولتی در رابطه با فعالیتهای هنری مهاجران چگونه است؟
من تا به حال از دولت کانادا هیچ کمکی نگرفتهام اما در صدد هستم که برای راه اندازی آکادمی هنری که به کمک آقای دنا برماس می خواهیم راه اندازی کنیم، ازحمایت جامعهی ایرانی و نهادهای وابسته به شهرداری اینجا هم اگر بشود بهره ببریم.
خانم لواسانی لطفا از برنامههایی که در آینده قصد انجام آن را دارید بگویید؟
راستش دوست دارم تجارب، دانش و دانستههایم را با تکیه بر خدای متعال با هموطنان خوب ایرانی تقسیم کنم. و به همین خاطر تصمیم دارم کلاسهای مختلفی در زمینهی مجسمه سازی، نقاشی و طراحی برای بزرگسالان و برنامههای بعد از زمان مدرسه برای خردسالان عزیز ایرانی راه اندازی کنم و در کنار آن هم، همچنان تصمیم به برپایی نمایشگاههای مختلف در کشورهای اسپانیا، کانادا و ایالات متحده آمریکا دارم که اینها باعث خواهد شد تا کار و تلاش بیشتری داشته باشم. و به همین خاطر در آینده اطلاعات بیشتری در رابطه با برپایی نمایشگاه و کارگاههای آموزشی در اختیار دوستان قرار خواهم داد.
با تشکر مجدد از شما دوست هنرمند خانم شیدا لواسانی برای این گفتوگو.
منم از شما تشکر می کنم.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید