خاتمی: رهبری برای تحقق وعدههای رییس جمهوری به وی کمک کند
محمد خاتمی از حصر میرحسین موسوی، زهرا رهنورد، مهدی کروبی و زندانی شدن مخالفان ابراز «ناراحتی» کرد و تاکید کرد: «منشاء این رفتارها، تنگ نظریها و گفتوگو نکردن و سلطه فضای امنیتی است. اگر این مشکل نبود حصر و حبسها هم نبود. لذا میخواهیم فضای امنیتی نادرست از بین برود تا همه بتوانند حرفشان را بزنند».
محمد خاتمی، رییس جمهوری پیشین ایران، روز چهارشنبه، ۲۹ خرداد، خواستار به رسمیت شناختن «سخن مخالفان» و حمایت از حسن روحانی در چهار سال آینده شد و از آیتالله علی خامنه ای خواست تا «برای برآورده شدن قولهایی که رییس جمهوری به مردم وعده داده» است به وی کمک کند.
رییس جمهوری پیشین ایران این اظهارات را در دیدار با اعضای هیات رییسه انجمن اسلامی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران عنوان کرد و نسبت به «شتاب زدگی» و ایجاد «توقعات بیجا» از دولت آقای روحانی هشدار داد.
به گزارش سایت رسمی آقای خاتمی، وی گفت: «مواظب باشیم شتاب زدگی نکنیم که توقعات بیجا از دولت ایجاد نشود؛ دولت معجزه نمیتواند بکند. فقط میگوییم اگر مردم برای حفظ نظام از تغییر میگویند، رویکردها تغییر کند و اندک اندک پیش برویم. فردا تورم و بیکاری ویران کننده از بین نخواهد رفت و روابط خارجی اصلاح نخواهد شد. نباید این توقعات را داشته باشیم».
رییس جمهوری پیشین ایران با اشاره به چارچوبهای کاری رییس قوه مجریه اظهار داشت: «رییس جمهوری باید در چارچوب اسناد بالادستی کار کند. رییس جمهوری موفق خواهد بود که با رهبری هماهنگ باشد و رهبری هم برای برآورده شدن قولهایی که رییس جمهوری به مردم وعده داده به وی کمک کند».
حسن روحانی در انتخابات روز ۲۴ خرداد با کسب بیش از ۱۸ میلیون رای به عنوان رییس جمهوری هفتم انتخاب شد و در نخستین نشست خبری با خبرنگاران داخلی و خارجی گفت که به وعدههایش در زمینه گشایش اقتصادی و گفتوگو با جهان خارج پایبند است و تصمیم دارد که دولتی «فراجناحی» تشکیل دهد.
انتخاب وی با استقبال گسترده داخلی و خارجی روبرو شده و علاوه بر نامزدهای رقیب وی در رقابتهای یازدهم ریاست جمهوری، گروهها، ارگانها و سازمانهای سیاسی و نظامی برای همکاری با وی اعلام آمادگی کردهاند.
محمد خاتمی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه «رییس جمهوری فقط رییس دولت نیست بلکه مجری قانون است»، گفت : «البته بعضیها این را قبول ندارند و باید مقابل آنها ایستاد. رییس جمهوری اگر تخلف کرد مجلس و دیوانعالی کشور و… میتوانند با او برخورد کنند. اما اگر نهادهای دیگری مانند مجلس و شورای نگهبان و… تخلف کردند چه کسی باید تذکر دهد؟»
آقای خاتمی افزود: «اشکال این است که قانون اساسی از سوی نهادهایی نقض شده است که جوابگوی دیگران نیستند. البته در مورد ساز و کارهای آن باید بحث کرد. خوشبختانه دکتر روحانی گفتند که من مجری قانون اساسی هستم؛ باید روی این اصل ایستاد و در چارچوب سیاستهای کلی باید عمل کرد».
وی تصریح کرد: «نهادهایی هستند که نمیخواهند به کسی پاسخگو باشند؛ آنها باید در مقابل رییس جمهوری پاسخگو باشند. همه باید دست به دست هم دهیم، الان که افقی به روی آینده باز شده مشکلات جبران شود».
آقای خاتمی، شعارها و وعدههای حسن روحانی در دوران مبارزات انتخاباتی را «بسیار خوب»، «پخته» و «تامین کننده خواستههای ما» خواند و اظهار داشت: «تمام دستگاهها باید با رییس جمهوری که نماینده مطالبات مردم است هماهنگ باشند. نمیگوییم از حقوقشان بگذرند، اما مردم از رییس جمهوری در زمینههای مختلف مطالبه دارند و باید با اراده ملی هماهنگ بود».
رییس جمهوری پیشین ایران از حصر میرحسین موسوی، زهرا رهنورد، مهدی کروبی و زندانی شدن مخالفان ابراز «ناراحتی» کرد و تاکید کرد: «منشاء این رفتارها، تنگ نظریها و گفتوگو نکردن و سلطه فضای امنیتی است. اگر این مشکل نبود حصر و حبسها هم نبود. لذا میخواهیم فضای امنیتی نادرست از بین برود تا همه بتوانند حرفشان را بزنند».
وی تصریح کرد: «باید حق سخن گفتن مخالف و اینکه میزان رای ملت است به رسمیت شناخته شود. سند چشم انداز بیست ساله افتخار ماست که متاسفانه نه تنها در جهت آن گام برنداشته ایم، بلکه کنار گذاشته شده است و آقای روحانی باید تلاش کند این قطار را روی ریل خودش برگرداند و جبران هشت سال را کند و سرعت بیشتری هم بدهد؛ زیرا رقبای ما در منطقه با سرعت در حال حرکت هستند».
حسن روحانی قرار است روز ۱۲ مرداد کار خود را به طور رسمی آغاز کند و به گفته صاحبنظران و کارشناسان، با مشکلات و معضلات فراوانی نظیر بالا بودن نرخ بیکاری، رکورد اقتصادی، نقدینگی بالا، بحران هستهای و عدم اعتماد در روابط خارجی ایران با کشورهای عربی همسایه و قدرتهای بین المللی دست به گریبان است که از دولت محمود احمدی نژاد به ارث مانده است.
[رادیو فردا]
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید