حجاریان: انتخابات ۸۸ نه با تقلب بلکه با «تدلیس سیستماتیک» بود
سعید حجاریان میگوید آنچه در جریان انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ واقع شد و نتیجه آن ریاست جمهوری دوباره محمود احمدینژاد بود «تدلیس سیستماتیک» نام دارد که به معنای خرید آرای مردم با پول بیتالمال است.
سعید حجاریان که به عنوان یکی از نظریهپردازان جریان اصلاحات سیاسی در ایران شناخته شده است و در عین حال در بنیانگذاری دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی نقش مهمی داشته، در گفتوگویی با خبرگزاری تسنیم به سوالات گوناگونی پاسخ داده است. از جمله موضوعهای مطرح شده در این گفتوگو، بحث تقلب در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ ، عملکرد محمود احمدینژاد، رئیس جمهور پیشین، مشکلاتی که حسن روحانی، رئیس جمهور جدید ایران، با آن مواجه خواهد شد و تحریمهای بینالمللی علیه ایران هستند. این گفتوگو در روز یکشنبه (۲۰ مرداد / ۱۱ اوت) توسط این خبرگزاری منتشر شده است.
«تدلیس سیستماتیک» در انتخابات ۸۸
سعید حجاریان که در دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی مدیر مسئول روزنامه توقیف شده «صبح امروز» بود، در پاسخ به پرسش خبرنگاران تسنیم درباره اینکه آیا به نظر وی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ تقلب و تخلف صورت گرفته گفت به نظر او آنچه اتفاق افتاده «تدلیس سیستماتیک» بوده است. او در توضیح «تدلیس سیستماتیک» چنین گفت: «مثلا اگر شما سه سال در شهرداری به مردم پول بدهید، بعد هم چهار سال در دولت به مردم سیبزمینی و یارانه و پول یا مفت بدهید و رأی بخرید، تدلیس سیستماتیک است.»
این عضو جبهه مشارکت ایران اسلامی گفت که محمود احمدینژاد برای بدست آوردن رأی مردم «پول خرج کرد و گونی گونی سیبزمینی و غیره به مردم داد». حجاریان افزود: «چهار سال دور اول ریاست جمهوری به علاوه دوره شهرداری، آقای احمدینژاد چقدر از بیت المال برای رای آوردن «تدلیس» کرده است؟ بر این اساس نه میگویم تقلب شده و نه میگویم تخلف شده است. ترجیح می دهم اسم جدیدی برای آن انتخاب کنم و آن “تدلیس سیستماتیک” است.»
حجاریان سپس شرح داد که زمانی برای دوره دوم ریاست جمهوری محمد خاتمی با پول خود دفترچه مشق ۴۰ برگ برای مدرسه ها تهیه کرده بودند که عکس محمد خاتمی پشت آنها بود. اما شورای نگهبان آن را مصداق “تدلیس” تشخیص داد و همه را جمع کرد.
وی در مورد عملکرد احمدینژاد در آستانه انتخابات پرسید: «حال کسی که پول بیتالمال را در سطح وسیع و در طول هفت سال بی حساب و کتاب خرج کند، سهام بدهد، سیب زمینی بدهد،یارانه بدهد، آن را چه میتوان نامید؟ دست آخر هم ثمره هفتصد میلیارد دلار درآمد کشور تورم بالای ۴۰ درصد، بیکاری مزمن و اشتغالزایی سالانه چهارده هزار شغل باشد. باید معلوم شود این پولها کجا رفته است. جز این است که خرج تدلیس شده است؟»
«احمدینژاد تحریمها را کاغذپاره میدانست»
سعید حجاریان در بخش دیگری از گفتوگو با تسنیم به مشکلاتی اشاره کرد که حسن روحانی از ابتدای شروع کار خود به عنوان رئیس جمهور با آن مواجه است: «ایشان با مشکلات داخلی، خارجی، اقتصادی و فرهنگی، اشتغال، تورم، آموزش و پرورش، بهداشت، پروژههای ناتمام و عقب مانده، بدهیها و حتی بدهی به بانک جهانی روبرو هستند و باید با آنها دست و پنجه نرم کنند.»
به نظر حجاریان، از مهمترین مشکلاتی که روحانی با آن روبروست تحریمهایی است که غرب علیه جمهوری اسلامی مقرر کرده است. او از احمدینژاد و «کارهای شعاری» او در رابطه با مسئله هستهای ایران انتقاد کرد، در حالیکه به نظر حجاریان، “سر قضیه هستهای نمیتوان با شعار پیش رفت”. به نظر حجاریان، احمدینژاد «خیلی بیاحتیاطی کرد و به تحریمها با دید کاغذ پاره نگاه کرد و همین کاغذ پارهها» مردم را بدبخت کردند.
سعید حجاریان اشاره کرد به اینکه در مورد عراق دیده میشود، که رفع تحریمها علیه این کشور پروسهای است که سالها طول کشیده است.
حجاریان که به گفته خودش در شورای امنیت ملی و در مرکز تحقیقات استراتژیک با حسن روحانی همکاری داشته است، رئیس جمهور جدید را فرد مدبری دانست که بر خلاف آنچه در مقایسه میان او و احمدی نژاد گفته شده، توانایی رسیدگی به حجم کار بالا را دارد. او احمدینژاد را «پرتحرک» دانست و گفت که اما «پرکار» نبود.
سعید حجاریان که از چهرههای معروف جنبش دوم خرداد است، در سال ۱۳۷۸ مشاور محمد خاتمی، رئیس جمهور وقت ایران بود ترور شد و به شدت آسیب دید.
او پس از انتخابات ۱۳۸۸ همراه با گروه وسیعی از اصلاحطلبان دستگیر و زندانی شد و در برنامهای تلویزیونی از دیدگاه سیاسی خود انتقاد کرد.
[دویچه وله]
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید