حضور ایران در ژنو ۲ موکول به تصمیم آمریکا و روسیه شد
دبیرکل سازمان ملل تصمیم درباره دعوت ایران به کنفرانس ژنو ۲ به وزرای خارجه ایالات متحده آمریکا و روسیه سپرده است. بانکیمون تصریح میکند که خود موافق حضور ایران در این کنفرانس است.
یک مقام سازمان ملل متحد اعلام کرد که بانکیمون دبیرکل این سازمان از روز دوشنبه (۶ ژانویه/۱۶ دی) ارسال دعوتنامههای کشورهای شرکت کننده در کنفرانس صلح سوریه موسوم به ژنو۲ را آغاز کرده است.
فرحان حق، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل روز سهشنبه (۷ ژانویه / ۱۷دی) با اعلام این خبر افزود که ایران به این کنفرانس که در سوئیس برگزار میشود دعوت نشده اما بانکیمون موافق دعوت ایران است.
نام کشورهای شرکت کننده اعلام نشده است اما آقای حق میگوید که این اسامی در جلسهای با نمایندگان آمریکا و روسیه در حضور اخضر ابراهیمی نماینده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه، در تاریخ ۲۰ دسامبر سال میلادی گذشته به تصویب رسیده است.
بر اساس این گزارش روسیه و ایالات متحده آمریکا هنوز در مورد نقش ایران در کنفرانس ژنو ۲ به توافق نرسیدهاند. فرحان حق اما میگوید که که امیدوار است جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا و سرگئی لاوروف، همتای روس وی، در دیدار ۱۳ ژانویه این مساله را حل کنند.
بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل روز دوشنبه ۲۳ دسامبر سال میلادی گذشته (۲ دی) در یک کنفرانس خبری در نیویورک گفته بود که با توجه به جایگاه مهم ایران در خاورمیانه بسیار حائز اهمیت است که ایران در کنفرانس ژنو۲ حضور داشته باشد.
وی ضمن اشاره به مخالفت برخی از اعضای شورای امنیت سازمان ملل با این نظر ابراز امیدواری کرد که این مشکل به زودی رفع شود و ایران در کنفرانس صلح سوریه شرکت داشته باشد.
اختلاف بر سر نقش ایران در تحولات سوریه
جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا، روز یکشنبه (۵ ژانویه) تصریح کرد که ایران میتواند نقشی حاشیهای در کنفرانس ژنو۲ داشته باشد. وی از ایران خواست به عنوان پیششرط حضور در این کنفرانس، نتایج کنفرانس ژنو یک مبنی بر موافقت با کنارهگیری بشار اسد از قدرت و تشکیل دولت انتقالی را بپذیرد.
اما یکی از سخنگویان وزارت خارجه ایران روز دوشنبه (۶ ژانویه / ۱۶دی) در واکنش به این اظهارات گفت: «تهران آمادگی خود را برای مشارکت و کمک به حل بحران سوریه اعلام کرده اما برای شرکت در نشست ژنو۲ پیشنهادی را که منطبق با عزت ایران نیست، نمیپذیرد.»
ایالات متحده آمریکا، برخی کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی و همچنین اپوزیسیون حکومت سوریه مخالف شرکت ایران در کنفرانس ژنو۲ هستند. از طرف دیگر اما روسیه که از حامیان رژیم بشار اسد محسوب میشود، از حضور ایران در گفتوگوهای صلح استقبال میکند.
به باور مخالفان حکومت بشار اسد، ایران به علت نقشاش در حمایت از رژیم سوریه نمیتواند بخشی از راه حل باشد، بلکه قسمتی از مشکلات موجود است. بر پایه برخی گزارشها نیروهای نظامی ایران و شبهنظامیان حزبالله لبنان در کنار ارتش سوریه علیه شورشیان این کشور در حال نبرد هستند.
مقامات جمهوری اسلامی با رد این اتهامات میگویند که در سوریه حضور نظامی ندارند. از طرف دیگر سوریه و ایران برخی کشورهای عربی منطقه، ترکیه و همچنین کشورهای غربی را متهم میکنند که پول و اسلحه در اختیار مخالفان قرار میدهند.
کنفرانس بینالمللی صلح سوریه موسوم به ژنو۲ قرار است روز ۲۲ ژانویه با حضور نمایندگان اتحادیه اروپا، کشورهای عضو اتحادیه عرب، اعضای دائم شورای امنیت و هیأتهایی از کشورهای مختلف جهان در سوئیس برگزار شود. در این کنفرانس نمایندگان دولت سوریه و همچنین برخی گروههای اپوزیسیون نیز حضور خواهند داشت.
[دویچه وله]
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید