۷۰ معدن در شرف تعطیلی هستند
به دنبال تداوم سیاست اخذ عوارض از سنگهای تزئینی، حدود ۷۰ معدن در استانهای مختلفی از جمله فارس، اصفهان و مرکزی تعطیل شده و برخی نیز در شرف تعطیلی قرار گرفتهاند.
پس از انتشار خبری درخصوص وضعیت بلاتکلیف فعالان معدنی در حوزه سنگهای تزئینی به واسطه لغو مصوبه ممنوعیت دریافت عوارض ۷۰ درصدی برای صادرات سنگهای تزئینی در سال جاری، وزارت صنعت، معدن و تجارت پاسخی ارائه داد مبنی بر اینکه به دستور وزیر مربوطه، پیشنهاد لغو عوارض در سال ۹۱ ارائه شده تا موجبات نگرانی فعالان این حوزه برطرف شود. این درحالی است که تاکنون هیچ اقدامی در این راستا به صورت عملی صورت نگرفته است.
کامران وکیل، دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی، با تاکید بر اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون هیچ اقدامی ازسوی وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین گمرک ایران در راستای اصلاح بخشنامه مربوط به اخذ عوارض از صادرات سنگهای تزئینی صورت نگرفته است، به ایلنا گفت: باتوجه به بررسیهای صورت گرفته، مقرر بود که دریافت عوارض برای صادرات سنگهای تزئینی در سال جاری لغو شود. در این خصوص باوجود ارسال نامه مربوطه به سازمان توسعه تجارت، هیچگونه اقدامی توسط این سازمان صورت نگرفته است.
وی اظهار داشت: در این خصوص علاوه بر آغاز اخذ مجدد عوارض از صادرکنندگان سنگ از ۲۹ فروردین ماه سال جاری، دفتر صادرات گمرک اعلام کرد؛ صادرکنندگانی که از تاریخ اول فروردین ماه امسال لغایت ۲۹ فروردین اقدام به صادرات سنگ کردهاند، ملزم به پرداخت عوارض ۷۰ درصدی به گمرک هستند.
پیش از این دبیر اتحادیه محصولات معدنی با اشاره به وضعیت نامناسب فعالان معدنی، به ایلنا گفته بود که درصورت عدم لغو مصوبه مربوط به اخذ عوارض صادراتی از سنگهای تزئینی، حدود ۷۰ معدن مرتبط درمعرض تعطیلی قرار گرفته و یا تعطیل خواهند شد. در این خصوص، کامران وکیل با قرار گرفتن در سومین ماه سال ۹۱ از تحقق پیش بینی قبلی خود خبر داد.
وکیل در این خصوص به ایلنا گفت: امروز از میان ۷۰ معدنی که به واسطه سیاست اخیر به شدت تحتالشعاع قرار گرفته بودند، تعداد زیادی تعطیل شده و باقی نیز در شرف تعطیلی قرار گرفتهاند. بر این اساس در استان فارس، معادنی از قبیل؛ معدن شرکت پرشین ماربل، آفاق فاطر، شایان مرمریت شیراز، قطرویه و نی ریز شرکت آی ام اس، معدان گروه آرین در بوانات، معدن سنگ مرمریت زارعی از آن جمله محسوب میشوند.
وی اضافه کرد: معادن مرمریت شرکت سنگ صلصالی استان اصفهان، مجموعه معادن سنگ لاشتر اصفهان، معادن سنگ تراورتن آذرشهر، معادن تراورتنهای درجه دو محدوده شهرستان محلات نیز از دیگر معادن تعطیل شده و یا در شرف تعطیلی هستند.
وکیل همچنین به توقف صادرات سنگ توسط هجده واحد عمده صادر کننده سنگ و دپوی حدود ۲۳ هزار تن سنگ در بنادر و چند برابر همین میزان در محل معادن صادرکننده سنگ، نیز اشاره کرد که تمام این مسائل ناشی از دریافت عوارض از صادرات سنگهای تزئینی است.
دبیر اتحادیه محصولات معدنی با تاکید بر لزوم پاسخگویی مسئولان مربوطه ازجمله وزارت صنعت، معدن و تجارت در قبال تبعات اخذ عوارض ۷۰ درصدی از صادرات سنگهای تزئینی، عنوان کرد: امروز مسئولان وزارت، صنعت، معدن و تجارت باید پاسخ دهند که بی توجهی به نامگذاری امسال که حمایت از تولید ملی است، برچه مبنایی صورت گرفته است؟ براین اساس با توجه به هشدارهای فراوان و مکاتبات مکرر، بی توجهی نسبت به سرنوشت بالغ بر بیست هزار نیروی کار بخش معدن و حدود هشتاد معدن سنگ تزئینی کشور واقع در استانهای مرکزی، اصفهان، فارس، کرمان و … به چه دلیل رخ داده است؟
وکیل در این زمینه اضافه کرد: در حالیکه تحریمهای اقتصادی، حضور فعالان اقتصادی در عرصههای جهانی را با چالش مواجه کرده است، بیتوجهی به وضعیت این قبیل تولید و صادرکنندگان و انجام اقداماتی هم راستا با تحریم کنندگان چگونه قابل توجیه است؟
هزینههای ناشی از توقف کار و تعطیلی معادن مورد بحث چگونه جبران خواهند شد؟
به گفته وی؛ وضع ناگهانی عوارض و این قبیل بخشنامهها، به کاهش شدید رغبت سرمایهگذاران برای انجام اکتشافات جدید منتهی شده که درصورت تداوم این فضای نابسامان و عدم اکتشاف و احداث معادن جدید، در آینده نه چندان دور با محدودیت معادن فعال مواجه خواهیم شد.
[ایلنا]
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید