اقتصاد و زندگی
موج کمسابقه اعتصابات کارگری در اروپا در اعتراض به سیاستهای ریاضت اقتصادی
روز چهارشنبه، چهاردهم نوامبر، موج کمسابقه اعتصابات کارگری در اعتراض به سیاستهای ریاضت اقتصادی، بیکاری و کسر بودجههای مربوط به رفاه عمومی، اروپا را فرا گرفت.
به گزارش «تلویزیون الجزیره» این اعتصابات که توسط اتحادیههای کارگری در کشورهایی چون اسپانیا، پرتغال، یونان و ایتالیا سازماندهی شده است، از نیمه شب گذشته آغاز شد و انتظار میرود که کارگران کشورهای بلژیک، آلمان، بریتانیا و فرانسه نیز با آن همراهی کنند.
این نخستین بار پس از آغاز بحران اقتصادی در اروپاست که اتحادیههای کارگری سراسر اروپا در حرکتی همزمان و هماهنگ با نام «روز عمل و همبستگی» دست به اعتصاب میزنند. هدف این اعتصابات فلج کردن کارخانهها و بخشهای حملونقل عمومی و مجاب کردن رهبران به چشمپوشی از سیاستهایی مانند افزایش مالیاتها و کاهش دستمزد، کسر حقوق بازنشستگی و سرویسهای عمومی است که قشر کمدرآمد در کشورهای اروپایی را با مشکل معیشتی روبهرو ساخته است.
اسپانیا به عنوان پنجمین اقتصاد بزرگ حوزه یورو و یونان که چهاردهمین اقتصاد در میان کشورهای این حوزه پولی شناخته میشوند، اعتراضات را از ساعات نخستین روز چهارشنبه آغاز کردهاند. بنا بر گزارشها در اسپانیا از هر چهار کارگر، یک نفر بیکار است و رکود اقتصادی در این کشور باعث شده تا اعتراضات امروز، دومین اعتصاب سراسری در اسپانیا در طول هشت ماه گذشته باشد.
نخستین خبرهای رسیده حاکی از درگیری معترضان با پلیس در شهر مادرید اسپانیاست. تظاهرکنندگان در این شهر در حالی که قصد داشتند از خروج اتوبوسهای ترمینال مسافربری اصلی شهر جلوگیری کنند با واکنش پلیس روبهرو شدند و به گزارش وزارت کشور اسپانیا، دهها نفر در این برخوردها که به خشونت کشیده شد، بازداشت شدند.
در پرتغال نیز سرویس متروی شهر لیسبون از کار افتاد، کارگران از جمعآوری زبالهها خودداری کردند و کارکنان بیمارستانها نیز به اعتصاب پیوستند.
تا این لحظه گزارشی از واکنش سیاستمداران اروپایی در جهت قبول یا رد خواسته اعتصابکنندگان مخابره نشده است؛ با این حال انتظار میرود تا کشورهای بیشتری در اروپا به موج جدید اعتصاب بپیوندند. بنا به گزارش ۷ نوامبر نیویورک تایمز، در یونان به رغم وجود اعتراضات گسترده مردمی در هفته گذشته مجلس یونان سیاستها سختتر ریاضت کشی را به صورت قانون در آورد تا این کشور بتوانند از کمکهای مالی بیشتر اتحادیه اروپا برخوردار شود. از جمله این سیاستهای اقتصادی ریاضت کشی عبارتند از:
۱- سن بازنشستگی از ۶۵ سال به ۶۷ سال تغییر کرد.
۲- 80 هزار کارمند دولت اخراج جمعی میشوند.
۳- قیمت بلیط وسایل نقلیه عمومی بالا میرود.
۴- کمک مالی به خانواده های دارای فرزند قطع میشود.
۵- اضافه مزد ۱۰ درصدی برای کسانی که ازدواج کردهاند قطع میشود.
۶- کارگران و کارمندان اخراجی از دریافت پول بابت سالهایی که کار کردهاند محروم میشوند.
۷- دستمزد کارگران کاهش مییابد و هیچگونه حق چانه زنی نخواهند داشت.
معاون تحقیقات مؤسسه شیلات ایران؛
لولههای فرسوده نفت، آبزیان خلیج فارس را تهدید میکند
معاون تحقیقات مؤسسه شیلات ایران در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران با اعلام این مطلب گفت: آلودگی توسط نفت مهمترین شکل آلودگی نفتی است و کنترل نشدن آن در بلندمدت میتواند منشأ تهدیدات جدی برای محیط زیست و آبزیان باشد.
گفتنی است، با شدت پیدا کردن آلودگیهای محیطی در آبهای خلیج فارس طی تفاهم انجام شده بین وزارت نفت و سازمان محیط زیست مقرر شده است یک سرمایهگذاری ۳۰ میلیون دلاری جهت مقابله با آلودگیهای نفتی توسط وزارت نفت انجام شود.
پیشتر مسئولان سازمان محیط زیست اعلام کرده بودند سالانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت وارد خلیج فارس میشود. این میزان مازاد بر نفتی است که از طریق نشت نفت از لولههای فرسوده نفت در کف خلیج فارس وجود دارد.
لازم به ذکر است، طبق برخی اخبار بیش از دو هزار کیلومتر لوله فرسوده نفت در کف خلیج فارس وجود دارد.
[ایانا]
اعتراض صنفی ۳۰۰ کارگر کارخانه پتروشیمی فجر
وسایل ایمنی کار به اندازه کافی در اختیار کارگران قرار نمیگیرد و در برخی نقاط کارخانه نیز مشکلات فنیای وجود دارد که برای کارگران ایجاد خطر میکند.
یکی از فعالان کارگری منطقه ماهشهر از اعتراض صنفی ۳۰۰ کارگر کارخانه پتروشیمی فجر خبر داد.
عباس رضایی در این باره به ایلنا گفت: ۳۰۰ کارگر کارخانه پتروشیمی فجر در اعتراض به عدم دریافت پاداش روز کارگر، عدم افزایش حقوق خود با توجه به قولهای قبلی شرکت پیمانکاری رامپکو و مسائل ایمنی از روز گذشته تا کنون دست از کار کشیدهاند.
این فعال کارگری در توضیح مشکلات ایمنی در واحد، افزود: متأسفانه وسایل ایمنی کار به اندازه کافی در اختیار کارگران قرار نمیگیرد و در برخی نقاط کارخانه نیز مشکلات فنیای وجود دارد که برای کارگران ایجاد خطر میکند.
وی ادامه داد: پاداش روز کارگر برای هر نفر ۱۰۰ هزار تومان است. در حالی که تمام کارخانههای پتروشیمی ماهشهر این مبلغ را به کارگران خود پرداخت کردهاند، شرکت پیمانکاری کارخانه پتروشیمی فجر میگوید چون در این رابطه مصوبهای نداریم پس پولی نیز پرداخت نمیکنیم.
این فعال کارگری در پایان اظهار داشت: کارگران کارخانه پتروشیمی فجر ۴ ماه است که در انتظار وصول طلب خود هستند و با عملی نشدن وعدههای مسئولان برای رفع مشکل، دست به اعتراض صنفی زدهاند.
[ایلنا]
تعطیلی ۵۰ درصد خط تولید ایران خودرو
۵۰ درصد خط تولید ایران خودرو و فروش قطعات خودرو به صورت مزایدهای در این شرکت تعطیل شده است.
ایران خودرو چند روز پیش در مزایدهای به صورت مخفیانه، میزان زیادی از قطعاتی را که از مدتها پیش در انبارهای این شرکت مانده بود به دلایلی چون خاک گرفتگی و قدمت به فروش رساند که این امر خسارت یک میلیارد تومانی را برای این شرکت به همراه داشته است.
هم اکنون سایت تبریز دیگر وانت پیکان تولید نمیکند و در سایت بینالود خراسان نیز به علت نبود قطعه تولید خودروی سوزوکی متوقف شده است.
از مدتها پیش اضافه کاری کارکنان ایران خودرو کاهش پیدا کرد به طوری که ابتدا به ۸۰ ساعت، سپس ۶۰ و ۳۰ ساعت و هم اکنون به صفر رسیده است.
همچنین ایران خودرو فارس نیز اقدام به تعدیل نیرو کرده و شرکتهای پیمانکار طرف قرارداد ایران خودرو نیز حقوق کارکنان را با تأخیر دو هفتهای میپردازند و به مرور در حال حذف مزایای کارگران و نیروهای خدماتی هستند.
اعتصاب کارگران افغان شاغل در پارکها
کارگران افغان شاغل در پارکها در شمال شهر تهران زیر نظر پیمانکاران وحشیانه مورد استثمار قرار میگیرند در ازاء کار شاق روزانه دستمزد ناچیزی آن هم پس از چند ماه تعویق دریافت میکنند روز ۱۷ آبان ماه دست از کار کشیدند آنان اظهار میکردند که نه تنها حقوقشان ناچیز و حتی بخور و نمیر نیست بلکه با تأخیر پرداخت میشود. هم اکنون با افزایش مواد غذایی از جمله نان که عمده غذای روزانه آنانست حقوقشان افزایش نیافته است. از طرف دیگر با سقوط ارزش ریال در برابر سایر ارزها؛ حقوق دریافتی آنها نیز ارزشی ندارد.
پیمانکاران با عقد قرارداد با شهرداری؛ بدون اینکه کاری را انجام دهند سودهای سرشاری میبرند و حقوق کارگران زحمتکش افغانی را به انحاء مختلف پایمال میکنند.
کارگران با دست از کار کشیدن در یک نقطه پارک تجمع و به شروع به رقص دستهجمعی بسیار زیبا و از اینکه به کارفرما و شرایط ذلت بار کار نه میگویند شادی میکردند.
[اتحادیه آزاد کارگران]
افزایش نرخ بیکاری زنان جوان
بر طبق نتایج آمارگیری از نیروی کار تابستان ۹۱ که به طور فصلی از سوی مرکز آمار ایران اعلام میشود، هم اکنون بیش از سه میلیون نفر در کشور بیکار هستند که از این تعداد ۹۹۱ هزار و ۳۱۹ نفر زن هستند که بیش از یک سوم از آن را زنان جوان در گروه سنی یابد شده به خود تخصیص دادهاند. نرخ بیکاری زنان جوان طی دو آمار گیری فصلی افزایش یافته است به عبارتی میتوان نتیجه گرفت که نه تنها شرایط بازار کار برای زنان جوان بهبود نیافته است بلکه قابلیت جذب این بازار با توجه به تقاضای زنان برای ورود به بازار کار، کاهش هم یافته است. نرخ بیکاری جوانان ۲۷ درصد و برای مردان جوان ۲۲.۸درصد گزارش شده است. نتایج این آمارگیری نشان میدهد هم اکنون نرخ مشارکت اقتصادی مردان ۶۲.۳ درصد و برای زنان ۱۴.۱ درصد است. به طوری که ارقام نشان میدهد نرخ مشارکت اقتصادی مردان بیش از چهار برابر زنان است. بی تردید حضور زنان در آموزش عالی کشور که بیش از ۶۰ درصد را به خود تخصیص داده است نیاز به بازار کار دارد تا آموخته های دانشگاهی بتواند به ثمر بنشیند.