سوالهایی در موضوع فرکینگ در بریتیش کلمبیا
شهرگان: دولت استانی در حالی به پروژههای استخراج گاز مایع به روش فرکینگ در سطح استان با شعار «فراوان و قابل اعتماد» مجوز میدهد که تحقیقهای علمی میگویند فرکینگ باعث زلزله میشود و به منابع آب آشامیدنی آسیب میزند.
در کنار آن، امضای پیمان پاریس توسط دولت فدرال این سوال را هم پیش میکشد که چطور سرمایهگذاری میلیارد دلاری در استخراج سوختی فسیلی با استراتژی «تزریق به اقتصاد بریتیش کلمبیا برای یک دهه آینده و فراتر از آن» برابر هدف کاهش تولید گازهای گلخانهای در سطح استان خواهد بود.
فرکینگ به معنای چاه زدن به عمق زمین و تزریق مایع با فشار بالاست تا صخرههای لایههای زیرین زمین را ودار کند گاز طبعیی درون خود را رها کنند. در بریتیش کلمبیا از فرکینگ برای استخراج گاز مایع طبیعی (الانجی) استفاده میشود که در شیمی به نام متعان مایع مشهور است.
اطلاعات دولت استانی در مورد الانجی را در این لینک و اطلاعات دولت فدرال را در این لینک میتوان مطالعه کرد.
هماکنون ۱۸ مجوز برای استخراج الانجی صادر شده است، ۲۰ پروژه جدید در دست بررسی هستند و ۳۵ پروژه هم به شکل شراکتی انجام میشوند. این جدا از سرمایهگذاری ۱۱ میلیارد دلاری برای چهار سامانه صدور الانجی از بریتیش کلمبیا به خارج از کشور هستند. برابر اطلاعات دولت فدرال، بریتیش کلمبیا بیشتر از هر نقطهای در کانادا پروژههای فرکینگ را اجرا میکند یا در دست اجرا دارد.
سوال زلزله
دو تحقیق مختلف، یکی از سوی زمینشناسان کانادایی و یکی دیگر از سوی ناظر دولتی نشان دهنده رابطه فرکینگ با ۹۰ درصد زلزلههای بالاتر از قدرت ۳ ریشتر در غرب کانادا هستند، هر چند ۱ درصد زلزلهها به صرف فرکینگ اتفاق میافتند.
در این تحقیق موقعیت و فعالیت بیشتر از ۱۲ هزار چاه فرکینگ در غرب کانادا در مقابل ۲۵ سال دادههای زلزله قرار گرفتهاند. هرچند نتایج این تحقیق تفاوت در زلزلههای ناشی از فرکینگ در امریکا و کانادا را نشان میدهد: در امریکا، بیشتر زلزلهها به خاطر دفع مایعات پس از استخراج گاز یا نفت در لایههای زیرین زمین است، ولی در کانادا صرف فعالیت چاههای فرکینگ باعث زلزله میشود.
در این ویدئو با موضوع فرکینگ در غرب کانادا بیشتر آشنا بشوید
سوال آب آشامیدنی
در صورتی که دولت استانی مجوز به فقط ۱۰ پروژه پیشنهادی استخراج گاز مایع در سطح استان از میان پیشنهادهای موجود بدهد، تعداد ۴۰ هزار چاه جدید فرکینگ در سطح استان ساخته خواهند شد. تمامی این چاهها برای استخراج گاز مایع بایستی از آب استفاده کنند و آبی که استفاده میکنند، از منابع آب آشامیدنی موجود در بریتیش کلمبیا است.
آبی که در این فرآیند استفاده میشود، به گاز متان و دیگر مواد داخل زمین آلوده میشود و اگر قرار باشد مجدد مورد استفاده قرار بگیرد، بایستی تصفیه شود. همچنین این سوال وجود دارد که مایعی که به داخل زمین تزریق میشود، چه تاثیری بر سفرههای آب زیر زمینی خواهد گذاشت. اگر آلودگی وارد این سفرهها شود، چطور میتوان دوباره آب را تصفیه برای مصرف در محیطزیست یا مصرف انسانی تصفیه کرد.
سوال تغییرات اقلیمی
دولت استانی در حالی اتکای بودجه خود به تولید و استخراج گاز مایع را افزایش میدهد و اجازه سرمایهگذاریهای میلیارد دلاری در این صنعت را میدهد که این استان هماهنگ با دیگر استانها و قلمروهای کشور موظف است تولید گازهای گلخانهای و اتکا به سوختهای فسیلی را کاهش دهد تا بتوان تغییرات اقلیمی را کنترل کرد و افزایش دمای کره زمین را به زیر ۲ درجه سانتیگراد محدود کرد.
فعالهای محیطزیست از مردم استان بریتیش کلمبیا مکرر خواستهاند به دولت اجازه ندهند تا این سرمایهگذاریها را انجام دهد. نائومی کلاین در سخنرانی اخیر خود در دانشگاه سایمن فریزر گفت که هیچ دولتی میلیاردها دلار در یک پروژه سرمایهگذاری نمیکند، مگر اینکه مطمئن باشد برای دههها از این پروژه سود خواهد بود.
او پیشنهاد داد که مردم دولت را وادار کنند به جای سرمایهگذاری در سوختهای فسیلی، به سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر دست بزند که هم کار بیشتری تولید میکند، هم انرژی ارزانتری در اختیار مردم میگذارد و هم اینکه برای کره زمین آلاینده نخواهد بود.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
سیدمصطفی رضیئی، مترجم و روزنامهنگار مقیم شهر برنابی است. او نزدیک به سه سال است در کانادا زندگی میکند و تاکنون ۱۴ کتاب به ترجمه او در ایران و انگلستان منتشر شدهاند، همچنین چندین کتاب الکترونیکی به قلم او و یا ترجمهاش در سایتهای مختلف عرضه شدهاند، از جمله چهار دفتر شعر از چارلز بوکاووسکی که در وبسایت شهرگان منتشر شدهاند. او فارغالتحصیل روزنامهنگاری از کالج لنگرا در شهر ونکوور است، رضیئی عاشق نوشتن، عکاسی و ساخت ویدئو است، برای آشنایی بیشتر با او به صفحه فیسبوکاش مراجعه کنید.