گفتوگوی رضا هنری با گروه موسیقی «وشان» و «دیبا»
شهرگان: اجرای کنسرت «اسرار ازل. . .» در ۳ شب متناوب در تاریخهای ۱۱ ژوئن در دانشگاه بریتیش کلمبیا، ۱۶ ژوئن در سالن اورفیوم انکس در مرکز شهر ونکوور، و ۱۸ ژوئن در سالن اورگرین سنتر در شهر کوکیتلام، انگیزهی این گفتوگو با آهنگسازان، نوازندگان و خواننده این دو گروه شد.
رضا هنری یکی از نوازندگان و هنرمندان پرسابقه ونکوور، دربارهی اجراء این کنسرت، شکلگیری دو گروه موسیقی «وشان» و «دیبا» و نیز حضور محبوبه گلزاری به عنوان خواننده با هنرمندان و دست اندرکاران این دو گروه بهگفتوگو مینشیند.
قطعات این کنسرت همگی از ساختههای آهنگسازان این گروه هستند و برای اولین بار اجرا میشوند. هنرمندان کنسرت «اسرار ازل. . .» همگی ساکن ونکوور هستند و تنها مهمان این گروه خانم محبوبه گلزاری است که از ایران به ونکوور سفر کرده و این گروه را در اجرای کنسرتها همراهی میکند.
محبوبه گلزاری از سن حدود ۱۱ سالگى به فراگیرى آواز ایرانى پرداخته و در این سالها از محضر اساتیدى همچون خانم پریسا، محسن کرامتى، استاد حسین علیزاده، زنده یاد استاد محمد رضا لطفى و استاد محمد رضا شجریان بهره برده است. حاصل تلاش این سالها همکارى با استاد حسین علیزاده است که در فیلم «لاک پشت ها پرواز مى کنند» (ساخته بهمن قبادى با آهنگسازى حسین علیزاده) لالایىهاى فیلم را خوانده و همین طور در گروه همآوایان عضو و در اجراهای این گروه به سرپرستی استاد حسین علیزاده همراه بوده است. وی خوانندگى آلبوم «ز آواز ابریشم و بانگ ناى» که به تازگى توسط نشر رومى در ونکوور منتشر شده و آلبوم «آتش در ری» بر اساس اشعار دکتر مهدی مشکینی را بر عهده داشته که آلبوم اخیر نیز به زودی در ونکوور منتشر میشود.
شما میتوانید برای تهیه بلیط با فراز به شماره تلفن زیر تماس برقرارکنید:
۶۰۴-۷۲۷-۷۲۸۹
امیر اسلامی، نوازنده نی:
«من به عنوان نوازنده نی و یکی از آهنگسازان در این گروه فعالیت میکنم. این گروه یکسال پیش توسط علی رزمی شکل گرفت و در ابتدا ۳ نوازنده سه تار: علی رزمی، حسین میمنی و پیمان روهنده تمرینات را شروع کردند. در ادامه من به عنوان نوازنده نی به گروه اضافه شدم و سپس علی سجادی به عنوان نوازنده عود و هامین هنری به عنوان نوازنده سازهای کوبهای. از وقتی کل گروه شکل گرفته تقریبا حدود ۸ ماه هست که ما هر هفته و به طور پیوسته تمرین داریم. در حقیقت این از اتفاقات نادر در شهر ونکوور و حتی در ایران هست، که یک گروه به مدت طولانی دوام بیاورد و در کنار هم به مدت طولانی هر هفته تمرین کنند! طبیعتا حاصل این همکاری، موسیقی بسیار با احساس و دلنشین و در سطح حرفهای است.
علی رزمی، نوازنده تار:
به نظر من این موسیقی از سری اسرار ازل است که باید با آن همراه شد و سفر کرد. ما سفری تدارک دیدیم که از جنس عشق است و مخاطبین را به این سفر دعوت میکنیم.
هامین هنری، نوازنده سازهای کوبهای:
برای من خیلی خوشایند بوده که در یکسال گذشته در این گروه ساز زدم. این مدت طولانی که ما به طور منظم هر هفته با هم ساز زدیم باعث شده که کنسرت از کیفیت بسیار خوبی برخوردار باشد. من در سالهای فعالیتام در گروههای موسیقی در کانادا، با گروههای مختلفی ساز زدم ولی به نظر من این گروه و این اجرا به دلایل زیادی از کیفیت بالائی برخوردار است و به نظرم یکی از بهترین پروژه هائی است که من تا به حال در آن مشارکت داشتهام.
علی سجادی، نوازنده عود:
باید اضافه کنم که در مورد صدادهنگی و ترکیب صوتی؛ ترکیب سازبندى این پروژه شامل ۳ سه تار، نى، عود و سازهاى کوبهاى است که به لحاظ صوتى به گونهاى مکمل یکدیگرند. حجم صدایى سه تار بهواسطه ساختارِ ساز، کم است ولى بسیار دلنشین و جزء محدود سازهاى موسیقى کلاسیک ایرانى است که میتوان از مجموع چند سه تار بصورت گروهى بهره برد. البته با این شرط که تمامى مضرابها، زخمهها و حالات اجرایى هماهنگ و دقیق باشد که مستلزم تمرین بسیار است. ساز عود هم که صداى کم و بیش بمى دارد، در ترکیب با گروه سه تار، خوشلحن و گوشنواز است. ساز نى هم بعنوان ساز کششى، گذشته از زیبایى وصف ناپذیرش، بعنوان پلى ارتباطى بین سازهاى مضرابى (سه تار و عود با صدادهى زیر و بم) مورد استفاده قرار گرفته است. در ضمن در این اجرا از مجموعه متنوعى از سازهاى کوبهاى که قابلیت کوک شدن هم دارند بهره گرفتیم که ضمن حفظ ریتم، به مجموعه صدادهى گروه کمک شایانى میکند.
پیمان روهنده، نوازنده سهتار:
برای من به شخصه گروه نوازی سه تار همیشه بسیار جذاب بوده و همیشه در طی سالهای هنر آموزی به دنبال موقعیتی اینچنینی بودم. تا قبل از این پروژه لذت همکاری و همنوازی سه تار رو در قالب گروه دیبا با هنرمند عزیز حسین میمنی را چشیده بودم و شاید به نوعی زمینه ساز پروژه حال حاضر هم شد. شخصا بر این باورم که بین سازهای ایرانی، سازهای نی و عود همخوانی بسیار مطلوبی با ساز سه تار دارند و شاید ترکیب ایدهآل برای گروه نوازی با ساز سه تار و دیگر سازهای ایرانی، همین مجموعه حال حاضر باشد. یکی از مهمترین چالشها برای سه تار نوازها در این مجموعه، تبدیل و تطابق نواختن آثار با امکانات و قابلیتهای ساز سه تار بود. به اصطلاح «سه تاری» نواختن این آثار خیلی در انتقال مطلب و تاثیرگذاری آنان میتوانست تعیین کننده باشد که خوشبختانه این امر با همفکری، ممارست و دقت همه عزیزان در گروه به انجام رسید.
حسین میمنی، نوازنده سه تار:
من نوازنده سه تار در گروه دیبا هستم و به عنوان نغمه پردازِ یکى از قطعات و نوازنده سه تار با این گروه همکارى دارم. تجربهى آماده کردن اجراى «اسرار ازل. . .» تجربهاى خیلى خاصى، حداقل براى من بود. دلایل این ساز بندى گروه، پیشینهى هنرى اعضا، زمان و مکان شکلگیرى آثار و نحوه آماده کردن آنها براى اجرا و … بوده است. امیدوارم که مردم ونکوور که همیشه حامى هنرمندان شناخته شده موسیقى ایرانى هستن، هنرمندهاى شهر خود را هم همراهى کرده و به فعال و پویا بودن صحنه موسیقى ایرانى در این شهر کمک کنند.
محبوبه گلزاری، خواننده و هنرمند مهمان در شهر ونکوور:
اجرای این پروژه به پیشنهاد دوست و هنرمند گرانقدر آقاى امیر اسلامى بود. ایشان کارها را براى من فرستادند و من هم که از شنیدنشان بسیار لذت بردم، تصمیم گرفتم – هر چند از راه دور و کمى با سختى – با این پروژه همکارى کنم. در همین راستا کنسرت «اسرار ازل. . .» از طرف گروه «وشان» و «دیبا» به من پیشنهاد شد و بنابراین دوستان قطعات را مىنواختند و به من ایمیل مىشد و من هم پس از شنیدنشان، آنها را ضبط مىکردم و براى گروه مىفرستادم. و به این شکل تمرین میکردیم، تا اینکه حدودا سه هفته است که به ونکوور آمدهام تا براى تمرین گروهی و نهایتا اجرا آماده شویم.
و سخن پایانی؟
امیر اسلامی: برای اولین بار در ونکوور یک کنسرت در ۳ سالن و در ۳ نقطه مختلف شهر قرار است اجرا شود. قطعات این کنسرت همه جدید هستند و توسط آهنگسازان ایرانی ساکن ونکوور ساخته شده و برای اولین بار اجرا میشوند. بنابراین ما منتظر دیدار ایرانیان و فارسی زبانان ساکن ونکوور هستیم که از این کنسرتها استقبال کنند.
رضا هنری: ممنون از همکاری همه شما عزیزان در این مصاحبه و به امید اجرایی بسیار موفق و پربیننده برای کنسرتهای پیش رو شما.