بیش از ۴ سال در سلول انفرادی و در انتظار جلسه دادگاه
اونتاریو، کانادا: آدم کَپِی که از سال ۲۰۱۲ و در ۱۹ سالگی پا به سلول انفرادی گذاشته بود، بعد از ۵۲ ماه انتظار جلسه دادگاه، بالاخره در ۲۳ سالگی به سلولی مناسبتر منتقل شد
شهرگان: رِنو مندهین، کمیسر حقوق بشر اونتاریو برای دیداری به زندان منطقه تاندر بی رفته بود که از راهنمایش پرسید، آیا پروندهای وجود دارد که بخواهد به آن توجه نشان بدهد؟ راهنمایش اشاره به یک زندانی کرد که ماههاست در سلول انفرادی منتظر تشکیل جلسه دادگاه است.
وقتی مندهین سراغ از این زندانی را گرفت، متوجه شد که او نزدیک به ۵۲ ماه، برابر ۱۵۶۰ روز را در سلول انفرادی گذرانده است، بدون آنکه دادگاهی به اتهام او رسیدگی کرده باشد.
نام زندانی، اَدم کَپِی است.
کَپِی را در ۱۹ سالگی به جرمی کوچک در سال ۲۰۱۲ وارد این زندان شد. ولی در زندان، او با اتهام قتل درجه اول یک زندانی دیگر روبهرو شد. سپس در انتظار جلسه دادگاه، او را در سلول انفرادی نگهداشتند تا روزی که در میانه ماه اکتبر، مندهین وضعیت او را به رسانهها باز گفت.
مندهین به شبکه سیبیسی گفت که «استانداردهای سازمان ملل متحد میگوید که اگر کسی فراتر از ۱۵ روز در سلول انفرادی بماند، این تاثیری منفی بر روان شخص میگذارد و این میتواند رفتاری خشن و غیر انسانی تلقی بشود و حتی شکنجه در نظر گرفته شود.» در موضوع این پرونده، «ما داریم صحبت از ۱۰۰ برابر حد مجاز سازمان ملل متحد میکنیم.»
کَپِی در سلولی نگهداری میشد که ۲۴ ساعت شبانه روز چراغی بر فراز سرش روشن بود.
این تکنیکی است که امریکا در زندان گوآنتانامو برای شکستن روحیه زندانی از آن سود میبرد. او حداقل ۲۳ ساعت هر روز را در این سلول گذرانده بود.
او را هماکنون به سلولی با وضعیتی انسانیتر منتقل کردهاند و دولت استانی اونتاریو تحقیقی را شروع کرده است تا وضعیت رسیدگی به پرونده او و چرایی اقامت طولانیمدت او در سلول انفرادی مشخص بشود.
بعد از معرفی پرونده کَپِی به رسانهها، مندهین بدنبال آمار زندانیهایی رفت که بیش از ۱۵ روز در سلول انفرادی را در زندانهای اونتاریو سپری کردهاند. او توانست به ۱ هزار و ۳۸۳ مورد دست پیدا کند. ۱۲ مورد بیش از ۳۶۵ روز را در سلول انفرادی گذراندهاند.
وضعیت اسفناک نگهداری یک متهم در یک زندان اونتاریو برای مدتی طولانی در یک سلول انفرادی در حالی اتفاق میافتد که در سال ۲۰۱۰ یک زندانی دیگر بومی با نام ادوارد اسنوشو، بعد از ۱۶۲ روز اقامت در سلول انفرادی، بر اثر اقدام به خودکشی درگذشت.
دیدهبان حقوق بشر در خبر رسمی خود در موضوع پرونده کَپِی میگوید، «گیجکننده است که چرا به رغم درخواستهای عمومی، نتایج رسمی یک کمیسیون تحقیق و درخواستها برای مسوولیتپذیری بدنبال یک خودکشی در سلول انفرادی، هنوز هیچ تغییری حاصل نشده است؟ چطور دولتی تازه، رفتاری خشن و غیر انسانی با زندانیها را به ارث برده و بدون توجه به حقوق بشر اولیه افراد، همچنان آن رویه را دنبال میکند؟»
از لحاظ آماری، ۴ درصد جمعیت کانادا از بومیان شکل گرفته است، هرچند برابر آمار امسال، ۲۵ درصد جمعیت زندانهای فدرال کشور را افراد بومی (ملتهای بومی، مِتیس یا اینیوت) شکل میدهند.
هرچند اگر به جمعیت زنان زندانی توجه نشان داده بشود، ۳۵ درصد زنان زندانی در زندانهای فدرال کشور را افراد بومی شکل میدهند.
تعداد زنان زندانی در زندانهای فدرال، در یک دهه گذشته، دو برابر شده است.
۳۰ سال فقط ۱۰ درصد جمعیت زندانهای فدرال از افراد بومی شکل میگرفت.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
سیدمصطفی رضیئی، مترجم و روزنامهنگار مقیم شهر برنابی است. او نزدیک به سه سال است در کانادا زندگی میکند و تاکنون ۱۴ کتاب به ترجمه او در ایران و انگلستان منتشر شدهاند، همچنین چندین کتاب الکترونیکی به قلم او و یا ترجمهاش در سایتهای مختلف عرضه شدهاند، از جمله چهار دفتر شعر از چارلز بوکاووسکی که در وبسایت شهرگان منتشر شدهاند. او فارغالتحصیل روزنامهنگاری از کالج لنگرا در شهر ونکوور است، رضیئی عاشق نوشتن، عکاسی و ساخت ویدئو است، برای آشنایی بیشتر با او به صفحه فیسبوکاش مراجعه کنید.