نگاهی به فیلم باربی
قبل از اکران فیلم باربی تبلیغاتی که برای فیلم در شبکه های مجازی میشد بسیار بسیار انتظار مخاطب را از فیلم بالا برده بود. در هر جمعی صحبت از دو فیلم اپنهایمر و باربی بود و این موج اشتیاق قبل از اکران نشان داد که هر دو فیلم قرار است مورد نقدهای شدیدی قرارگیرند. نقد فیلم همیشه مؤثر است هم نقدهای خوب هم نقدهای بد، به دیده شدن فیلم کمک میکنند. و نقد مهدی موسوی یکی از کاملترین نقدهای بد فیلم باربی بود که من خواندم. اما نکتهای که در اکثر نقدهای این فیلم درنظر گرفته نشده، مقایسه بیرحمانه این فیلم با فیلم اپنهایمر نولان است. ژانر این دو فیلم آنقدر با هم متفاوت است که حتی قرارگرفتن اسمشان کنار هم خندهآور است. در اکثر نقدها به ایننکته اشاره شده که جامعه ضعیف است. جامعه فهم والایی ندارد و در جامعهای که ارزش علم دانسته نشود، تکلیف مشخص است و باربی فروش بیشتری میکند. و این نکته باعث شد یک پیش فرض از فیلم باربی در ذهن ها قراربگیرد. «اگر مخاطبی فیلم باربی را میپسندد، سطحی است» . اما این دیدگاه از بیخ مشکل دارد چون تنها نقطه مشترک فیلم باربی و اپنهایمر، زمان اکرانشان بود. هر ژانری مخاطب خاص خودش را دارد و اینجا باز به آن واقعیت تلخ برمیگردیم که هنر کاملا سلیقهای است. برخلاف تفکر مهدی موسوی (به نمایندگی از تمام نقدهای بد) این فیلم به هیچ عنوان قصد نمایش آن مفهوم و پند اخلاقی سطحی و فمینیستگرا را ندارد. اگر کسی این برداشت را دارد پس احتمالا فقط لایههای ابتدایی از فیلم را فهمیده است. مفهوم و پیام اصلی فیلم حتی برابری همنیست. تمام آنچه که این فیلم قرار است به ما بگوید، ارزشمندی فردی است. مفهوم عزت نفس به زیباترین نحو ممکن در دیالوگهای پایانی باربی و کن گنجانده شده است. و رده سنی فیلم هم کاملا مناسب است، چون فرد زیر سیزده سال به راحتی ممکن است از پارادوکسهای طعنهآمیز فیلم گیج شود و به هیچ عنوان مفهوم صحیح فیلم را دریافت نکند. در مبحث مربوط به فیلمسازی هم، فیلم عملکرد بسیار خوبی دارد. فیلمبرداری، نورپردازی، کارگردانی، موسیقی و بازی تمامی بازیگران دقیقا مناسب ژانر فیلم است. فانتزی!
از بین تمام کسانی که این فیلم را دوست داشتهاند، هیچکس نمیگوید باربی بهترین فیلم تاریخ سینما است. اما اینگونه حمله به این فیلم و مقایسه بیربط آن با ژانرهای درام، علمی تخیلی و…. ناعادلانه و دور از انصاف است. از نظر من باربی ، رسالت خود را در ژانر خودش به خوبی انجام دادهاست.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید