مجلس نهم؛ نبرد اصولگرایان با سایههای خود
اصولگرا در برابر اصولگرا؛ نهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی بیشتر به یک تفریح میماند وقتی که در غیاب حریف، همتیمیها به دو گروه تقسیم میشوند و با خود بازی میکنند.
چندی پیش روحالله حسینیان، رئیس فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس ایران گفته بود که اگر اصلاحطلبان در انتخابات شرکت نکنند، محافظهکاران باید با همدیگر رقابت کنند. اکنون به نظر میرسد که این گفته تحقق پیدا کرده و انتخابات دوازدهم اسفند ماه صحنه نبرد و زورآزمایی جناح حاکم با سایه خود است، چنانچه در روزهای اخیر برخی از نمایندگان جریان اصلاحطلبی حضور این جریان را در انتخابات پیش روی به طور کلی منتفی دانستهاند، از جمله موسوی خویینیها، محمدرضا خاتمی و…
چنین گفت موسوی خویینیها
در هفتهای که گذشت خبری از آیتالله موسوی خویینیها نقل شد که بازتاب گستردهای در رسانهها داشت. او در وبسایت خود نوشت که اصلاحطلبان در انتخابات شرکت نخواهند کرد، از آن رو که فرصت انتخاباتی برای آنها به پایان رسیدهاست.
سخنان او درباره انتخابات پیش روی با چاشنی طنزی نیز همراه شده بود که آیتالله جنتی، دبیر کهنسال شورای نگهبان را نشانه میرفت.
انگار از موسوی خویینیها پرسیده بودند اگر آیتالله جنتی صلاحیت اصلاحطلبان را در انتخابات تایید کند، آن وقت برنامه اصلاحطلبان چه خواهد بود که او نیز در پاسخ به این سوال، چند خطی را قلمی کرد با چنین مضمونی: «اصلاحات فراتر از قضیه انتخابات است. فرصت انتخاباتی برای کسانی که میخواهند وارد انتخابات شوند تمام شدهاست. تأیید آیتالله جنتی و حتی اگر نامه فدایت شوم هم برای اصلاحطلبان بنویسند، دیگر نتیجهای ندارد، چون فرصت تمام شدهاست. البته این تنها یک سوءظن بود از بنده درباره آیتالله جنتی والّا من میدانم که دامن آقای جنتی منزّه است از این که اصلاحطلبان را برای ورود به مجلس و حتی برای ورود به بهشت تایید بفرمایند. برای انبساط خاطر جناب جنتی ضربالمثل جدیدی شنیدهام که خدمت دائم الوجودشان عرض میکنم: دو چیز در این دنیا باقی میماند یکی نام نیک و دیگر، آیتالله جنتی.»
شوخی با انتخابات
اما پیش از موسوی خویینیها، این محمدرضا خاتمی بود که شایعه حضور اصلاحطلبان در انتخابات مجلس را به طنز گرفته بود.
ماجرا از این قرار بود که برخی از رسانههای اصولگرا از ائتلاف بزرگ اصلاحطلبان برای شرکت در انتخابات خبر میدادند. بر اساس این روایات، اصلاحطلبان جبههای به نام ۱+۷ تشکیل داده بودند تا در انتخابات نهم مجلس شورای اسلامی، پرتوانتر از همیشه ظاهر شوند. اما پاسخ محمدرضا خاتمی به سوال خبرنگار فارس در اینباره، طنزی بود که به طریقی ماهیت انتخابات پیش روی را زیر سوال میبرد.
خاتمی در ابتدا گفت که «مگر قرار است انتخاباتی برگزار شود»، اما در نهایت وقتی که با اصرار آن خبرنگار بر سوال خود مواجه شد، تاکید کرد که «اصلاحطلبان در انتخابات مجلس شرکت نمیکنند»، چنانچه تشکیل جبهه ۱+۷ را نیز از اساس دروغ خواند و گفت که اولین بار است چیزی درباره این جبهه میشنود.
تیر خلاص شورای هماهنگی اصلاحات
با این وجود موضع رسمی شورای هماهنگی اصلاحات درباره انتخابات مجلس، روز سهشنبه، ۲۲ آذر ماه اعلام شد که البته تاییدی بود بر گفتههای محمدرضا خاتمی، موسوی خویینیها و همه کسانی که حضور اصلاحطلبان در این انتخابات را منتفی دانسته بودند.
علیمحمد غریبانی در مقام رییس دورهای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به صراحت گفت که این شورا در انتخابات پیش روی از هیچ کس حمایت نمیکند و بالطبع هیچ فهرستی نیز ارائه نخواهد کرد، چرا که فضای سیاسی عادلانه نیست و منتقدان هر روز عرصه را بر خود تنگتر میبینند.
در گزارشها به نقل از غریبانی آمدهاست: «اصلاحطلبان در یک موقعیت حساس و سرنوشتساز قرار دارند و شورای هماهنگی جبهه اصلاحات نیز بر این امر واقف است که کوچکترین اشتباه یا انحراف از اهداف و اصول اصلاحطلبی، باعث شکست خواهد بود و از نظر آیندگان غیرقابل بخشش است… این شورا خود را موظف میداند که در حال حاضر تمام تلاش خود را برای اتحاد و اتفاق بیشتر میان اصلاحطلبان به کار گیرد و کاملا ظریف و هوشمندانه برنامهریزی کند، به طوری که اجازه سوءاستفاده، بهانهجویی و فرصتطلبی را نداده باشد… چون شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، عرصه و میدان رقابت در این انتخابات را برای خود مساعد نمیداند، با حفظ تمام شئونات و یکپارچگی کشور و با رعایت همه اصول اعتقادی و وطنخواهی خود و همچنین حفظ شکوه و عظمت ایران اسلامی به این جمعبندی رسید که فهرست انتخاباتی ارائه ندهد و از کسی هم حمایت نکند… لغو پیش همایش هماندیشی اصلاحطلبان و مساعد نشدن شرایط برای برگزاری هماندیشی سراسری اصلاحطلبان از جمله نشانههای مناسب نبودن فضا برای حضور در انتخابات است…»
در توبه باز است
اما با همه اینها هنوز از سوی حاکمیت پیامهایی حاوی تشویق و یا تهدید اصلاحطلبان فرستاده میشود که حضور آنان را در انتخابات طلب میکند، چنانچه آخرین این پیامها را آیتالله مهدوی کنی رسانهای کرد.
این پیام از جانب آیتالله خامنهای بود که در ضمن آن، اصلاحطلبان به توبه و اقرار به اشتباهات خود در گذشته دعوت شده بودند.
در اینباره مهدوی کنی به نقل از رهبر جمهوری اسلامی گفت: «ایشان میگویند هر کس آمد و گفت من این اصول و قانون اساسی و انقلاب و اسلام و رهبری را قبول دارم، حتی اگر اختلاف سلیقه با من هم دارد، نباید از انقلاب طرد شوند… اگر اصلاحطلبان آمدند و اقرار به اشتباه کردند، مسئلهای نیست، ولی نه اینکه بگویند ما میخواهیم بیاییم در انتخابات و از نان پخته شده استفاده کنیم. بیایند و بگویند ما در برههای اشتباه کردیم و حالا هم فهمیدهایم و دیگر نمیخواهیم آن اشتباهات را تکرار کنیم…»
این گفتهها را وقتی در کنار سخنان دیگر نمایندگان حکومت قرار میدهیم که از لزوم ائتلاف و فهرست واحد اصولگرایان در برابر اصلاحطلبان دم میزنند به نتیجهای جالب توجه میرسیم؛ اینکه اصولگرایان هنوز باور ندارند که رقیب سنتی خود اینبار نه با حضور در انتخابات، بلکه با عدم مشارکت خود در این رویداد، پیروزی آنان را به چالش میکشد.
با سلام مطلب شما مرا یاد جمله ای از هابز انداخت .انسان گرگ انسان است
بنظر من احزاب گرگ احزاب است
فارق التحصیل علوم سیاسی
با تشکر
اصولگرایان می دانند و اصلاح طلبان نمی دانند:
واحد دین مؤمن است نه شهروند.نقش دین ایجاد دموکراسی نیست. نقش دین برابری مؤمن هاست نه برابری انسانها.
موقعی که مدرسه رفتگان از به حوضه رفتگان تقلید کردند یا مجبور به آن شدند.اصولگرایان فقه بر اصولگرایان عقل و دموکراسی پیروز شدند. حالا من بدو دموکراسی و آزادی بدو.