تغییر موضع وزیر خارجه کانادا درباره انتخابات ایران
به گزارش بی بی سی ؛ جان برد، وزیر خارجه کانادا در نامه ای سرگشاده به مردم ایران از موضع هفته پیش خود عقب نشینی کرد.
این سایت در ادامه گزارش میدهد: آقای برد هفته پبش نتایج انتخابات ایران را به دلیل آنچه او “آزاد نبودن فضای سیاسی ایران” خوانده بود، “بی معنی” دانست.
سخنان آقای برد، با واکنش عده ای از ایرانیان در کانادا روبرو شد.
آنها از وزیر خارجه کانادا خواستند که از میلیونها ایرانی که در این انتخابات برای بهبود وضعیت کشورشان رای دادند، پوزش بخواهد.
وزیر خارجه کانادا روز جمعه، شش روز پس از اظهار نظر درباره انتخابات ایران، موضع خود را کاملا تغییر داد.
او در نامه سرگشاده ای که روزنامه “گلوب اند میل” آن را منتشر کرده است، “حضور خیره کننده مردم ایران در پای صندوقهای رای” را ستوده و به آنها تبریک گفته است.
آقاى برد همچنین نوشت که مردم ایران “با رای شان دست رد به سینه تندروی زدند” و افزود: “اما اینکه معنای این انتخابات چیست را فقط مردم ایران تعیین میکنند.”
او در این نامه متعهد شد که صدای همه ایرانیان، “چه آنها که رای داده و ندادند را بشنود.”
وزیر خارجه کانادا در ادامه این نامه با لحنی تند، از ریس جمهوری منتخب و رهبر ایران خواست حقوق مردم ایران را رعایت کنند.
وی همچنین از سران ایران خواست در مذاکرات هسته ای با جامعه بین المللی همکاری کنند.
رسانههای کانادا در انتشار خبر این نامه بیشتر بر سیل نامههای اعتراضی ایرانیان کانادا به دفتر وزیر و تغییر کامل موضع او تمرکز کردند.
“انتخابات بیمعنی”
استفاده از عبارت بیمعنی در زمینه انتخابات ایران، با واکنش منفی تعدادی از نمایندگان مجلس کانادا، که از حزب اصلی مخالف جان برد هستند نیز روبرو شد.
یکی از این نمایندگان در گفتگو با بىبىسى فارسى، سخنان وزیر خارجه کشورش را “غیر دیپلماتیک و سیلى به صورت راى دهندگان ایرانى” خوانده بود.
نویسنده وبلاگ “پیاده رو” در کانادا به همراه جمعى از ایرانیان مقیم این کشور بر روى شبکههاى اجتماعى از جمله فیس بوک از دیگر ایرانیان مقیم کانادا خواسته بود به وزارت خارجه نامه نوشته و اعتراض خود را به این موضع گیری وزیر اعلام کنند.
این کمپین به سرعت توجه روزنامه سراسرى “گلوب اند میل” را جلب کرد. این روزنامه در مقاله اى ، با اشاره به این اعتراضات، از مواضع وزیر انتقاد کرد.
واکنشها به تغییر موضع
پال داوور، نماینده حزب مخالف در پارلمان کانادا در واکنش به تغییر موضع جان برد گفت: “این پیروزی برای ایرانیان کانادا است که مشخص کردند با اتحاد میتوانند به وزیر خارجه نشان دهند که تا چه حد موضع گیریش با واقعیتهای ایران در تضاد است.”
آقای داوود همچنین در گفتگو با بىبىسى فارسى از تعجب مقامهاى پایتختهاى دیگر کشورهاى غربى از بى معنى خواندن انتخابات ایران از سوى کانادا خبر داد.
همزمان، آیدا احدیانی نویسنده وبلاگ “پیاده رو” که از دیگر ایرانیان کانادا خواسته بود به صحبتهای وزیر اعتراض کنند هم به روزنامه گلوب اند میل کانادا گفت از تغییر موضع وزیر خارجه استقبال میکند.
اعتراض ایرانیان خارج از کشور به اظهارات وزیر امور خارجه کانادا
سایت ندای سبز آزادی پیشتر خبر از اعتراض ایرانیان خارج از کشور به اظهارات وزیر امور خارجه کانادا داده بود و در پایان خبر لینکی را برای ارسال اعتراضات یادآور شده بود. در این خبر آمدهبود:
«از گروهی از ایرانیان خارج کشور، با تهیه طوماری اعتراضی از وزیر امور خارجه کانادا خواسته اند تا اظهارات اخیر خود در مورد انتخابات ایران را پس بگیرد.
پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران، وزیر امور خارجه کانادا از این انتخابات به عنوان یک خیمه شب بازی دیگر یاد کرده و گفته بود: با توجه به تلاشهای رژیم برای فریب افکار عمومی و هدایت مسیر دموکراسی، نتیجه انتخابات بیست و چهارم خرداد به طور موثری بی معنی است.
به گزارش ندای سبز آزادی، این اظهارات نه تنها در بین ایرانیان با واکنش منفی مواجه شد بلکه بسیاری از کانادایی ها و احزاب مخالف دولت نیز ناخشنودی خود را از چنین موضع گیری ابراز کردند.
روزنامه گلوب اند میل نیز نوشت، در چند روز گذشته دفتر وزیر امور خارجه تماسهای تلفنی و ایمیلهای بسیاری در اعتراض به “بی معنا” خواندن نتایج انتخابات ایران دریافت کرده است.
از سوی دیگر، گروهی از ایرانیان خارج از کشور، با تهیه طوماری در حال جمع آوری امضا در اعتراض به این موضع گیری دولت کانادا هستند.
در این طومار از وزیر خارجه کانادا خواسته شده تا اظهارات اخیر خود را اصلاح کند و از این پس نیز از مشورت کسانی بهره جوید که بیشتر با فرهنگ، سیاست و رخدادهای جاری ایران آشنا هستند.
در بخشی از این طومار آمده است:
« جان برد، وزیر خارجه کانادا با اظهارات خود شجاعت و پیروزی مردم ایران در انتخابات ریاست جمهوری اخیر را نادیده گرفته است.» بر همین اساس از وی خواسته شده تا ادعاهای خود را پس بگیرد و حق ایرانیان برای بهره مندی از تغییرات دموکراتیک را به رسمیت بشناسد.
این در حالیست که وزرای خارجه و سیاستمداران کشورهای اروپایی و آمریکایی از انتخاب روحانی به عنوان یک فرصت برای کشور یاد کردند. اکثر کشورهای اروپایی انتخابات ایران را به نوعی تغییر رویه در مسیر گذشته رژیم جمهوری اسلامی ایران ارزیابی کرده اند.
در داخل کشور نیز مردم به صورت یکپارچه از پیروزی روحانی ابراز شادی کرده و با حضور در خیابانها، پیروزی نامزد مورد حمایت اصلاح طلبان را جشن گرفتند.
ایرانیان علاقمند به امضای این نامه، می توانند با مراجعه به این لینک، آن را امضا کنند.»
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید