حزب لیبرال بیسی، پول مالیاتدهندگان و چگونگی دریافت کمکهای نقدی
از ماه ژانویه که روزنامه نیویورک تایمز حقوق سالیانه کریستی کلارک از حزب خود را سوالبرانگیز خواند، تا هفتههای میانی مارچ، حزب لیبرال بریتیش کلمبیا با چند سوال جدی در موضوع دریافت پول و چگونگی مصرف آن روبهرو شده است.
از یک سو، ۲۰ مارچ دو وکیل در شهر ونکوور دادخواستی را بر علیه دولت استانی به دادگاه بردند که میگوید این دولت ۱۵ میلیون دلار از پول مالیاتدهندگان را به بهانه تبلیغ برنامههای دولتی برداشته، ولی به ادعای آنان، این پولها را صرف «بهبود تصویر حزب لیبرال بیسی» کرده است.
از آن سو، سازمان انتخابات بریتیش کلمبیا، موضوع تحقیق در نحوه جمعآوری پول برای انجام فعالیت سیاسی احزاب را در ۱۰ مارچ به پلیس (آرسیامپی) واگذار کرده است.
در همین زمینه در شهرگان بخوانید: پول در سیاست: تمسخر در نیویورک، عقبنشینی در بریتیش کلمبیا
این سازمان، تحقیق خود را در موضوع چگونگی دریافت کمکهای مالی به شکل غیر مستقیم برای انجام فعالیتهای سیاسی را شروع کرده بود، ولی رودرروی انتخابات ۹ مارچ، برای اینکه تاثیرگذاری و یا تضادی در علایق پیش نیاید، ادامه آن را به پلیس واگذار کرد.
همچنین سوالها در موضوع پول در سیاست استان تا بدانجا بالا گرفته است که کریستی کلارک در ۱۳ مارچ اعلام کرد دولت استانی، هیاتی را مخصوص نظارت بر فعالیت احزاب در زمینه جمعآوری پول میکند.
ولی چه مواردی بانی این تحقیقها و نگرانیها شدهاند؟ موضوع پول در سیاست استان بریتیش کلمبیا مگر چه تفاوتهایی با دیگر نقاط کانادا یا بقیه دنیا دارد؟
دریافت پول از لابیگرها به عنوان افراد معمولی
به فاصله کوتاهی پیش از آنکه پلیس تحقیق سازمان انتخابات بیسی را پیگیری کند، روزنامه گلوب اند میل، مقاله تحقیقی خود را منتشر کرد و در آن این موضوع مطرح شده که چطور مقامات حزب لیبرال بیسی از لابیگرها به عنوان یک فرد معمولی پول دریافت کردهاند.
این اقدامی است که برابر قوانین انتخاباتی بریتیش کلمبیا میتواند تا ۱۰ هزار دلار جریمه، یک سال حبس و یا هر دو مجازات را در بر داشته باشد.
گلوب اند میل میگوید که در جلسههای خصوصی، لابیگرها از طرف مشتریهایشان – یعنی انواع شرکتها و کار و کسبها – با مقامات حزب صحبت کردهاند و سپس با استفاده از کارتهای کردیت شخصی خودشان، به عنوان یک فرد معمولی به فعالیتهای سیاسی حزب کمک کردهاند.
حزب لیبرال البته میگوید سوءتفاهمی در موضوع چگونگی دریافت پول برابر قوانین استانی پیش آمده است.
دِرمود تراویس که موضوع چگونگی دریافت پول توسط احزاب را دیدهبانی میکند، به شبکه سیبیسی گفته که موضوع فراتر از چند مورد اتفاقی است.
او میگوید در تازهترین فهرست پولهای جمعآوری شده توسط حزب لیبرال، ۳۴۹ مورد را جمعآوری کرده است که در مجموع فراتر از ۱ میلیون دلار کمک مالی به این حزب هستند.
تراویس که دیدهبان «وقار بیسی» را اداره میکند، پیشتر فهرستی از «کلاب ۱۰۰ هزار دلاریها» منتشر کرده بود که شامل بر موسسهها و افرادی است که به حزب لیبرال بیسی فراتر از ۱۰۰ هزار دلار کمک کردهاند.
این کلاب، به گفته وقار بیسی، شامل بر ۱۶۹ عضو است و اعضای آن مابین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵، در مجموع ۴۴ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار به حزب لیبرال بیسی کمک کردهاند.
همچنین در سال ۲۰۱۶، ۱۳۳ عضو این کلاب، ۳ میلیون و ۸۲۰ هزار دلار در اختیار این حزب گذاشتهاند.
بخش عمدهای از اعضای این کلاب را ساختمانسازها، شرکتهای صنعت معدن و شرکتهای صنعت انرژی یا همان صنعت سوختهای فسیلی، شکل میدهند.
مثال صنعت سوختهای فسیلی
رسانه نشنال آبزرور با مثال صنعت سوختهای فسیلی و دیدارهایشان با دولت حاکم و پولهایی که به حزب لیبرال بیسی دادهاند، این سوال را مطرح کرده که آیا زمان تحقیق در موضوع فساد در استان نرسیده است؟
این رسانه میگوید که مقامات دولت استانی در گذر شش سال گذشته، ۲۲ هزار جلسه برای لابی با شرکتها و افراد وابسته به صنعت سوختهای فسیلی برگزار کردهاند. یعنی به شکل میانگین، این دولت هر روز، ۱۴ مرتبه با این افراد دیدار داشته است.
همچنین مابین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۵ میلادی، این صنعت رقم ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار برای فعالیتهای سیاسی در سطح استان خرج کرده و ۹۲ درصد این رقم بدست حزب لیبرال بیسی رسیده است.
بخش عمدهای از این شرکتها و لابیگرهایشان خارج از بریتیش کلمبیا – بیشتر در امریکا، آسیا و آلبرتا – فعالیت میکنند.
این رسانه درنهایت مثال از یورش منتقدها به نخستوزیر، جاستین ترودو میزند که در یک برنامه شام جمعآوری پول برای حزب لیبرال حاضر شده بود و افراد برای حضور در این شام، ۱۵۰۰ دلار پرداخته بودند و میگوید در یکی از گرانترین شامهای حزب لیبرال بیسی، افراد برای همراهی کریستی کلارک، نفری ۲۰ هزار دلار پرداخت کردهاند.
در مقایسه با ۱۲ میلیون و ۴۷۰ هزار دلار
با نزدیکی انتخابات، حزب لیبرال بیسی، پیش از آنکه جنجالهای مرتبط به چگونگی دریافت اهداهای نقدی برای فعالیتهای سیاسی این حزب مطرح بشود، اعلام کرده بود که ۱۲ میلیون و ۴۷۰ هزار دلار جمع کرده است تا در انتخابات امسال و فعالیت سال جاری حزب، خرج بشوند.
این حزب همچنین به شکل داوطلبانه، دادههای مربوط به اهداهای سیاسی را در وبسایت خود به روز میکند.
به عنوان مثال، فایل پیدیاف مربوط به ۱۰ مارچ ۲۰۱۷ چهار صفحه نامهایی را منتشر کرده که مابین ۱۵ دلار تا ۱۰ هزار دلار به این حزب در این روز کمک مالی کردهاند.
تنها در این روز، ۴ نفر و هر کدام ۱۰ هزار دلار به حزب کمک کردهاند.
ولی این رقم در مقایسه با بقیه نقاط کشور چه تفاوتی را نشان میدهد؟
به عنوان مثال، بریتیش کلمبیا که احزاب و سیاستمداران هیچ محدودیتی در دریافت کمکهای نقدی ندارند با کبک که محدودیتهای گستردهای در این موضوع وضع کرده، چه تفاوتی دارد؟
رسانه مکلینز این موضوع را بررسی کرده است و در گزارش خود میگوید که حزب لیبرال بیسی بیشتر از هر حزبی در هر نقطه کانادا، امسال پول جمع کرده است.
این رقم، به گفته مکلینز، ۱۳ برابر پولی است که حزب لیبرال کبک، شش برابر دموکرات نوین (اندیپی) آلبرتا، دو برابر حزب لیبرال اونتاریو است. این در حالی است که اونتاریو سه برابر بیسی جمعیت دارد و اقتصاد آن سه برابر اقتصاد این استان است.
قوانین بیسی، بهشتی برای لابیگرها در کانادا خلق کرده است. بدین شکل که ۳ هزار و ۱۴ لابیگر و سازمانهای مربوطهشان در سطح استان ثبت شدهاند و این ۱ هزار و ۱۹۵ نفر بیشتر از تعداد لابیگرهای ثبت شده در اونتاریو است.
مکلینز میگوید که تنها در ۱۲ روز نخست ماه ژانویه، این حزب توانسته نیم میلیون دلار کمک مالی جمعآوری کند.
قوانین برییتش کلمبیا به سیاستمدارها و حزبهای آنان اجازه میدهد تا هر رقمی پول نقد، املاک و یا دیگر خدمات را از هر شرکت، اتحادیه یا فردی در هر کجای دنیا دریافت کنند. تنها خیریهها اجازه خرج پول در فعالیتهای سیاسی استان را ندارند.
همچنین لابیگرها در بیسی میتوانند به جز اعضای پارلمان استانی (امالآی) به هر کسی هر هدیه یا خدماتی را بدهند. همچنین میتوانند از دادههای غلط یا گمراهکننده در فعالیتهایشان استفاده کنند و همچنین برخلاف اونتاریو، لازم نیست تا اعلام کنند که چه زمانی مشغول کار و فعالیت به عنوان یک لابیگر هستند.
مکلینز میگوید که این وضعیت بریتیش کلمبیا نه تنها در کانادا و در میان کشورهای توسعهیافته جهان، استثنایی است، بلکه از وضعیت سیاستمدارها در دولتهای فاسد در افغانستان، ازبکستان، کنیا و روسیه هم آزادتر است: در این کشورها، سقف کمک مالی به سیاستمدارها و احزاب وجود دارد.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید