در یمن کودکان هزارهزار از گرسنگی جان میسپارند
جنگ و بحران یمن زیر سایه بحران سوریه و همچنین بیتفاوتی جامعه جهانی، در شرایطی ادامه دارد که محدود گزارشاتی که از سوی نهادهای مسئول از جمله سازمان ملل متحد دراینباره منتشر میشود، نشان میدهد در این کشور فاجعه بزرگی در حال رقمخوردن است. حتی با استناد به همین گزارشات قطرهچکانی هم یک تحلیلگر منصف که تحولات را از ابتدای بروز جنگ داخلی و دخالت خارجی یمن دنبال کرده باشد، میتواند بهخوبی درک کند هنوز به دلایل متعددی اراده برای لاپوشانی واقعیات رخداده و در حال انجام، وجود دارد.
ائتلاف عربی و متحدان آن به رهبری عربستان سعودی به بهانه حمایت از دولت دستنشانده و در تبعید «عبدربه منصورهادی» از مارس ٢٠١۵، این کشور فقیر عربی را آماج حملات گسترده هوایی و زمینی خود قرار داده و نهتنها تمام زیرساختها، مدارس، مراکز درمانی و حتی مجالس عروسی و عزا را در این کشور بمباران میکنند که به موازات آن با محاصره زمینی، دریایی و منطقه ممنوع پروازی در آسمان این کشور، مانع از ارسال کمکهای امدادی و غذایی به این کشور شده و مردم یمن هماکنون تحت یک تحریم همهجانبه که حتی از تحریمهای عراق بعد از جنگ خلیجفارس هم شدیدتر است، قرار دارند. سکوت جامعه جهانی و بهاصطلاح مدعیان حقوق بشر که درباره تحولات سوریه و بهویژه جنگ حلب لحظهبهلحظه و روزبهروز گزارش زنده، کنفرانس بینالمللی، نشست دوستان سوریه، قطعنامه و حمایت لجستیکی از مخالفان را دنبال میکردند، نهتنها در مورد تحولات و فاجعه یمن خفقان گرفتهاند که حتی با مشارکت رسمی در ائتلاف جنگی عربستان، خود از مسببان این فاجعه ضدبشری نیز هستند. عربستان و شورای همکاری خلیج فارس به همراه متحدان فرامنطقهای خود از درجهای از مصونیت سیاسی، نظامی، اخلاقی و جهانی برخوردارند که با دست باز قادرند دست به هر جنایتی در یمن بزنند.
در محدود گزارشاتی که در طول این جنگ خانمانسوز از سوی نهادهای مسئول تا به امروز منتشر شده است درحالیکه بارها به شرایط فاجعهآمیز یمن اشاره شده است، اما تا به امروز به غیر از تعارفات دیپلماتیک و هشدارهای دوستانه به عربستان هیچ اقدام تأثیرگذاری انجام نگرفته است. بهتازگی سازمان ملل متحد با انتشار گزارشی از قول «استیون اوبراین»، مسئول بخش عملیات انساندوستانه در سازمان ملل متحد، اذعان میکند بحران انسانی در یمن رو به افزایش است و به احتمال قوی، در سال جاری این کشور با قحطی مواجه خواهد شد. در این گزارش آمده است در یمن هماکنون بیش از ١٠ میلیون نفر به کمکهای فوری غذایی نیاز دارند و بیش از دومیلیونو ٢٠٠ هزار کودک از سوءتغذیه مزمن رنج میبرند. همچنین این گزارش ضمن هشدار نسبت به اینکه ذخیره گندم این کشور فقط برای سه ماه دیگر کفاف میدهد، میگوید در هر «١٠ دقیقه» یک کودک در یمن بهخاطر سوءتغذیه جان میدهد که به مفهوم مرگ روزانه ١۴۴ کودک تنها از گرسنگی در این کشور است. اما طنز همین گزارش را میتوان در این دید که هنوز از تلفات ١٠ هزار قربانی در طول این جنگ و حمله تجاوزگرانه ائتلاف عربی سخن گفته میشود که دقیقا همان رقمی است که حدود شش ماه پیش در گزارشات دیگر همین سازمان و دیگر نهادهای مسئول بینالمللی آمده بود. این در حالی است که طبق همین گزارش، با محاسبه عددی هم میتوان پی برد ماهانه بیش از چهارهزارو ٣٢٠ کودک و در طول فقط شش ماه گذشته نزدیک به ٢۶ هزار کودک یمنی باید از سوءتغذیه جان سپرده باشند. تازه این فقط آمار کودکانی است که فقط از سوءتغذیه و گرسنگی قربانی شدهاند بدون تلفات سنگین جنگی و بمبارانهای کور هوایی، اما گویا سوزن گزارشات سازمان ملل متحد همچنان روی رقم تلفات ١٠ هزارنفری از شش ماه قبل تا به امروز گیر کرده است.
خوشبختانه بسیاری از خبرنگاران مستقل و گزارشگران ترقیخواه در یمن حضور دارند که هرچند خبرها و گزارشات آنان در رسانههای جریان اصلی منتشر نمیشود، ولی گزارشات مستند و به همراه عکسهای هزاران کودک پوست و استخوانی یمنی را حداقل در فضای مجازی منتشر میکنند. اگر بدون تعصب و منصفانه به این گزارشات مستند و عکسهای این کودکان بیشمار نگاه شود و همزمان با غیرنظامیانی که در روزهای پایانی جنگ حلب از شرق تحت تصرف گروههای تروریستی و شورشی سوریه که به مناطق امن انتقال داده شدند و هیچ نشانهای از سوءتغذیه مزمن در چهره آنان مشاهده نمیشد، مقایسه شود، به سقوط اخلاقی نهادهای مدعی حقوق بشر و بهاصطلاح بیطرفی رسانههای غربی بهخوبی میتوان پی برد. در یمن فاجعه بزرگی در حال رقمخوردن است که مسببان اصلی آن امروز از مصونیت کامل بینالمللی برخوردارند و از ارتجاع عربی تا امپریالیسم غربی در رقمخوردن آن سهم مشترک دارند. فروکاهیدن جنگ و فاجعه یمن به رقابت ژئوپلیتیک بین محور عربستان با ایران تنها به بهانهای تبدیل شده است تا عمق این جنایت به حاشیه رانده شود و تا به امروز حتی هیچ ارادهای برای ارسال کمکهای غذایی به مردم در حال مرگ از طریق گرسنگی این کشور هم دیده نمیشود. هیچ قطعنامه و تحریمی هم از طریق شورای امنیت و کشورهای مدعی حقوق بشر علیه مسببان این جنایت ضدبشری برای کاهش آلام و رنج این مردم فراموششده انجام نشده و فقط وقتی فشار افکار عمومی جهانی شدت میگیرد، آمریکاییها و اروپاییان لطف میکنند و به عربستان هشدار میدهند اگر بیشتر رعایت نکند، بعضی از اقلام نظامی را احتمال دارد که به این کشور تحویل ندهند. این در حالی است که بحثهای داغ در پارلمانهای بریتانیا، آلمان، فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی درخصوص نقش و تأثیر انکارناپذیر سلاحهای حتی ممنوعه از جمله بمبهای خوشهای صادراتی این کشورها به عربستان و متحدان آن بارها حقایق کثیف پشت پرده این سیاست حمایت از متجاوزان و جنایتکاران جنگی در یمن را به طور مستند برملا کرده است.
امروز در یمن جهان با یک سیاست «ژنوساید» لجامگسیخته روبهروست که در سکوت با شدت و حدت کامل در حال انجام است. این در حالی است که بالاترین بهانه متجاوزان عربی و غربی درخصوص نقش ایران در تداوم این جنگ هنوز از ادعای کمکهای قطرهای تسلیحاتی و حمایتهای سیاسی از گروههای «حوثی» و طرفداران «علی عبدالله صالح» فراتر نرفته است و اگر هم بپذیریم همه این ادعاها درست باشد، باز هم در اصل معادله «وقوع فاجعه» در یمن هیچ تغییری ایجاد نخواهد کرد. تصویر امروز یمن بدون تردید تصویر کامل و بدون شرح سقوط سیاسی بهویژه در حوزه حقوق بینالملل و سقوط اخلاقی در عرصه اجتماعی جهان معاصر است که با هیچ بهانه و دلیلی توجیهپذیر نخواهد بود.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
اردشیر زارعی قنواتی نویسنده و روزنامهنگار؛ روشنفکر و فعال سیاسی، تحلیلگر سرشناس ایرانی در حوزهی مسایل سیاسی و بینالملل است. از او مقالات فراوانی در نشریات ایران از جمله شرق و اعتماد و سایتهای معتبر خارج از کشور منتشر شدهاست.