Advertisement

Select Page

ارتش‌های روباتی

ارتش‌های روباتی

مخافل اجتماعی جهان آهسته آهسته وارد بحث‌ها در باره اخلاقی بوندن موضوع مربوط به روبات‌های جنگی می‌شود که می‌توانند از کنترل و تابعیت انسان خارج شده و آفریننده خود را مورد هدف قرار دهند. ما روز به روز بیشتر شاهد موارد طرح‌ریزی چنان سامانه‌هایی مستقلی هستیم که می‌توانند بدون شرکت انسان به نبرد بپردازند. کارشناسان، آن‌ها را «لارس» – مخفف انگلیسی «عملیات مستقل مرگ آور» نامیدند.

Roubat

قدرت‌های پیشرفته جهانی حالا هم سامانه‌های تسلیحاتی شامل روبات را در اختیار دارند، روبات‌هایی که قادراند بصورت عملاً مستقل از اراده انسان دست به اقدام بزنند. منتقدان می‌گویند که روا داشتن چنین وضعیتی به هیچ وجه مجاز نیست. حداقل تا موقعی‌که ما مشخص کنیم که چه‌کسی مسوولیت حقوقی اعمال روبات‌های جنگی را به عهده خود بگیرد. به نوبه خود طراحان روبات‌ها، مستقل بودن کامل آن‌ها از اراده انسان را از امتیازات اصلی کار خود می‌دانند. این روبات‌ها استعداد دارند در زمان کمتر از یک ثانیه چنان تصامیمی را اتخاذ کنند که ذهن انسان با چنین سرعتی از عهده این کار بر نمی‌آید و به داشتن وقت به مراتب بیشتری احتیاج دارد. فقدان «عامل انسانی» امکان بروز اشتباه را پایین آورده واحساسات انسانی را مانند ترس و نفرت را از بین می‌برد. از سوی دیگر اگر روبات‌ها از قابلیت ارتکاب اشتباه‌های انسانی محروم بوده آن‌ها همچنین چنان آزادی اراده را ندارند که مختص نوع بشر است. روبات‌های محروم از احساسات انسانی، دارای خصوصیات اخلاقی انسانی هم نیستند. لیکن طراحان در اینجا با یک تناقض بنیادی روبرو می‌شوند. ما تابحال مسایل باطنی خود را حل نکردیم. «استپان سولاکشین» رئیس مرکز مطالعه اندیشه سیاسی و ایدئولوژِی چنین می‌گوید:

“این مساله که تصمیم‌گیری در باره جان‌گرفتن یک انسان تا چه‌اندازه اخلاقی است در درجه اول به خود انسان بستگی دارد و اما کاربرد وسایل فنی متفاوت یک گام بعدی است. تا بحال مسایل مربوط به انجام هومرگ و سقط جنین و اعدام کاملاً حل نشدند و هنوز زود است فکر شود که ما قادر هستیم به حل مساله اخلاق ماشین‌ها نزدیک شویم. این موضوع‌های مورد بحث‌های آتی است”.

Roubat2

یعنی اینکه روبات‌های معمولی و جنگی در آینده چگونه خواهند‌بود به خود ما بستگی داشته و مانند هرنوع اسلحه بخودی خود خطر ساز نیست. خطر در انسان نهفته است، انسانی آکنده از مسال لاینحل اخلاقی. هر چیز دست ساخته انسان می‌تواند با اثربخشی یکسانی بخاطر هم مرگ و هم زندگی بکار برده شود. تکنیک رابوتی از این قاعده مستثنی نیست.

[صدای روسیه]

لطفاً به اشتراک بگذارید
Advertisement

تازه‌ترین نسخه دیجیتال شهرگان

تازه‌ترین نسخه‌ی دیجیتال هم‌یان

آگهی‌های تجاری:

ویدیوی تبلیفاتی صرافی عطار:

شهرگان در شبکه‌های اجتماعی

آرشیو شهرگان

دسته‌بندی مطالب

پیوندها:

Verified by MonsterInsights