تبلیغات

صفحه را انتخاب کنید

غیرمتعهدها؛ حاشیه‌هایی پررنگ‌تر از متن

غیرمتعهدها؛ حاشیه‌هایی پررنگ‌تر از متن

سرانجام شامگاه جمعه ۱۰ شهریور ۱۳۹۱ شانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد با صدور قطعنامه پایانی، دعای احمدی نژاد برای زمینه سازی ظهور امام زمان توسط اعضای جنبش، و البته عذرخواهی احمدی نژاد از شهروندان تهرانی به سبب مصایب و مشکلات متحمل شده در ایام برگزاری این اجلاس به پایان رسید.

با وجود آن که مقام های امنیتی جمهوری اسلامی ایران رسانه های داخلی را از درج هرگونه اخبار منفی و حاشیه‌ای از اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به شدت منع کرده اند اما براساس گزارش برخی از خبرنگاران مستقر در محل برگزاری اجلاس سران و همچنین تصاویر منتشر شده از سوی صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران،  این اجلاس شش روزه نیز با حاشیه های بسیاری همراه بود.

 تکریم خلفای راشدین و اظهارات جنجالی محمد مرسی

شاید جنجالی ترین خبر در طی دو روز گذشته از این اجلاس مربوط به اظهارت محمد مرسی رئیس‌جمهور مصر علیه رژیم بشار اسد بود که بازتاب فراوانی در رسانه های بین المللی داشت.

مرسی سخنان خود را با نام خدا و ذکر نام چهار خلیفه اهل تسنن یعنی ابوبکر، عمر، عثمان و علی و صحابه و نزدیکان پیامبر و درود بر آنها، آغاز کرد. این برای اولین بار بود که از تریبون صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نام سه خلیفه اهل تسنن از سوی فردی به نیکی برده می شد.

مقام های جمهوری اسلامی ایران در طی سالهای گذشته با تهیه و پخش برنامه های مختلف سعی در تخریب چهره خلفای راشدین داشته و آن ها را غصب کننده خلافت امام اول شیعیان می دانند و هرگز اجازه ارائه دیدگاه علمای اهل سنت در این رابطه را نداده اند.

محمد مرسی، در سخنرانی خود به “سرکوبگر” بودن حکومت سوریه اشاره و سخنان تندی را علیه دولت بشار اسد بیان کرد. رییس جمهور مصر همچنین خواستار توقف خشونت در سوریه شد؛ این موضوع با واکنش نخست‌وزیر و هیات سوری همراه گردید و آنها به نشانه اعتراض جلسه سران غیرمتعهدها را ترک کردند.

هرچند برخی نزدیکان حاکمیت سیاسی در جمهوری اسلامی مدعی شدند که خروج وزیر امور خارجه سوریه، هنگام سخنرانی محمد مرسی برای رفتن به دستشویی بوده است. ادعایی که بنا بر مصاحبه ولید معلم با خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) و اعلام آن که ترک سالن اجلاس از سوی وی به نشانه اعتراض بوده است رنگ واقعیت به خود نگرفت.

 بی احترامی به امیر قطر در هیاهوی حضور رهبر

همان گونه که پیش بینی می شد حضور آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی در نشست افتتاحیه اجلاس سران عدم تعهد و سخنرانی وی در این اجلاس نیز با حاشیه هایی همراه شد.

این دومین باری بود که آیت الله خامنه ای پای به اجلاس سران عدم تعهد می گذاشت. اول بار در سال ۱۳۶۵ در ایام تصدی ریاست جمهوری ایران و بحبوحه جنگ ایران و عراق، رهبر کنونی جمهوری اسلامی که آن روز حجت الاسلام خامنه ای نامیده می شد به حراره پایتخت زیمباوه رفت و به نمایندگی از جمهوری اسلامی به سخنرانی پرداخت.

اما ورود رهبر جمهوری اسلامی به سالن اجلاس در تهران ماجراهایی را به همراه داشت؛ از بوسیدن دست وی از سوی علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران در مقابل دوربین های خبرنگاران داخلی و خارجی تا همزمانی ورود امیر قطر با ورود رهبر جمهوری اسلامی. اتفاقی که باعث شد تا کسی از امیر قطر استقبال نکند. حتی پس از آن که احمدی نژاد، رحیمی و صالحی پس از ورود بی سر و صدای امیر قطر به سالن اجلاس، برای جبران این بی‌اعتنایی به استقبال وی رفتند نیز مشکل حل و رفع نشد. براساس گزارش تارنمای بازتاب امروز نزدیک به محسن رضایی، چهره امیر قطر تا پایان جلسه کمی گرفته به نظر می رسید.

امیر قطر بلافاصه پس از پایان مراسم افتتاحیه بدون هیچ گونه اظهارنظری در رابطه با این اجلاس، تهران را به مقصد دوحه ترک کرد.

 متن سخنرانی رهبری را چه کسی نوشت؟

شاید این بار نیز ۲۶ سال زمان نیاز باشد تا معلوم شود متنی را که آیت الله خامنه ای به عنوان سخنرانی خود در اجلاس تهران خواند چه کسی نوشته و چه کسی بازبینی کرده است.

روز گذشته تنها ساعاتی پس از پایان سخنرانی رهبر جمهوری اسلامی ایران، محمد جواد لاریجانی معاون اسبق وزارت امور خارجه با حضور در برنامه زنده تلویزیونی “دیروز، امروز، فردا” به بازگویی خاطرات خود از هشتمین اجلاس سران عدم تعهد در سال ۱۳۶۵ در حراره زیمباوه پرداخت. او به صراحت گفت که متن خوانده شده از سوی خامنه ای در ۲۶ سال پیش را وی تهیه کرده بوده؛ متن مزبور پس از ارسال به دفتر آیت الله خمینی، رهبر فقید انقلاب اسلامی و بازبینی و ویرایش، به آیت الله خامنه ای سپرده می شود تا در اجلاس حراره به عنوان سخنرانی رییس جمهور ایران قرائت شد.

 سرعت و رفع فیلترینگ برای غیرمتعهدها

به غیر از صرف هزینه های چند صد میلیاردی از سوی جمهوری اسلامی در برگزاری این اجلاس شش روزه آن چه بیش از سایر امکانات در نظر گرفته شده برای مدعوین این نشست به چشم آمد اینترنت پرسرعت و باکیفیتی بود که در اختیار مهمانان قرار داده شد. به گفته معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، برای محل اجلاس و برخی هتل‌های میهمانان، تعدادی IP تامین شد و دسترسی به اینترنت با کیفیتی بالا  و بدون فیلتر برای مهمانان مهیا گردید.

این اظهارات در حالی از سوی معاون وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات مطرح شد که طی ماه های اخیر اختلال در شبکه اینترنتی و کاهش سرعت اینترنت و افزایش سانسور و فیلترینگ اعمال شده از سوی نهادهای نظارتی که حتی گریبان تارنماهای متعلق به بالاترین مقام های جمهوری اسلامی (نظیر اکبر هاشمی رفسنجانی، محسن رضایی، و احمد توکلی) را نیز گرفت با اعتراضات بسیاری همراه شد.

ایران حدود ۳۲ میلیون نفر کاربر اینترنت دارد و براساس آمارهای سایت NetIndex از میان ۱۷۰ کشور جهان در سال ۲۰۱۲، ایران پس از کشورهایی چون افغانستان، قرقیزستان، ونزوئلا، نیجریه، بولیوی، عراق، پاراگوئه جزایر ترک و کایکاس با سرعتی برابر ۰٫۶۱ مگابیت بر ثانیه در رتبه ۱۶۴میانگین سرعت اینترنت قرار گرفته‌است.

 گره‌هایی بر فرش ملل

از دیگر نکات جالب توجه این اجلاس فرش بافی سران غیرمتعهد ها در حاشیه نشست بود. معاون محمود احمدی نژاد و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از بافت «فرش ملل» خبر داد و گفت که «هر کدام از سران و مسئولان ۱۲۰ کشور جهان، یک گره از این فرش را می بافند.»

اعلام فرش بافی از سوی سران ۱۲۰ کشور جهان در حالی از سوی موسوی رئیس سازمان میراث فرهنگی مطرح شد که بنا به گفته مسئولان برگزاری اجلاس تعداد کشورهای حاضر در اجلاس تهران ۱۵۰ نفر اعلام شده بود. هرچند رسانه های معتبر بین المللی تعداد واقعی کشورهای حضور یافته در تهران را ۳۵ کشور ارزیابی کرده اند.

معاون محمود احمدی نژاد همچنین از آرزوی هنرمندان صنایع دستی کشور که می خواهند “مقام معظم رهبری نیز با گرهی بر این فرش، آن را متبرک کنند.” هم سخن گفت؛ آرزویی که با توجه به ترک سریع محل اجلاس پس از سخنرانی از سوی آیت الله خامنه ای بعید است برآورده شده باشد. شاید محمود احمدی نژاد که در پی باز کردن گره هایی از مشکلات جهان است بتواند بر “فرش ملل” گرهی بیافزاید.

 ضیافت شام همسران غیرمتعهد

اما روز گذشته بنا بر اعلام رسانه های رسمی حکومتی همسران روسای جمهور ۲۹ کشور عضو جنبش عدم تعهد در تالار آینه وزارت امور خارجه شام را مهمان همسر محمود احمدی نژاد بودند.

اعظم السادات فراحی که میزبان این “شام دیپلماتیک” بود طی سخنانی ابراز امیدواری کرده که همسران سران کشورهای عضو عدم تعهد در آینده نزدیک با برگزاری نشستهای تخصصی به برنامه جامع برای ارتقاء سطح فعالیت های زنان و جوانان در کشور های عضو این جنبش برسند.

جمعی از این زنان برای خرید محصولات سنتی و بومی ایران، و نیز بازدید، به برج میلاد رفتند.

 عکاس “بان کی مون” جاسوس از آب درآمد!

اما خبر حاشیه ای دیگر از اجلاس سران عدم تعهد، ممنوعیت عکاس ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد از ورود به اماکنی بود که از سوی مقامات “اماکن حساس” توصیف شده است.

دلیل این ممنوعیت “ارتباط این عکاس با سرویس های جاسوسی غرب”  اعلام شده، و بر این اساس ماموران امنیتی در جریان دیدار بان کی مون با آیت الله خامنه ای نیز از ورود این عکاس به دفتر رهبر جمهوری اسلامی ایران ممانعت به عمل آورده اند.

 غیرمتعهدها از نماز جمعه تا جزیره کیش

اما دومین روز برگزاری شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد که صبح روز جمعه با حضور محمود احمدی نژاد رئیس دولت در سالن اجلاس سران برگزار شد حاشیه های کمتری داشت و برخلاف روز نخست تنها با سخنرانی سران و نمایندگان کشورهای عضو جنبش عدم تعهد سپری شد.

بر اساس گزارش منابع داخلی خبری برخی از میهمانان شانزدهمین اجلاس کشورهای عضو جنبش عدم تعهد ظهر امروز در نماز جمعه تهران حضور یافتند؛ نمازی که به امامت  امامی کاشانی اقامه شد.

 همچنین منابع غیررسمی اعلام کردند که بسیاری از سران و مقامات کشورهای شرکت کننده در اجلاس از صبح جمعه به بازدید از مکان های دیدنی در استان تهران و دیگر استان های کشور رفتند و سالن اجلاس اوقات خلوت تری را نسبت به روز نخست شاهد بود.

احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نیز در حاشیه دومین روز از شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در جمع خبرنگاران با اشاره به خبر منتشر شده درباره سفر تعدادی از شرکت کنندگان در اجلاس به جزیره کیش این خبر را شایعه دانست و آن را تکذیب کرد.

[ندای سبز آزادی]

لطفاً به اشتراک بگذارید
تبلیغات

تازه‌ترین نسخه دیجیتال شهرگان

آگهی‌های تجاری:

ویدیوی تبلیفاتی صرافی عطار:

شهرگان در شبکه‌های اجتماعی

آرشیو شهرگان

دسته‌بندی مطالب

پیوندها:

تازه‌ترین نسخه‌ی دیجیتال هم‌یان «ویژه‌نامه‌ی پیوست شهرگان»

Verified by MonsterInsights