موسیقی و رقص، نمایشهای زیبا و حیرتانگیز!!
تهیه و تدوین: دکتر معصومه خسروی (استادیار دانشگاه)
Email: [email protected]
معصومه خسروی دارای دکترای تخصصی در روانشناسی تربیتی، استادیار دانشگاه، با ۱۴ سال سابقه تدریس، تحقیق، تالیف و مشاوره در زمینه های تربیتی و آموزشی است. دکتر خسروی از این شماره همکاری خود را در زمینه روانشناسی با شهروند بیسی آغاز کردهاست.
هنر با ذات انسان سر و کار دارد، روح او را تلطیف و احساس زیبایی شناسی را در او تقویت میکند؛ احساسی که موجب آرامش، سرزندگی و انرژی در وی میگردد. از این رو، صاحب نظران معتقدند موسیقی و رقص با درون انسان ارتباط دارد و میتواند موجب پرورش ذهن و سلامت روانی و جسمی شود. از جمله نمایشهای هنری کنونی در جهان که توانسته است شهرتی بینالمللی کسب نماید و تاثیری شگرف بر نحوه تفکر، پالایش و بهبود ذهنی و جسمی در انسانها بگذارد، نمایشهای شن یون (Shen Yun) است. شن یون، به معنی زیبایی موجودات الهی در حال رقص، توسط چهارشرکت که در نیویورک مستقر هستند در اکثر نقاط جهان برنامههای اجرایی دارد و توانسته است در عرض فقط چند سال که از افتتاح آن میگذرد، خود را به نمایشی درجه یک در سطح جهانی برساند و موجب حیرت و دگرگونی تماشاگران آن شود.
بر اساس توضیحات وب سایت آن، این شرکت که با هدف احیای فرهنگ پنج هزار ساله چینی مشغول به فعالیت است، از طریق زبان جهانی موسیقی و رقص، افسانههای باستانی و داستانهای حماسی مدرن را بهتصویر میکشد و شما را به سفر ۵۰۰۰ ساله در فرهنگ چین میبرد. زیبایی خیرهکنندهی آن و انرژی بسیار عظیم آن به تماشاچیان الهام و تعالی میبخشد. رقصهای کلاسیک چینی آن دارای روشهای آموزشی مخصوص به خود، شامل مهارتهای پایه و پیشرفته در زمینههای بیانِ فیزیکی و حالتهای خاص بدنی است و شامل ترکیبی از جهش، چرخش، پرتاب، پیچش و دیگر روشهای هوایی و سقوط است. این نوع رقص، خود سیستمی گسترده و مستقل از رقص میباشد. در رقص کلاسیک چینی، سنتهای عمیق فرهنگ چینی نهفته است که باعث شده حرکات آن بسیار غنی شود؛ بهطوریکه هویت و احساسات شخصیتها با وضوح بینظیری بهتصویر کشیده میشود. از این رو قادر به تصویر کشیدن همهی دورههای زمانی، از باستانی تا امروز و از شرق تا غرب است.
شن یون، از معدود نمایشهایی است که تماشاگران آن معمولاً بعد از دیدن آن اشک در چشمهایشان جمع شده و خود را برای دیدن دوباره آن آماده میکنند. آنان در مصاحبههای بعد از نمایش از شگرفی و زیبایی فوقالعاده این نمایش میگویند. به طور مثال، ویلوننواز مشهور جهانی «چارلز کَسِلمَن» که بهتماشای شنیون رفته بود این طور بیان کرد که شنیون نمایشی بسیار زیباست، و موجب میشود که شما دربارهی مسائل و افکار خود عمیقتر بیندیشید. خودتان را آزمایش کنید و به چیزی که به آن باور دارید و اینکه چه چیزی از خودتان میخواهید فکر کنید. رقصندههای آن فوقالعاده بودند، خیلی خوب تعلیم دیدهاند و خلاق و روان میرقصیدند. وی همچنین بیان کرد که از تلفیق کردن پشت صحنهی دیجیتالی متحرک در نمایش که صحنههای نفسگیر آن با رقصندههای روی سن در تقابل بود نیز لذت بردهاست. «برایان کینگ»، تولیدکنندهی موسیقی R&B، جاز و هیپهاپ این طور گفت که: «بیشتر آن را حس کردم تا گوش دهم. موسیقی در درونم روان بود و چشمانداز و تجربهای تازه برایم ایجاد کرد. پایان برخیاز قطعات، لرزه بر اندام میانداخت. موسیقی آن با روحم ارتباط برقرار کرد و جان تازهای به من داد، حسی مثل حس پیروزی در من ایجاد کرد». کری استراتون، رهبر ارکستر تورنتو و اپرای «آرزو»، رقص و موزیک کلاسیک چینی تحت عنوان هنرهای نمایشی شنیون را قبلاً دیده بود. با اینحال این رهبر شهیر و شناختهشدهی جهانی دوباره به دیدن این نمایش رفت. آقای استراتون چنین اظهار کرد: «فکر نکنم در یک سال دو کنسرت مانند این را ببینم! اولی را دیدم؛ دومی را کجا خواهم یافت؟ باید این گروه ارکستر را دنبال کنم.» ارکستر سمفونی شنیون از ارکستر غربی به عنوان بستر اولیه بهره میگیرد و در راستای تکامل بخشیدن به آن از آلات و ادوات موسیقی سنتی چینی مانند «آرهوی دو تار» به درستی استفاده میکند. آقای استراتون بیش از هر چیز دیگری تحت تأثیر اجرای بینظیر نوازندگان ویولون قرار گرفت. او با شوخ طبعی خاصی گفت: «دوست دارم این نوازندگان ویولیون را بدزدم!»
از زمان آغاز اجرای جشنهای شنیون در سال ۲۰۰۶، همه ساله بر تغییر و تنوع بخشهای مختلف آن افزوده شده و هماکنون پس از گذشت ۹ سال، جشن شنیون به بهترین و ارزشمندترین رقص و موسیقی اصیل چینی تبدیل شده است و فارغ از هرگونه زبان، نژاد، قومیت، مذهب، فرهنگ و مرز جغرافیایی به عنوان یک نمایش منحصربه فرد، برای تمام مردم جهان به رسمیت شناخته شده است. آن بزودی در تاریخ ۲۲ الی ۲۴ ژانویه ۲۰۱۶ در چهار نوبت در ونکوور اجرا خواهد داشت. محل اجرای آن تئاتر کوئین الیزابت واقع در داون تان خواهد بود.
پینوشت:
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید