وقتی فنتانل در ونکوور و کانادا از موش تا آدم را میکشد
دولتِ شهر ونکوور وقتی نوشت ۱۵۸ نفر فقط از ابتدای امسال تا ۱۵ می، در این شهر از بحران همچنان رو به گسترش سوءمصرف موادمخدر کشته شدهاند، تبدیل به نماد بحرانی نشد که از پلیس شهر گرفته تا صلیب سرخ، دیگر نمیدانند با آن چه باید بکنند.
بلکه شوخی یک نفر با تخم کبوتر در لانهای که از سرنگ درست شده بود و همچنین نجات یک موش در شهر ونکوور از سوءمصرف فنتانل، نمادهای شبکههای اجتماعی از این بحران فزاینده رو به گسترش شدهاند.
در ۲۰۰۸ میلادی، در سرتاسر بریتیش کلمبیا، ۱۸۳ نفر جانشان را در هنگام مصرف موادمخدر از دست دادند.
ولی حالا در بریتیش کلمبیا عادی است که در گذر هر ماه بعد از ماه قبلی، آمار مرگ فراتر از ۱۰۰ نفر اعلام بشود.
آن هم وقتی که به شکل میانگین، روزانه میانگین ۴ نفر به همین دلیل در استان میمیرند.
از نجات موش تا لانهای از سرنگ
فنتانل میتواند از طریق تنفس وارد بدن یک موجود زنده بشود و بانی سوءمصرف (overdose) منتهی به مرگ بشود.
این اتفاق فقط برای آدم نمیافتد، بلکه دیگر موجودات زنده را هم میکشد.
در میانه ماه می، تصویری در شبکههای اجتماعی دست به دست شد که یک موش را در دست یک داوطلب نشان میداد.
این موش، در منطقه شرقی داونتاون ونکوور، به فنتانل آلوده شده بود و نزدیک بود بمیرد، ولی یک داوطلب جانش را نجات داد.
پیشتر هم یک پلیس در همین محله و در نزدیکی یک مرکز امن مصرف موادمخدر، عکسی از لانه یک کبوتر منتشر شد که از سرنگ درست شده بود.
البته بعدا معلوم شد این لانه واقعی نیست، چون سه تخم در آن است،ولی کبوترها فقط دو تخم را نگه میدارند و در آن هیچ پر کبوتری وجود ندارد.
ولی هر دو تصویر تبدیل به نماد بحرانی شدند که حالا کارکنان دولتی را هم هدف قرار داده است.
مثالش در وینیپگ اتفاق افتاد، وقتی سه پلیس به تصادف به فنتانل آلوده شدند و مصرف نالکسون جانشان را نجات داد.
در کنار آن از مانیتوبا خبر رسید که یک نفر از احیاء قلبی و تنفس دهان به دهان بیماری خودداری کرده است که دچار سوءمصرف فنتانل شده بود.
حالا صلیب سرخ کانادا میگوید چون این اقدام میتواند جان یاریدهنده را بگیرد، افراد حق دارند از احیاء قلبی و یا تنفس دهان به دهان در مواردی مشابه این خودداری کنند.
اجازه اوتاوا برای سه مرکز تازه مصرف امن
در میان تمام مرگهایی که در سرتاسر کانادا در گذر ماههای اخیر در موضوع سوءمصرف موادمخدر رخ میدهد، هنوز کسی در مراکز امن مصرف موادمخدر جانش را از دست نداده است.
برای همین عاقبت اتاوا تحت فشارها تسلیم این موضوع شد تا مراکز تازهای در کشور تاسیس بشوند و وجود این مراکز محدود به شهر ونکوور نباشد.
حالا ونکوور اجازه دارد تا یک مرکز تازه برپا کند و برای نخستین مرتبه، شهر سوری اجازه یافته است تا دو مرکز هم در محدوده شهری خودش بسازد.
یکی از این مراکز در خیابان ۱۳۵الف بر پا خواهد شد و دیگری نزدیکی بلوار کینگ جورج و خیابان ۹۴ام قرار خواهد گرفت.
در ۲۰۱۶ میلادی، ۱۰۸ نفر در شهر سوری جانشان را بهخاطر سوءمصرف موادمخدر از دست دادند و این نسبت به سال قبل، ۴۲ درصد رشد نشان میدهد.
توصیههای فدراسیون شهرداریهای کانادا به دولت فدرال
در کنار اعلام اینکه در ۲۰۱۵ میلادی، فنتانل مهلکترین ماده مخدر در کشور بوده است، فدراسیون شهرداریهای کانادا پیشنهادهای خودش به دولت فدرال را موضوع این بحران را منتشر کرده است.
این فدراسیون، مقدم بر همهچیز، خواستار یک برنامه عمل هماهنگ در سرتاسر کانادا برای مقابله با این بحران است و میخواهد تمام سطوح دولت فدرال، استانی و شهری در این موضوع هماهنگ با همدیگر دست به عمل بزنند.
همچنین این فدراسیون از دولت فدرال خواسته است تا در اولین فرصت ممکن و هماهنگ با تمامی سطوح دولتی، اهداف و برنامههای زمانی مشخصی را برای کاهش سوءمصرف و مرگ افراد بهخاطر مصرف موادمخدر معین کند.
درخواستهای تازه برای آزادسازی مصرف پزشکی هروئین
یک راه مقابله با این بحران، جرمزدایی از مصرف درمانی هروئین است. موضوعی که نخستوزیر، جاستین ترودو، در یک سخنرانی در شهر ویکتوریا آن را رسما رد کرد.
ولی وقتی در آخرین هفته ماه می، محققها از سه کشور دانمارک، هلند و آلمان در شهر ونکوور گرد هم آمدند تا بنا به تجربه اروپا، راهحلهایی از موضوع این بحران عرضه کنند، پیام واضحی دادند: درمانهای همراه با مصرف تجویزی هروئین در این سه کشور جواب خوبی پس داده است و ونکوور در این موضوع عقب مانده است.
هرچند ونکوور مدتهاست بدنبال اجازه رسمی برای جرمزدایی از این موضوع است و پلیس شهر ونکوور مدتهاست افراد را برای مصرف شخصی هروئین بازداشت نمیکند، بلکه آنها را به مراکز امن موجود هدایت میکند.
فارغ از تمامی اینها، پلیس از شهر نیو وستمینستر هشدار میدهد که ماده مخدر ناشناختهای را مکرر در این شهر یافته است که تاکنون یک نفر را به قتل رسانده، یک نفر را در شرایط بحرانی بستری بیمارستان کرده است.
تمامی اینها در کنار همدیگر، نشاندهنده اوجگیری بحرانی هستند که سالهاست است از ونکوور گرفته تا دیگر شهرها و مناطق روستایی کانادا، از آدم تا موش را میکشد و هر سال مهلکتر از سال پیشین میشود.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید