در سوگ همکار قلمزن و دوست فرهیخته دکتر حسن فشارکی زاده
خوانندگان هفتهنامه شهروند بی سی با نام دکتر حسن فشارکی زاده آشنا هستند و آنهایی که در دهه اخیر مقالات، تالیفات و ترجمههای این همکار فرهیخته را در نشریه شهروند بی سی دنبال کردند، به عشقورزی و آرمانخواهی او اذعان دارند.
رندهیاد دکتر حسن فشارکیزاده (همسر مینو اشتری) در سال ۱۳۱۶ در اصفهان چشم به جهان گشود. او که شاگرد اول کنکور سراسری در رشتهی پزشکی بود، جراحی عمومی را در دانشگاه تهران به پایان رساند و نفر چهارم در تخصص جراحی شد و بورسیه تحصیلی در فوقتخصص اورتوپدی از دانشگاه لندن انگلستان را دریافت کرد. دکتر فشارکی که عضو کالج بینالمللی جراحان بود، با بیش از ۴۸ سال سابقه پزشکی تا پایان عمرش در بیمارستانهای تهران و مازندران انجام وظیفه میکرد. او در بیمارستانهای آمل، بابل به خدمات پزشکی پرداخت و ۳۳ سال نیز پزشک متخصص اورتوپد بیمارستانهای: امیر مازندرانی، نیمه شعبان و بوعلی سینا ساری به مردم مازندران خدمات پزشکی ارایه کرد. اگر خوانندگان هفتهنامه شهروند بی سی در کانادا با آثار قلمی او آشنا هستند اما مردم ایران به ویژه استانهای تهران و مازندران و استانهای همجوار، او را از نزدیک میشناختند و از خدمات پزشکی، پزشک مورد علاقه خود، بهرهمند شدند. او حدود ۳۷ هزار عمل جراحی در بیمارستانهای تهران و مازندران انجام دادهاست.
دکتر حسن فشارکیزاده یکی از پژوهشگران و دانشپژوهان عرصهی گیاهخواری بود و خود ضمن اینکه ۱۷ سال به گیاهخواری روی آوردهبود، پیرامون فواید گیاهخواری، تحقیقات کرد و به دعوت دانشگاههای کشور برای سخنرانی دعوت میشدهاست. او که از پیشکسوتان مبارزات سیاسی در حکومت پیشین بود، در زمره زندانیان دوره حکومت شاه به حساب میآید. ذهن پژوهشگرانهی او نمیتوانست چهرهی انساندوستانه و آرمانخواهیاش را پنهان سازد. البرت انیشتین الگوی زندگی شخصیاش بود چون به او عشق میورزید و او را یک آرمانخواه میدید.
دکتر فشارکیزاده نمیتوانست انسانی را که به دنبال چیزی غیر از عدالت باشد، درک کند. برای اولین بار در سال ۲۰۰۱ با او در ونکوور آشنا شدم. انسانی مهربان و آرمانخواه. در اولین برخورد آنچنان با تو صمیمی میشد که پس از ترک او، احساس میکردی از انسانی جدا شدهای که سالها میشناسیاش. در همان روزها بود که صمیمانه و سخاوتمندانه پیشنهاد همکاری مبنی بر چاپ آثار پزشکیاش در شهروند بی سی را داد. و چقدر در استمرار و پیگیری آثارش و ارتباط با خوانندگان، متعهد بود تا جایی که کتابهایش را با پست سریع از ایران به دفتر نشریه در ونکوور میرساند. انسانی امیدوار و عاشق. عشق و امیدواریاش، مرگ را نیز شرمنده میکرد.
بهرغم عشق فراوان به همسر و فرزندانش و زندگی در ونکوور، همیشه اولویت را در خدمت به مردم ایران میداد و در ایران بهسر میبرد تا دانش علمی و پزشکیاش را به محرومان و مردم کم درآمد اختصاص دهد. دکتر فشارکیزاده حتی در شرایط بحرانی پس از عمل جراحی مغز در ونکوور، به ایران سفر کرد تا بیمارانش را تیمار کند در حالیکه خود به تیمارگری در کنار همسر و فرزندانش نیاز داشت. او عاشق تیمارگری مردم بود و بیشتر درآمدش را صرف کمک به مردم محروم در ایران میکرد.
دخترش ایده میگوید: صبح روز شنبه من و خانواده در کنارش بودیم و دست من در دستش. نفسی عمیق کشید و آنقدر آرام رفت که باور نکردم. او آرامشی در حد اقیانوس داشت. ما در خانواده، عشق ورزیدن را از او یاد گرفتهایم.
دکتر حسن فشارکیزاده مؤلف و مترجم کتابهای بسیاری در عرصههای مختلف پزشکی، تغذیه و گیاهخواری است:
۱- توان بی انتهای ذهن ما (ترجمه)
۲- خودباوری (ترجمه و تدوین)
۳- راز موفقیت (ترجمه)
۴- رهایی از کمر درد (ترجمه)
۵- عشق و زندگی (ترجمه)
۶- غذا برای بهتر زیستن(ترجمه و تلخیص)
۷- برقراری ارتباط درست با مردم (ترجمه)
۸- دانش تغذیه (غذا برای بهتر زیستن) (گردآوری، تلخیص و ترجمه)
۹- نشاط و تندرستی برای تمامی دوران زندگی (ترجمه)
او چند کتاب در حوزه اقتصادی و سیاسی نیز ترجمه و تالیف کرده است از جمله؛
۱۰- مبانی اقتصاد سیاسی (ترجمه و تلخیص)
۱۱- پایان سرمایهداری منطقی و فروپاشی نئولیبرالیسم (گردآوری، تلخیص و ترجمه)
و . . .
و در عرصه ادبیات نیز با ماهنامهی فرهنگی و ادبی “فروردین” – چاپ ساری همکاری داشتهاست.
زندهیاد دکتر حسن فشارکی زاده، سه الی چهار کتاب نیز در دست انتشار داشت. او هنگام مرگ ۷۴ سال داشت.
روز چهارشنبه مراسم بزرگداشت با شکوهی در تهران با حضور دانشگاهیان و پزشکان کشور برگزار شد و روز گذشته نیز (پنجشنبه ۱۹ ژانویه) تمامی بیمارستانها و دانشگاههای مازندران و تمامی نهادهای درمانی ساری، برای دکتر حسن فشارکیزاده، یادمان و بزرگداشتی با حضور عده کثیری از مردم ساری و پزشگان و متخصصان این استان برگزار کردند.
ما نیز در غیبت این دوست، همکار مطبوعاتی و پزشک آرمانخواه و به یاد مهربانیهای او، پیشانی نشریه سیاه کردیم تا به خودمان، تسلیت بگوئیم. و از طرف تمامی همکاران در «شهروند بی سی» و «شهرگان آنلاین» مرگ دکتر حسن فشارکیزاده بر اثر بیماری سرطان مغزی را، به بازماندگان این انسان شرافتمند و فرهیخته، به ویژه همسر گرامیاش خانم مینو اشتری، فرزندان عزیزش در ونکوور، ایده و آرمان تسلیت میگوئیم. همچنین ضمن ابراز همدردی صمیمانه با آنها به دیگر اعضاء خانوادههای محترم فشارکیزاده و اشتری، دوستانش و مردم دانشیار و فرهنگ دوست استانهای اصفهان، تهران و مازندران تسلیت میگوئیم.
نام و یادش، مانا و گرامی باد
هادی ابراهیمی
(سردبیر)
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
هادی ابراهیمی رودبارکی متولد ۱۳۳۳- رشت؛ شاعر، نویسنده و سردبیر سایت شهرگان آنلاین؛ مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کاناداست.
فعالیت ادبی و هنری ابراهیمی با انتشار گاهنامه فروغ در لاهیجان در سال ۱۳۵۰ شروع شد و شعرهای او به تناوب در نشریات نگین، فردوسی، گیلهمرد، گردون، تجربه، شهروند کانادا و مجله شهرگان آنلاین چاپ و منتشر شدند.
او فعالیت فرهنگی خود را در دیاسپورای ایران فرهنگی – کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز کرده و سپس در فرگشتی «آینده» و «شهروند ونکوور» را منتشر کرد و از سال ۲۰۰۵ تاکنون نیز سایت شهرگان را مدیریت میکند.
ابراهیمی همراه با تاسیس کتابفروشی هدایت در سال ۲۰۰۳ در نورت ونکوور، به نشر کتابهای شاعران و نویسندگان دیاسپورای ایران فرهنگی پرداخت و بیش از ۱۰ کتاب را توسط نشر آینده و نشر شهرگان روانه بازار کتاب کرد. اولین انجمن فرهنگی-ادبی را با نام پاتوق فرهنگی هدایت در سال ۲۰۰۳ بههمراه تعدادی از شاعران و نویسندگان ایرانی ساکن ونکوور راهاندازی کرد که پس از تعطیلی کتابفروشی هدایت در سال ۲۰۰۷ این انجمن با تغییر نام «آدینه شب» برای سالها فعالیت خود را بطور ناپیوسته ادامه داد.
هادی ابراهیمی رودبارکی در سال ۲۰۱۰ رادیو خبری-فرهنگی شهرگان را تاسیس و تا سال ۲۰۱۵ فعالیت خود را در این رادیو ادامه داد.
آثار منتشر شده و در دست انتشار او عبارتاند از:
۱- «یک پنجره نسیم» – ۱۹۹۷ – نشر آینده – ونکوور، کانادا
۲- «همصدایی با دوئت شبانصبحگاهی» ۲۰۱۴ – نشر بوتیمار – ایران
۳- «با سایههایم مرا آفریدهام» گزینه یک دهه شعر – ۲۰۲۴ – نشر آسمانا – تورنتو، کانادا
۴- «گیسْبرگ درختان پائیزی» مجموعه شعرهای کوتاه و چند هایکوواره – در دست تهیه
۵- «ثریا و یک پیمانه شرابِ قرمز» گردآورد داستانهای کوتاه – در دست تهیه
امید از محنت ادمی شروع و درمحبت ادمی ختم می شود
ختم کار عاشقانه رفیق عزیزمان دکتر حسن فشارکی زاده رابشما و خانواده محترمش و همه جان های شیفته انسان و انسانیت تسلیت می گویم.
تا کجا باشد دستهای عاشق که ادمه کار عاشقانه او باشد