در حاشیه چند سوال و جواب سناتور لین بیاک
هفته گذشته، کمیته روابط خارجی سنا، گام نخست در بررسی لایحه پیشنهادی اس-۲۱۹ مشهور به «تحریمهای غیر هستهای ایران» را برداشت و با تصویب لایحه در این کمیته، آن را برای بررسی بیشتر به صحن سنا فرستاد.
در صورتی که این لایحه در صحن سنا تصویب بشود، برای بررسی بیشتر راهی صحن خانه عوام در پارلمان کانادا خواهد شد.
در هنگام بررسی این لایحه پیشنهادی حزب محافظهکار، نمایندگان کنگره ایرانیان کانادا (آیسیسی) با چند سوال از سناتور لین بیاک روبهرو شدند که در میان جامعه فارسیزبان هم بازتاب یافت.
در همین زمینه در شهرگان بخوانید: لایحه پیشنهادی اس-۲۱۹ در موضوع نقض حقوق بشر مقامات ایرانی در گفتگو با مژده شهریاری؛ وقتی نه به تحریم مساوی دفاع از ارکان دولت ایران نباشد، روابط ایران و کانادا، همچنین لایحه پیشنهادی اس-۲۱۹ و اس-۲۲۶ در گفتگو با علیرضا احمدیان و امیر باجهکیان
سناتور بیاک، در آن جلسه بعد از اینکه گفت «مردم (ایران) با دولت فرق میکنند و فکر میکنم تمامی کاناداییها این موضوع را قبول داشته باشند،» اشاره به مقالهای کرد که اخیرا خوانده بود و سه سوال مطرح شده در این مقاله را از نمایندگان آیسیسی پرسید:
«یک، آیا خواستار قوانین شریعت در کانادا هستید، آره یا خیر؟ دو، آیا به برابری زن و مرد برابر منشور (حقوق و شهروندی کانادا) باور دارید، آره یا خیر؟ سه – آیا دولت اسراییل را به رسمیت میشناسید؟»
هرچند این سوالها، تنها صحبتهای همراه با حواشی سناتور بیاک در کشور نیستند.
اخیرا او بهخاطر صحبتهای پیشینش در موضوع مدارس اجباری شبانهروزی بومیان کانادا و همچنین موضوع دگرباشان جنسی کشور، بخصوص جامعه افراد تراجنسی و ترنسجندر، به اخبار راه یافته است و کمپینی هم خواستار استعفای او از مقام سناتوریاش شده است.
هرچند سناتور بیاک گفته از مقام خود کنار نخواهد رفت.
خوبیهای مدارس اجباری بومیان فراموش نشود
هفت مارچ امسال، سناتور بیاک در یک سخنرانی خود در سنا گفت که میخواهد بر «بخش متفاوتی از داستان مدارس (اجباری شبانهروزی) بومیان کانادا،» تاکید کند.
«بخشی از صحبتهایم برای ثبت در رکورد این جلسه است، ولی بیشتر میخواهم در یاد مهربانی و نیت خوب مردان و زنان و فرزندانشان بگویم – شاید بخشی از آنان همینالان در همین سالن (سنا) حاضر باشند – که کارهای خالقالعاده، اعمال خوبی انجام دادند و روایتهای تاریخیشان از مدارس شبانهروزی بومیان، در کل بیتوجه باقی مانده است.»
در همین زمینه در شهرگان بخوانید: مرگ ۴۰۰۰ کودک، در کارنامهٔ مدرسههای شبانهروزی مذهبی برای بومیانِ کانادا؛ حقوق بشر، ارزشهای کانادایی و ۱۰۱ روز مبارزه آشکار با تبعیض نژادی؛ چگونه کانادا در موضوع زنان بومی ناکام ماند
صحبت سناتور بیاک، بخصوص اشارهاش به «اعمال خوبی» که در این مدارس انجام شده است، بانی نقدهای منتقدان شد و سنگینترین منتقد این صحبت، نماینده حزب دموکرات نوین در پارلمان کانادا، رومئو ساگاناش بود که این حرف سناتور را با نادیده انگاشتن هولوکاست یکی دانست.
«اینجا (در موضوع مدارس اجباری بومیان) داریم در مورد نسلکشی صحبت میکنیم و هیچکسی نمیآید بگوید در موضوع یک نسل کشی، بخشهای خوب و بد وجود دارند.»
ساگاناش در کودکی، خود به این مدارس اجباری برده شده بود. این مدارس شبانهروزی، با هدف جدایی بچههای بومیان از خانوادهها، فرهنگ و سنتها، مذهب و باورهایشان، و بزرگ شدن در فرهنگی انگلیسی و یا فرانسوی زبان، متمرکز بر مذهب مسیحیت بود.
اجبار به رفتن بچههای بومیان به این مدارس، بخشی از برنامههای دولت و جامعه کاناداست که به نسلکشی فرهنگی شهرت دارند.
سناتور بیاک که توسط نخستوزیر وقت، استیون هارپر به سنا راه یافته است، خود اهل درایدن در استان اونتاریو است و پیش از ورود به سنا، در زمینه بیمه و معاملات املاک کار کرده بود.
او پیشتر منتقد کمیته حقیقت و آشتی بود که در زمینه مدارس اجباری بومیان تحقیق میکرد و درنهایت گزارش خود را با اشاره به مرگ حدود ۶ هزار کودک در این مدارس، منتشر کرد.
او خواستار بررسی این است که ملتهای بومی کانادا چطور پولهایشان را خرج میکنند و رسما خواستار ممیزی (audit) حسابهای این ملتها شده است.
سناتور بیاک در ادامه صحبتهایش گفته بود، «از گزارش کمیته حقیقت و آشتی ناامید شدم که متمرکز خوبیها نشده بود. مردمانی که در موردشان صحبت میکنیم، مسیحی هستند.»
تاکنون در موضوع این مدارس، دولت فدرال کانادا، آرسیامپی، کلیسای انجلیکن، کلیسای پروتستانی و کلیسای کاتولیک، رسما از بومیان کانادا عذرخواهی کردهاند.
دگرباشان جنسی توی گنجههایتان بمانند
این سخنان بعد از آن در رسانهها مطرح شدند که در جلسه سنا برای بررسی لایحه پیشنهادی سی-۱۶ معروف به «حقوق افراد ترنسجندر،» سناتور بیاک گفت که از چهرههای «رادیکال» جنبش دگرباشان جنسی، انتظار دارد «تا در سرتاسر کانادا، توی گنجههایشان بمانند.»
«گنجه / closet» در فرهنگ امروزی، اشاره به افرادی دارد که همجنسخواهی، دوجنسگرایی، ترنسجندر یا میانجنسی بودن خود را پنهان نگه میدارند و به بقیه جامعه به هیچ عنوان نشان نمیدهند که در حقیقت، در درونشان چه هویت و چه گرایش جنسیای دارند.
در مقابل «در گنجه بودن،» اصطلاح «برونآیی / coming out» وجود دارد که اشاره به خروج افراد از گنجه و آشکارسازی هویت و گرایش جنسیشان دارد.
سناتور بیاک در میان صحبتهایش در این جلسه سنا گفت که «آنها اگر کمی وقار در زندگیشان باشند، هرگز با هیچگونه تبعیض و احساسهای ناراحت کننده روبهرو نمیشوند،» و از دگرباشان جنسی خواست تا همجنسخواهیشان را عیان نکنند.
لایحه اس-۱۶ هرچند در خانه عوام با تنها ۴۰ رای مخالف تصویب شد، ولی مخالفت نمایندگان محافظهکار پارلمان با آن همچنان ادامه دارد. این حزب تنها سال گذشته قبول کرده بود که افراد همجنسگرا میتوانند ازدواج کنند.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید