Advertisement

Select Page

در ایران چه می‌گذرد

در ایران چه می‌گذرد

 

به ابتکار انستیتوی علوم انسانی دانشگاه سایمون فریزر و دکتر سمیر گاندیشا، برنامه سخنرانی‌ای پیرامون مسایل ایران در سالن سخنرانی دانشگاه سایمون فریزر واقع در ونکوور کانادا تدارک دیده شد. دکتر پیمان وهاب‌زاده استاد جامعه شناسی دانشگاه ویکتوریا، از سوی دانشگاه سایمون فریزر دعوت شده بود تا پیرامون جنبش اخیر در ایران به زبان انگلیسی سخنرانی کند.
۱- جمهوری اسلامی اول:‌ دوره انقلابی ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۸ دوران امام خمینی هم رهبر جنبش انقلابی و هم مجتهد
۲- جمهوری اسلامی دوم: دوره سازندگی ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶ دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی و بازسازی اقتصاد ایران
۳- جمهوری اسلامی سوم: دوره اصلاحات سیاسی ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴ دوران ریاست جمهوری سید محمد خاتمی و بازگشائی فضای سیاسی
۴- جمهوری اسلامی چهارم: دوره پوپولیسم نظامی‌گرایانه از ۱۳۸۴ تا امروز با ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد

پیمان وهاب‌زاده  سپس به طرح پیش نویس قانون اساسی نوشته شده در تابستان ۱۳۵۸ پرداخت و روی‌آوری به بازنویسی قانون اساسی پس از مرگ آیت‌الله خمینی اشاره کرد. وهاب‌زاده به نکته مهم و قابل تامل نخبگان نو در جمهوری اسلامی ایران پرداخت و یادآور شد که وقتی جنگ تمام شد و سپاه و بسیج بیکار شدند، این نخبگان همه از صفوف سپاه پاسداران سر برون آوردند و در دوره‌ای که سازندگی شروع شد، به تجارت و بیزینس روی آوردند. مثل قرارگاه خاتم‌الانبیا و قرارگاه قرب که از این طریق چه پول‌های کلانی که نصیب آن‌ها شد. قراردادهای مربوط به بازسازی کشور و قراردادهای نفتی را در غیاب رقیبان گرفتند و از این راه به تدریج، بسیاری از فرماندهان سپاه که طرفدار عدالت اجتماعی بودند و به آرمان‌های انقلاب وفادار، کنار رفتند و گروه جدیدی شکل گرفت که دولت را شکل دادند. همه فرماندهان میلیونر در واردات و صادرات، بدون نظارت گمرک شرکت کردند. وی سپس به ارایه ارقام و آمار پرداخت و آنها را از طریق اسلاید برای شرکت کنندگان به نمایش گذاشت.

دکتر وهاب‌زاده در ادامه گفت که نخبگان جدید، فرماندهان نظامی و سپاهی و امنیتی بودند که اقتصاد کشور را در دست گرفتند و از سپاه یک ارگان اقتصادی ساختند. طبقه سرمایه‌گذار در ایران را فراری دادند. بعد هم خودشان یک طبقه متوسط وابسته به دولت درست کردند که مصرف‌گراست و در تولید نقشی ندارد.

وهاب‌زاده دولت احمدی‌نژاد را در واقع دولت نماینده این گروه دانست که برای در دست گیری قدرت و کنترل اقتصاد آزاد، تا حدی به شیوه چین عمل می‌کند! او هم‌چنین به نقش جنبش‌های اجتماعی در ۱۵ سال اخیر اشاره کرد که این دوره را خیلی مهم و با اهمیت دانست و یادآور شد که پس از نابودی جنبش‌های اجتماعی در دوران پساانقلابی و همزمان با جنگ تحمیلی، نسل جدیدی از کوشندگان دلیر و پارسا شروع به اعتراض کردند. در مجموع، اینها جنبش‌های شبکه‌ای، بدون رهبر، بسیار روشن و شفاف و فعال در حیطه قانونی و حقوقی بودند. نسل هوشمندی که از طریق مبارزه جویی دادگاهی برای احقاق حقوق کودکان و زنان شروع شده بود.جنبش زنان یکی دیگر از موضوعاتی بود که وی در سخنرانی‌اش آن را خیلی مهم شمرد. وی اصلاح‌طلبی را از آن زنان دانست و افزود زنان تصمیم گرفتند که اصلاح‌طلبان را به خاطر بی‌عرضگی برکنار کنند و جریان جنبش سبز را پیش ببرند. دکتر وهاب‌زاده، اخلاق جدید ضدخشونت را برآمده از زنان دانست و گفت جنبش سبز، جنبشی است که از دفاع از حقوق زنان و کودکان در دادگاه شروع شد و حالا جنبشی وسیع شده و چند ده جایزه بین‌المللی برده منجمله جایزه صلح نوبل به خانم شیرین عبادی. علیرغم آزار و دستگیری گسترش یافته، امروز هم کمپین یک میلیون امضا داریم. وی جنبش زنان را پیروز این بازی دانسته است.

وهاب‌زاده هم‌چنین به جنبش دانشجویان پرداخت و گفت؛ این هم یکی از مواردی است که به آن خیلی علاقه نشان می‌دهد. چون از سازمان طرفدار دولت یعنی دفتر تحکیم وحدت دانشجویان سر برآورده‌اند. نسل جدیدی که وارد آن شدند، آن را به نفع خود ربودند و بعد هم به گروه‌های دانشجویی بسیار فراروئیدند. برای سر کار آمدن اصلاح‌طلبان، دانشجویان هم کمک کردند. بعد هم که در سال ۱۳۷۸ در اعتراض به تعطیلی روزنامه اصلاح‌طلب سلام، کار به درگیری دانشجویان با نیروهای امنیتی کشید و دانشجویان سرکوب شدند. این حرکت دانشجویان نقطه عطفی شد. امروز هم در کنار و درون جنبش سبز، جنبشی گسترده است. ادامه این روند و بیداری را نیز در دانشگاه‌های کشور هر روز می‌توان شاهد بود.

دکتر وهاب‌زاده در ادامه سخنرانی خود؛ جنبش کارگران را جنبش سندیکائی دانست و آن را بسیار مهم شمرد و گفت که به خاطر شرایط اقتصادی بد ایران، در آن هفتاد درصد جمعیت در خط فقر و یا در زیر خط فقر زندگی می‌کنند. وی گفت فشار تورم روی کارگران بسیار زیاد است. وهاب‌زاده به نمونه‌ی سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه اشاره کرد و از رهبران آنها منصور اسانلو و رحیم بسحاق که در زندان هستند، نام برد و گفت این جنبش‌ها رو به گسترش هستند.

نکته پایانی پیمان وهاب‌زاده، جنبش جوانان بود که یادآور شد این جنبش سازمانی ندارد اما بنا بر جوانی جمعیت ایران (۷۵ درصد جمعیت زیر ۳۵ سال و ۶۵ درصد زیر ۲۵ سال هستند)، این جمعیت در کل، برای آزادی‌های فردی و اجتماعی همیشه مبارزه می‌کند و به جنبش‌های دیگر کمک می‌رساند و در واقع اعضای جنبش‌های دیگر را تامین می‌کند. امروز هم که در جنبش سبز هستند.

پیش از پرسش و پاسخ، دو فیلم از جنبش زنان و کارگران شرکت واحد، برای شرکت کنندگان در این سخنرانی به نمایش گذاشته شد. این برنامه در ساعت ۹ به پایان رسید.

لطفاً به اشتراک بگذارید
Advertisement

۱ Comment

  1. مهاجرت کردن به کانادا

    خسته نباشید مرسی به خاطر این مطالب کاربردی

تازه‌ترین نسخه دیجیتال شهرگان

تازه‌ترین نسخه‌ی دیجیتال هم‌یان

آگهی‌های تجاری:

ویدیوی تبلیفاتی صرافی عطار:

شهرگان در شبکه‌های اجتماعی

آرشیو شهرگان

دسته‌بندی مطالب

پیوندها:

Verified by MonsterInsights