ارتش ترکیه مجوز عملیات برونمرزی را دریافت کرد
در واکنش به پرتاب خمپاره از خاک سوریه به یک روستای مرزی ترکیه، مجلس این کشور عملیات برون مرزی نظامی را مجاز اعلام کرد. ترکیه میگوید این مجوز نقشی بازدارنده دارد و به معنای اعلام جنگ با سوریه نیست.
روستای مرزی آقچا قلعه ترکیه عصر روز چهارشنبه (۱۲ مهر/ ۳ اکتبر) هدف خمپارههایی قرار گرفت که از خاک سوریه پرتاب شده بودند. این واقعه به کشته شدن ۵ شهروند ترک انجامید و با بمباران تلافیجویانهی هدفهایی در سوریه پاسخ داده شد.
دولت ترکیه در کنار عملیات نظامی علیه هدفهایی در سوریه که روز پنجشنبه ادامه داشت تلاشهای دیپلماتیک وسیعی را نیز آغاز کرد و موضوع را به سازمان ملل و شورای امنیت ارجاع داد.
مجوز یک ساله مجلس ترکیه به ارتش
دولت رجب طیب اردوغان همزمان با اقدامهای بینالمللی لایحهای را نیز به مجلس ترکیه ارائه کرد و خواستار مجوز استفاده از نیروی نظامی در صورت بروز مناقشههای مرزی شد. بنابر گزارشها نمایندگان مجلس در آنکارا در نشست فوقالعادهای که روز پنجشنبه (۱۳ مهر/ ۴ اکتبر) برگزار شد با درخواست دولت موافقت کردهاند.
مجوز استفاده از نیروی نظامی در عملیات برون مرزی برای یکسال صادر شده و در آن به هیچ کشور خاصی اشاره نمیشود. به گفتهی بشیر آتالای، معاون نخست وزیر ترکیه این مجوز به معنای آغاز جنگ علیه سوریه نیست.
شبکه خبری الجزیره به نقل از منابع سوری شمار کشته شدگان بمباران تلافیجویانهی ترکیه را ۳۴ نفر گزارش کرده است. مجلس ترکیه پیش از این به ارتش این کشور اجازه داده است برای مقابله با شورشیان کرد در مناطق شمالی عراق دست به عملیات نظامی بزند.
“ترکیه علاقهای به جنگ با سوریه ندارد”
به گزارش خبرگزاری آلمان مشاور ارشد اردوغان، ابراهیم کالین در تویتر نوشت: «ترکیه هیچ علاقهای به جنگ با سوریه ندارد، اما آماده است از مرزهای خود حفاظت کند و در صورت لزوم دست به حملهی متقابل بزند.»
ترکیه عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است و این پیمان به اعضا امکان میدهد در صورت حمله نظامی خارجی از پشتیبانی و یاری دیگر کشورهای ناتو استفاده کند. مقامهای ارشد کشورهای ناتو با اعلام حمایت از ترکیه حملهی نظامیان سوریه به این کشور را به شدت محکوم کردهاند.
روسیه به عنوان یکی از معدود حامیان حکومت بشار اسد نیز واقعهی عصر چهارشنبه را محکوم کرده است. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه در جریان سفر به پاکستان حمله به روستای مرزی ترکیه را “خطایی دردناک” خواند و از دولت سوریه خواست ضمن عذرخواهی رسمی و علنی، جلوی تکرار این گونه حوادث را بگیرد.
به گزارش شبکهی “سیانان” ترکزبان، ۲۸۶ نمایندهی پارلمان در نشستی غیر علنی به درخواست دولت رأی مثبت دادند؛ ۹۲ نماینده هم با آن مخالفت کردند
پیام ایران به سوریه و ترکیه
خبرگزاری آنادولو ترکیه به نقل از بشیر آتالای گزارش داد، مقامهای سوریه در تماس با سازمان ملل ضمن ابراز تاسف از این حادثه اطمینان دادهاند که از این پس چنین واقعهای رخ نخواهد داد. به نوشتهی خبرگزاری آلمان تاکنون عذرخواهی رسمی سوریه به وزارت خارجهی ترکیه ارائه نشده است.
وزیر اطلاعرسانی سوریه، عمران الزعبی پیشتر کشته شدن پنج شهروند ترک را به مردم ترکیه تسلیت گفته و وعده داده که کمیتهای را مامور تحقیق در مورد چگونگی این واقعه کند. ترکیه از شورای امنیت سازمان ملل خواسته است مانع رفتار خشونتطلبانهی حکومت بشار اسد شود.
رامین مهمانپرست روز پنجشنبه حوادث مرزی میان ترکیه و سوریه را آتشافروزیهایی خواند که “صرفا در جهت منافع بد خواهان و دشمنان صلح و ثبات و آرامش در منطقه” قرار دارند. او هر دو کشور را به خویشتنداری، گفتوگو و اقدامات سیاسی دعوت کرده است.
محکومیت سوریه از سوی ناتو
ناتو نیز با تشکیل یک اجلاس اضطراری از سفیران کشورهای عضو این پیمان، اقدام سوریه را به عنوان نقض قوانین بینالمللی و تهدیدی برای امنیت ترکیه به شدت محکوم کرد. کشورهای عضو ناتو به رغم پشتیبانی قاطع از ترکیه از کشیدن شدن به جنگ داخلی سوریه پرهیز دارند و از هر دو طرف خواستهاند جلوی متشنج شدن اوضاع را بگیرند.
شورای امنیت سازمان ملل در حاشیهی نشست روز پنجشنبهی خود به اختلاف مرزی میان سوریه و ترکیه نیز خواهد پرداخت. مطابق برنامههای قبلی بررسی وضعیت سودان و مالی در دستور کار اجلاس امروز قرار داشت. به درخواست ترکیه که از حمایت کشورهای غربی، به ویژه فرانسه برخوردار است، در شورای امنیت بیانیهای در محکومیت سوریه به خاطر حمله به مناطق مرزی به رای گذاشته خواهد شد.
درگیریهای داخلی در سوریه از ۱۸ ماه پیش آغاز شده و تاکنون بیش از ۳۰ هزار قربانی برجا گذاشته است. در ماههای اخیر حدود صد هزار پناهجوی سوری به ترکیه پناهنده شدهاند. ترکیه به دلیل پشتیبانی از مخالفان بشار اسد روابط تیرهای با سوریه دارد.
[دویچه وله]
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید