پناهجوی دگرباش در غرب ترکیه مورد حمله قرار گرفت
شهرگان: بنا به گزارش (ایرکو)، شب گذشته، ۲۲ آگوست ۲۰۱۷، پناهجوی دگرباش ایرانی در راه بازگشت از محل کار به سمت محل سکونت خود، مورد یورش چند فرد ناشناس قرار گرفت. عکس دست زخمی او در زیر قابل مشاهده است.
آثار زخمهای خونین چاقو بر بقیهی بدن او نیز در عکسهای دیگر موجود است، هرچند بهخاطر امنیت او، همراه این پست منتشر نمیشوند.
افرادی که به او حمله کردهاند، به زبان ترکی محلی حرف میزدهاند و بهنظر شهروند ترکیه و از ساکنان محل بودهاند. علاوه بر حمله فیزیکی با چاقو، خشونت کلامی نیز بکار بردهاند.
سینا کیانی، مسوول بخش پناهندگان ایرکو در این مورد میگوید، «خبر از طریق دوستی در شهر به من رسید. با پویا – پناهندهای که مورد حمله واقع شده – تماس گرفتم. گفت هنگام بازگشت از محل کار، چند نفر به بهانهای واهی به او حمله کرده و او را با ضربات چاقو مجروح کردهاند. پویا در ماههای اخیر چندین بار مورد حمله و ضرب و شتم قرار گرفته و به همین دلیل به ادارهی آسام و کمیساریای عالی پناهندگی سازمان ملل در آنکارا درخواست داده که از دنیزلی به شهر دیگری منتقل شود. با درخواست وی موافقت شده ولی صاحبکار از پرداخت حقوق او خودداری میکند، و هماکنون برای رفتن به شهر جدید در تنگنای مالی است».
به گفته سینا کیانی، «متاسفانه در ماههای اخیر، دگرباشان ایرانی بارها مورد حمله و ضرب و شتم قرار گرفتهاند و مجروح شدهاند و به شدت احساس ناامنی و هراس میکنند. عدم تسلط کافی پناهندههای دگرباش به زبان ترکی، هموفوبیای شدید و بیگانه هراسی شهروندان ترکیه و پناهندگان غیردگرباش، و عدم حمایت پلیس ترکیه، مانع از تاثیرگذاری تلاش پناهندههای دگرباش در مراجعه به کمیساریای عالی پناهندگی و اداره مهاجرت و پلیس ترکیه شده است. من که خود دگرباش، پناهنده و منتظر امکانی برای خروج از ترکیهام، در موقعیت کنونی به شدت نگران و مضطربم و هراس و استیصال عمومی را به خوبی درک میکنم.»
این اولین مرتبهای نیست که به یک پناهجوی دگرباش در ترکیه حمله میشود. ماههای اخیر و پس از کودتای نافرجام ۲۰۱۶ میلادی، در ترکیه در شرایط اضطراری برقرار است و امنیت پناهجویان، به ویژه پناهجویان دگرباش، به شکل خطرناکی سقوط کرده است. ظاهرا به فرماندارها اختیار تام داده شده تا به صلاحدید خود، برای حفظ نظم عمومی، اجرای قانون کنند.
شرایط کنونی همچنین باعث این شده تا پلیس ترکیه در حمایت از پناهندگان و حفظ امنیت ایشان در مقابل شهروندان محلی، به بهانههای گوناگون، اقدامات لازم را صورت ندهد.
ساقی قهرمان، مدیر شورای سازمان ایرکو، در این مورد میگوید، «بنبستهای موجود در داخل ایران که دگرباشان را در مقایسه با دیگران در وضعیت آسیبپذیر بیشتری قرار میدهد، شمار پناهندههایی که به ترکیه وارد میشوند چندین برابر قبل کرده؛ همزمان دو کشور آمریکا و کانادا که پیش از این بیشترین شمار پناهندههای دگرباش را اسکان میدادند، پذیرش پناهندههای ایرانی را در عمل متوقف کردهاند؛ کمیساریای عالی پناهندگی، علاوه بر انباشت پروندههایی که در مرحله تعیین موقعیت پناهندگیاند، با معضل اسکان پناهنده روبرو است.»
قهرمان در ادامه میگوید، «همچنین با فعال شدن اداره مهاجرت ترکیه در تعیین موقعیت پناهندگی، این کمیساریا از امکانات اجرایی کمتری در حفظ امنیت و تسریع روند برخوردار است؛ به اینها همه اگر ناآشنایی یا عدم جدیت پناهندههای دگرباش در مدیریت وضعیت زیستی و امنیت جانی و تصمیمگیریهای منطقی و واقعبینانه را باید اضافه کنیم و بعد، شاید کمی به شرایط تلهای که بچههای ما در آن گیر افتادهاند، بیشتر آشنا شویم.»
پناهجوی دگرباش که دیشب مورد حمله قرار گرفته، در مراجعه به پلیس، نتوانسته است آنان را قانع به پیگیری پرونده کند.
در موارد مشابه، پلیس به پناهجویانی که برای شکایت مراجعه کردهاند، گفته مقصر خود شما هستید.
مشکل دیگر این است که تا زمانی که پناهنده رسما از مهاجمین شکایت نکند، پرونده پیگیری از سوی پلیس گشوده نمیشود. اگر پناهندهای رسما شکایت کند، و پرونده باز شود، شخص مهاجم و دوستانش اقدام به حملههای جدیتر به پناهنده میکنند و امکانی برای مراقبت از وی در شرایط فعلی ترکیه موجود نیست – در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ پلیس و دولت ترکیه مسولیتپذیری بیشتری در حفظ امنیت پناهندهها و به ویژه پناهندههای دگرباش قبول میکردند.
اگر خبرنگار هستید، برای ارتباط با پناهجو میتوانید با سینا کیانی از طریق این ایمیل [email protected] تماس بگیرید.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید