گزارش کوتاهی از سفر دکتر احمد شهید به تورنتو- کانادا
گزارش سفر دکتر احمد شهید گزارشگر وضعیت حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران به تورنتو- کانادا جهت دستیابی به حقایق
استقبال بیسابقه جامعه ایرانی تورنتو کانادا از سفر دکتر احمد شهید گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران.
دکتر احمد شهید در ادامه سفرهای خود به سراسر جهان جهت دستیابی به حقیقت در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران – از تاریخ ۲۳ تا ۲۸ ژوئیه به تورنتو کانادا سفر کرد. احمد شهید در این سفر که از روز ۲۴ ژوئیه شروع شد با اقشار و نمایندگان مختلف جامعه ایرانی ساکن تورنتو کانادا از جمله روزنامهنگاران – اعضای سازمان دگرباشان جنسی ایرانی (ایرکو) – اعضای جامعه بهایی – نمایندگان کردها و آذریهای (ترکها) مقیم تورنتو – نمایندگان احزاب و سازمانهای سیاسی – فعالین نهادهای مدنی – شخصیتهای علمی و …دیدار و گفتگو کرد. این دیدارها به صورت فردی و یا گروهی هر روز از ساعت نه صبح شروع و تا ظهر ادامه داشته و پس از یک توقف یکساعته برای نهار، مجدداً از ساعت دو بعدازظهر شروع و تا ساعت پنج یا شش عصر ادامه مییافت و در مجموع بیش از ده نفر از ایرانیان را هر روزه ملاقات میکرد.
دکتر احمد شهید با تیم همراهش جلسات را هدایت میکرد. این جلسات که از قبل و با هماهنگی کانون ایرانی -کانادایی حقوق بشر – تورنتو انجام میشد افراد و گروههای مختلف ایرانی را در بر میگرفت. ایرانیان به همراه مدارک و اسناد و با وقت از قبل تعیینشده به دیدار دکتر احمد شهید میآمدند و مسایل و موارد نقض حقوق بشر در مورد خود یا گروه خود را با او در میان میگذاشتند.
کنفرانس مطبوعاتی
فشرده مطالبی که دکتر احمد شهید در کنفرانس مطبوعاتی روز جمعه ۲۶ ژوئیه در پاسخ به سؤالات حاضرین اظهار داشت:
«گزارش من باعث شده تا کشورهای بیشتری با مسایل نقض حقوق بشر در ایران آشنا شوند. و همچنین نشان میدهد که گزارشات من موفقیت آمیز بوده است به این دلیل که اگر قبلا کشورهای بیشتری در مجمع عمومی از ایران پشتیبانی میکردند هم اکنون این پشتیبانی کمتر شده است. گاهی شده یک گزارش من باعث نجات جان یک فرد محکوم به اعدام شده است. ممکن است کسی فکر کند که تلاش من بیهوده است؛ اما اینطور نیست گزارشات من و ثبت آنها باعث میشود تا بسیاری از موارد نقض حقوق بشر فراموش نشود. در جلسات حقیقت یابی چنانچه کسی ادعا کند در زندان بوده است، من سابقه او را بررسی میکنم و از دو منبع اطمینان حاصل میکنم که حرفها و گزارشش موثق هست یا نه. فرق ایران با کشورهای دیگر مثلا عربستان یا اسراییل اینست که مقامات ایران مرا از رفتن و دیدن از زندانها و زندانیان منع کردهاند در حالیکه گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل در امور عربستان میتواند به آن کشور رفته و گزارش تهیه کند و یا مثلا گزارشگر سازمان ملل در امور اسراییل میتواند به مناطق اشغالی رفته و گزارش تهیه کند. رژیم ایران گزارشات من را قبول ندارد و به من میتازد اما خود از گزارشات گزارشگران در امور دیگر کشورها جهت مقاصد خود استفاده میکند. در تهیه گزارش تا تاثیرات آن، صبر، بخشی از پروسه است.»
سخنرانی در مرکز مانک دانشگاه تورنتو
پس از کنفرانس مطبوعاتی در روز جمعه دکتر شهید راهی مرکز مانک دانشگاه تورنتو برای ایراد سخنرانی شد. بسیاری از چهرههای فعال ایرانی به همراه عدهای از استادان و دانشجویان کانادایی در این سخنرانی حضور داشتند. خلاصه مطالبی که دکتر شهید مطرح نمود، چنین است:
«خوب است که شنوندگان من؛ ایرانی و کانادایی، با هم در اینجا حضور دارند. من در کارم مستقل عمل میکنم. سازمان ملل به من یک کارمند و یک بودجهای را برای دستیابی به حقیقت اختصاص دادهاست. تا کنون با ۵۰۰ ایرانی مصاحبه کردهام که این مصاحبه با هر فرد یا گروه بین یک تا یک ساعت ونیم، طول کشیده است. با توجه به اینکه از رفتن به ایران برای تهیه گزارش در مورد نقض حقوق بشر توسط رژیم ایران منع شده ام، این نوع مصاحبه برای دستیابی به حقیقت تنها وسیلهایاست که در اختیار دارم. وسیلهی دیگری که من در اختیار دارم برای این کار، دو گزارش سالانه است؛ یکی برای مجمع عمومی و دیگری برای شورای حقوق بشر که هر گزارش نباید از ۱۰۷۰۰ کلمه تجاوز کند. در مجمع عمومی ۴۷ عضو سخنرانی میکنند و منهم ۴۵ دقیقه وقت دارم که برای ۱۹۰ عضو سخنرانی کنم. تا کنون ۱۳ قطعنامه علیه ایران صادر شده که رژیم ایران باید به آنها پاسخ دهد. در نیویورک هم قطعنامه علیه ایران صادر شده که رژیم ایران باید به آن پاسخ دهد. رای بالا علیه ایران در مجمع عمومی باعث میشود تا هیئت ایرانی نگران شده و پس از بازگشت به ایران تصمیماتی در این مورد اتخاذ نماید. گزارشات من بر اساس کدها و استانداردهای سازمان ملل تهیه میگردد و ما پس از هر گزارش به ایران زمان میدهیم تا پاسخ دهد. تا بحال در گزارشهایم من به ۱۸۰ مورد نقض حقوق بشر در ایران اشاره کردهام که رژیم ایران تعدادی را قبول و بسیاری را رد کرده و ندیده میگیرد. رژیم ایران معتقد است که سازمان ملل مخصوصا با گزارشاتش ایران را هدف حملات خود قرار داده، در حالیکه چنین نیست. شورای حقوق بشر سازمان ملل نقض حقوق بشر در اسراییل و عربستان را هم گزارش میکند. چنانچه کشوری از سفر گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل به کشور خود جلوگیری کند، نشانگر آنست که در آن کشور اتفاقات بدی افتاده و یا میافتد که رژیم آن کشور نمیخواهد گزارشگر به آنجا سفر کرده و موارد را گزارش کند و این نگران کننده است.»
دکتر احمد شهید در ادامه سخنرانیاش به موارد متعدد نقض حقوق بشر پرداخت و در پایان به سؤالات حاضرین پاسخ گفت که از طریق پروفسور «لوی» استاد دانشگاه تورنتو اداره و مطرح میشد.
در این مرحله به دلیل زمان کوتاه اگرچه همه علاقمندان نتوانستند با دکتر شهید دیدار داشته و موارد نقض حقوق بشر را با او در میان بگذارند اما در مراحل بعدی از طریق «ارتباط اسکایپی» میتوانند با او به گفتگو نشسته و مدارک خود را به ایشان ارائه دهند.
کانون ایرانی – کانادایی حقوق بشر، تورنتو
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید