جایزه “زندگی بهتر” برای سیما سمر پزشک و کنشگر افغان
جایزه بنیاد “زندگی بهتر» به سیما سحر پزشک و رئیس کمیسیون حقوقبشر افغانستان اعطا شد. این جایزه به خاطر تلاشهایسیما سحر در راه حقوق بشر، حقوق زنان و کمک پزشکی به اقشار فقیر افغانستان بهوی تعلق گرفت.
برای اولین بار جایزه نوبل آلترناتیو به چهرهای از افغانستان تعلق گرفت، به سیما سمر، پزشک و رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان. او در کشوری درگیر جنگ و خشونت، جایزه مبارزه بدون خشونت را از آن خود کرد.
برندگان دیگر جایزه امسال جنی شارپ، پژوهشگر و از فعالان صلح، یک نهاد بریتانیایی که کمپین علیه تجارت اسلحهرا سازمان داده و هایرتین کاراچا، یک فعال محیط زیست از ترکیه هستند.
زنی سازندهتر از یک دولت
در شرایطی که اکثر ناظران امور افغانستان از اتلاف میلیاردها دلار کمکهای بینالمللی در این کشور و کمکاری دولت انتقاد میکنند، دکتر سیما سمر در سالهای فعالیت خود بیش از صد مدرسه و ۱۵ بیمارستان را در افغانستان پایهگذاری کرده است. او تلاش خود را در افغانستان و پاکستان روی آگاهی دادن، به ویژه به زنان گذاشته است. کمپینی برای کمک به زنان برای پیشگیری از بارداری ناخواسته راه انداخته و به حمایت از کسانی پرداخته که در روستاها و مناطق دورافتاده برای بهداشت و سلامت مردم فعالیت میکنند.
سیما سمر از سال ۱۹۸۹ تاکنون به یاری بیش از سه میلیون و سیصدهزار بیمار در افغان و اردوگاههای پناهندگان افغانی در پاکستان شتافته و راه آموزش را برای نیم میلیون نفر هموار کرده است. او در سال ۲۰۰۱ بهعنوان وزیر امور زنان افغانستان و یکی از معاونان پنجگانه حامد کرزای رئیس جمهور افغانستان منصوب شد، اما یک سال بعد از این سمت کنارهگیری کرد و ریاست کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان را به عهده گرفت. خانم سمر همچنین در فاصله سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ گزراشگر ویژه سازمان ملل در سودان بود.
وزنهسنگین صلح در برابر خشونت
«آنچه برندگان امسال نوبل آلترناتیو را به هم پیوند میزند، کفه سنگین ترازوی صلح در برابر خشونت است». این را اوله فون اوکسکول، مدیر بنیاد “زندگی بهتر” به اشیپگل آنلاین گفته است: «برگزیدگان امسال هرکدام به روش خود نشان دادهاند که راههای جایگزینی برای رسیدن به صلح جهانی هست».
این بنیاد میخواهد با اهدای جایزه نوبل آلترناتیو در برابر روشهای خشونتآمیز مبارزه، راههای مسالمتآمیز مبارزه را ارج گذارد. مدیر بنیاد میگوید « از آنجا که در آینده با بحرانهای بیشتری روبرو خواهیم شد، تمرکز بر روشهای صلحآمیز مبارزه از اهمیت زیادی برخوردار میشود».
جایزه “زندگی بهتر” هرسال به شخصیتها یا سازمانهایی تعلق میگیرد که برای حقوق بشر، حفظ محیط زیست، آموزش و صلح و در یک کلام زندگی بهتر تلاش میکنند. امسال ۱۲۲ نفر از ۵۰ کشور جهان نامزد دریافت این جایزه شده بودند.
هیات داوران جمعی گوناگون است از هر رنگ و زبان و قارهای. این هیات هرسال چهار نفر را به عنوان برجستهترین چهره مبارز در راه اهداف بیناد انتخاب میکند. مبلغ جایزه ۱۵۰ هزار یورو است که از منابع خصوصی تامین میشود. مراسم اهدای جایزه روز هفتم دسامبر امسال در سوئد اهدا خواهد شد.
چرا نوبل آلترناتیو؟
جایزه “زندگی بهتر” نوبل آلترناتیو نیز نام گرفته است. سال ۱۹۶۸ زمانی که کمیته اهدای جایزه نوبل اقتصادی جایزه خود را اهدا کرد، با اعتراضی شدید روبرو شد. این اعتراض به پایهگذاری نوبل آلترناتیو به رهبری یاکوب اوکسکول انجامید. جایزهای که به کسانی تعلق میگیرد که در راه حقوق بشر یا محیط زیست، برای صلح و علیه فقر مبارزه میکنند.
مدیر کنونی بنیاد تاکید میکند که: «ما امروز خود را نه در رقابت با جایزه نوبل رسمی که تکمیل کننده آن میدانیم».
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید