فیلمهای ایرانی در جشنواره بینالمللی فیلم ونکوور (۱)
فستیوال بینالمللی فیلم ونکوور یکی از بزرگترین جشنواره های سینمایی شمال امریکاست که از سال ۱۹۸۲ آغاز به کار کرده است. در هر دوره جشنواره به غیر از فیلم های کانادایی، امریکایی و اروپایی، تعداد زیادی از فیلم های آسیایی که در جشنواره های جهان مطرح شده اند، به نمایش در می آید. هر ساله تعدادی از فیلم های ایرانی که در جشنواره های بین المللی جایزه ای کسب کرده یا مورد توجه تماشاگران و منتقدین قرار گرفته اند در این جشنواره اکران می شود در دوره گذشته، شاهد نمایش فیلم های مطرح سال گذشته ایران در عرصه جهانی نظیر “قصه ها”، “ماهی و گربه” و “دختری در شب تنها به خانه می رود” بودیم. همچنین در سال ۲۰۰۷، انیمیشن “پرسپولیس” ساخته مرجان ساتراپی جایزه محبوب ترین فیلم جشنواره را کسب کرد.
در این دوره که از ۲۴ سپتامبر تا ۹ اکتبر برگزار می شود شش فیلم ایرانی به نمایش در می آید. این شش فیلم بلند، آثار مطرح سینمای ایران در جشنواره های جهانی هستند عبارتند از: «ما در بهشت»، «تاکسی»، «چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت»، «ناهید»، «جزیره رنگین کمان« و «سرزمین بدون آواز».
در این قسمت به معرفی سه فیلم از مجموعه فیلم های ایرانی که در روزهای آینده به نمایش درخواهند آمد، می پردازیم و در شماره بعد، به سه فیلم دیگر که نیمه دوم جشنواره اکران خواهد شد، خواهیم پرداخت.
“ما در بهشت” اثر سینا عطاییان
[image src=”http://shahrgon.com/fa/wp-content/uploads/2015/09/ma-dar-behesht.jpg” width=”550″ lightbox=”yes” align=”center”]
این فیلم که محصول مشترک ایران و آلمان است اولین فیلم بلند سینمایی کارگردانش محسوب می شود. فیلم در رسته سینمای زیرزمینی ایران قرار گرفته و بدون مجوز در ایران ساخته شده است. فیلم داستان زندگی هانیه، معلم جوان یک دبستان دخترانه در حومه تهران است. او هر روز مسیر طولانی و دشواری را از خانه تا محل کار طی می کند. فیلم تصویرگر تلاش هانیه برای خروج از شرایط سخت زندگی اش است.
اولین اکران عمومی فیلم “ما در بهشت” در بخش رقابتی جشنواره لوکارنو – یکی از مهمترین جشنواره های اروپا- بود که ضمن کاندید جایزه اصلی جشنواره (یوزپلنگ طلایی)، موفق شد جایزه “سواچ” از جوایز جنبی جشنواره که معادل ۲۰ هزار فرانک سوئیس است و به نخستین فیلم کارگردان جوان اهداء می شود، را کسب کند. هیئت داوران از فیلم “ما در بهشت” به عنوان فیلمی محکم و قوی نام بردند که نشان می دهد زنان ایرانی هر چند تحت فشارهای مختلف قرار دارند ولی هم چنان امیدوار و پر تلاش هستند.
فیلم “ما در بهشت” با عنوان “بهشت” Paradise در فستیوال بین المللی فیلم ونکوور در روزهای ۲۵ و ۲۷ سپتامبر دومین اکران عمومی را خواهد داشت.
” تاکسی” اثر جعفر پناهی
[image src=”http://shahrgon.com/fa/wp-content/uploads/2015/09/31a84944b914e2e5450b567ce21dd2e9_M.jpg” width=”550″ lightbox=”yes” align=”center”]
فیلم سومین اثر جعفر پناهی است که در دوران محرومیت از کار سینما، توسط او ساخته شده است. پناهی پیش از این فیلم، دو فیلم “این فیلم نیست” و “پرده” را ساخته که همه این فیلم ها در رسته سینمای زیرزمینی ایران قرار دارند. تاکسی در بخش رقابتی جشنواره برلین (یکی از سه جشنواره فیلم مهم دنیا) شرکت کرد و موفق به کسب جایزه اصلی جشنواره، خرس طلایی برلین شد. این جایزه به دلیل ممنوع خروج بودن پناهی به حنا سعیدی، خواهرزاده فیلمساز داده شد. دارن آرنوفسکی، فیلمساز مشهور جهان و رئیس هیئت داوران جشنواره برلین، پناهی و فیلم او را اینگونه توصیف کرد: “جعفر پناهی به جای اینکه در هم بشکند و تسلیم شود، به جای اینکه بگذارد خشم و نومیدی او را در بربگیرد، نامهای عاشقانه به سینما ساخته است. فیلم او پر از عشقش به هنر، به جامعه و کشورش و عشق به مخاطبانش است”
در این فیلم، جعفر پناهی در نقش راننده تاکسی ظاهر می شود و با مسافران به گفتگو می نشیند. فیلم به گونه ای طراحی شده که ظاهرا مسافران از حضور دوربین در تاکسی مطلع نیستند. از مسافران تاکسی پناهی می توان به نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر اشاره کرد. فیلم تاکسی، فیلمی دارای رگه های سیاسی- انتفادی با مایه های طنز است. تاکسی تاکنون در بیش از سی شهر جهان اکران شده و هم چنان ادامه دارد.
فیلم تاکسی ساخته جعفر پناهی با نام “تاکسی جعفر پناهی” Jafar Panahi Taxi در تاریخ ۱ و ۳ اکتبر در جشنواره بین المللی ونکوور به نمایش درخواهد آمد.
“چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت” اثر وحید جلیلوند
[image src=”http://shahrgon.com/fa/wp-content/uploads/2015/09/4shanbe19-ordibehesht.jpg” width=”550″ lightbox=”yes” align=”center”]
اولین فیلم بلند وحید جلیلوند، پس از آنکه در بخش نگاه نو جشنواره فیلم فجر، جوایز بهترین فیلم و کارگردانی را کسب کرد به بخش افق های هفتاد و دومین جشنواره بین المللی فیلم ونیز راه پیدا کرد (جشنواره فیلم ونیز، برلین و کان، مهمترین جشنواره رقابتی فیلم در جهان شناخته می شوند) و جایزه منتقدان بین المللی را در این جشنواره کسب کرد. یک آگهی غیر متعارف در بخش نیازمندیهای روزنامه همشهری، جمعیت کثیری را در روز مشخصی به خیابان میکشد، دخالت پلیس قائله را علی الظاهر پایان میدهد اما…این خلاصه ای از داستان فیلم چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت است. در این فیلم، نیکی کریمی، برزو ارجمند، آفرین عبیسی و شاهرخ فروتنیان به اجرای نقش می پردازند. منتقد سرشناس نشریه سینمایی هالیوود رپیورتر، فیلم را درخشش سینمای نوع دوست و برتر ایران معرفی می کند.
چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت با نام Wednesday,May 9 در تاریخ های ۲ و ۹ اکتبر در جشنواره بین المللی فیلم ونکوور به نمایش درخواهد آمد.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
کیان ثابتی؛ روزنامه نگار، ادیتور و فعال در عرصه هنر تئاتر است.
ثابتی هنرجوی آموزشگاه بازیگری و کارگردانی سمندریان و همچنین هنرآموز دو کارگاه خصوصی فیلمنامهنویسی و شناخت فیلم استاد بهرام بیضایی بوده است. او با نمایشهای یخبندان و صعود مقاومت پذیر آرتور اویی به عنوان بازیگر بر صحنه تالار وحدت و سالن اصلی تئاتر شهر ظاهر شده ولی به دلیل ممنوعیت و تمایل به تئاتر تجربی، به اجرای نمایشهایی در محیطهای غیرتئاتری مانند منازل، انبارها و گالریها پرداخت. از جمله نمایشهایی که او به عنوان کارگردان یا بازیگر حضور داشته میتوان به؛ تک گویی از هارولد پینتر، استاد از اوژن یونسکو، هنر از یاسمینا رضا، مضرات دخانیات از آنتوان چخوف، آخرین نوار کراپ از ساموئل بکت، خرس از انتوان چخوف، ارتباط از ابراهیم مکی، اژدهاک از بهرام بیضایی و تعدادی از آثار قلمی خودش اشاره کرد.
کیان ثابتی، هم اکنون در حال تحصیل در رشته تئاتر، تحقیق و مطالعه در زمینهی شیوههای جدید اجرای تئاتر و رقص و اجرای پرفورمنس آرت است.