عفو بمبساز بزرگترین فاجعه تروریستی کانادا
تنها زندانی مرتبط به انفجارهای ۱۹۸۵ هواپیمایی هندوستان بنا به حکم تازه شورای عفو کانادا، آزاد است به خانه برگردد یا هر کجا که میخواهد زندگی کند.
پیشتر این شورا، ایندرجیت سینگ ریات را از زندان به خانهای امن در بریتیش کلمبیا منتقل کرده بود، چون بنا به قانون او دو سوم دوران حبس خود را گذرانده بود و میتوانست از شرایط عفو استفاده کند.
حالا بعد از یک سال زندگی در این خانه امن، او میتواند به میان جامعه بازگردد.
بااینحال جنبههای مختلف انفجارهای هواپیمایی هندوستان مبهم باقی ماندهاند و کسی برای این انفجارها، رسما در دادگاه مجرم شناخته نشده است.
بزرگترین فاجعه تروریستی تاریخ کانادا
سینگ ریات، ۳۲ سال پیش دینامیت، باطریها و چاشنیهایی را خرید که از آنها در ساخت حداقل یک بمب استفاده شدند.
اولین بمب جاسازی شده در یک چمدان، زندگی ۳۲۹ مسافر پرواز شماره ۱۸۲ هواپیمایی هندوستان را بر فراز سواحل ایرلند گرفت.
انفجاری که دادگاه نتوانست مجرمی برایش اعلام کند.
بمب دوم در داخل یک چمدان دیگر، جان دو باربر را در فرودگاه نیراتا ژاپن در شهر توکیو گرفت.
پرواز شماره ۱۸۲ قرار بود تا مسافرهایش را از ونکوور به تورنتو، مونترال، لندن و سپس دهلی برساند. در میان ۳۲۹ مسافر و خدمه پرواز، ۲۶۸ شهروند کانادا، ۲۷ شهروند بریتانیا و ۲۴ شهروند هندوستان قرار داشتند.
این انفجار تروریستی، بزرگترین کشتار تاریخ کانادا است. همچنین تا زمان انفجارهای ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، این بزرگترین حمله تروریستی رخ داده در یک هواپیما بود و همچنان بزرگترین کشتار درون یک هواپیمای ساخت شرکت بویینگ است.
انتقام «قتلعام بزرگ» در ورای یک حمله تروریستی
بابر کالشا که بمبگذار اصلی بود، از بیسی گریخت و در ۱۹۹۲ توسط پلیس هندوستان بازداشت شد و زیر شکنجه مرد.
بمبها در انتقام یورش ارتش هندوستان به معبد طلایی – مقدسترین معبد سیکها در هندوستان – در آمریتسار انجام شده بودند. در عملیات معروف به ستاره آبی به فرمان نخستوزیر وقت، ایندریا گاندی، ارتش هند به جداییطلبان سیک یورش برد و جان ۲۰۰ مجاهد را گرفت. در یورشهای بعدی سال ۱۹۸۴، تخمین زده میشود که ۸ هزار سیک کشته شدند.
سیکها از این سال با عنوان «قتلعام بزرگ» یاد میکنند.
کالشا و سینگ ریات دو مجاهد جداییطلب سیک هستند که امید داشتند روزی دولتی مستقل برای سیکهای هندوستان شکل بگیرد، یک سال بعد از این کشتارها، دست به عملیات تروریستی زدند.
حکم دادگاهها در حواشی دو انفجار
مدارک کافی وجود نداشت تا سینگ ریات را به انفجار مرتبط نگهدارد و او اعتراف به جرم خود نکرد. او در دادگاه بدوی به صرف ۲ هزار دلار جریمه محکوم شد و سپس همراه خانوادهاش به برمینگام در بریتانیا مهاجرت کرد.
ولی سپس بعد از آنکه مدارک کافی در موضوع استفاده از مواد خریداری شده توسط او در انفجار توکیو مهیا شدند، او اتهام قتل نفس (manslaughter) دو باربر فرودگاه توکیو را قبول کرد و در این موضوع به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
سپس سینگ ریات در ۲۰۱۰ میلادی بهخاطر شهادت دروغ در دادگاه مرتبط به این انفجارها به هفت سال زندان محکوم شد.
سینگ ریات حالا به خانه برگشته است، ولی البته او حداقل تا آگوست ۲۰۱۸ تحتنظر باقی خواهد ماند.
او همچنین حق ندارد تا فعالیت سیاسی داشته باشد، نمیتواند با خانواده قربانیهای انفجار تماسی بگیرد، نبایستی جرمی مرتکب بشود، نبایستی وارد فعالیت جریانهای افراطی بشود یا نمیتواند هیچگونه وسیلهای بخرد که بتوان از آن در ساخت بمب استفاده کرد.
خانواده قربانیها همچنان منتظر این هستند تا شاید او سکوت خود را بشکند و رازهای مگو را آشکار کند.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید