مرداد گران
شصت و چهار سال از سقوط دولت محمد مصدق در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ می گذرد اما هنوز سرنگونی مصدق در حافظه جمعی ما رنگ نباخته است؟ هنوز به تمامی، اسناد واقعی واقعیه کودتا منتشر نشدهاست. آیا سرنگونی دولت مصدق فقط با دخالت عوامل خارجی؛ انگلیس و آمریکا بود؟ عوامل داخلی در این کودتا نقشی ایفا نکردهاند. در دوره سلطنت پهلوی پنهان کردن و در حاشیه امن قرار دادن عاملین داخلی کودتا قابل درک است. چونکه درست پس از سقوط دولت مصدق، حکومت پهلوی بود که از همان لحظات اول کنترل را در دست گرفت. اما جمهوری اسلامی – که با انقلاب اسلامی حکومت شاهنشاهی را ساقط کرد – چرا در افشای عوامل داخلی سقوط دولت مصدق سکوت کرده و حتی به تخریب مصدق پرداخته و میپردازد. نقش رهبران مذهبی در به سقوط کشاندن دولت مصدق کمتر از عوامل وابسته به نظام شاهنشاهی نبوده و جمهوری اسلامی نیز برای سرپوش گذاشتن بر نقش آیتالههای وابسته به نظام پیشین، هیچ کوتاه نیامدهاست. شاید این یکی از دلایلی است که انقلاب اسلامی بهمن ۱۳۵۷ نتوانست سرنگونی دولت مصدق را از حافظه جمعی ما ایرانیها بزداید. خواستههای بجا ماندهی بیش از شش دهه کماکان بابرجا بماند و پاسخی به آن داده نشود.
رضا عابد شاعر و منتقد فرهیخته، شعری دارد به نام «تا» که انتشار دوباره آنرا در فرارسیدن ۲۸ مرداد «مرداد گران»، پرمناسب میدانم. میخوانیم:
«تا»
تا دوست داشتن تو
شمعدانی ها را
تا آمدنت روی تراس
تا قرمزتر شدن گونههای شمعدانیها
از شرم حضورت
و گرم شدن شعر من
در این مرداد ” گران ”
که از خجالت بهمن شده است
و تا بانوی مرداد شدنت
که خیابان ها را
کنارعابران کم حوصله
نمی تواند شادی کند
باز
تا پیمودن صدایت
پرشدن این همه فاصله میان ما
شیندن شمعهای تولد تو
پناه گرفتن دوباره
پشت انگورهای آبستن
و گوش سپردن به همه نالیدن های تاریخ
دیدن تانکها در خیابان
زنان لکاته ی سرخاب و سفیداب
که روز روشن
از مهر و ماه سواری می گیرند
شکستن استخوان اسفالت ها
عربده و چماق مردان لوبیا و عرق ” چتولی ”
نمی دانند!
طراوت انگور را تف می کنند
در رژه ی زندگی سگی…
آه!
این گلوی گیر کرده
چگونه می تواند سر کند
با مردادی خجالت زده پیش تو
و نکوبد خود را
به جان بیست و هشتیمن روز
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
هادی ابراهیمی رودبارکی متولد ۱۳۳۳- رشت؛ شاعر، نویسنده و سردبیر سایت شهرگان آنلاین؛ مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کاناداست.
فعالیت ادبی و هنری ابراهیمی با انتشار گاهنامه فروغ در لاهیجان در سال ۱۳۵۰ شروع شد و شعرهای او به تناوب در نشریات نگین، فردوسی، گیلهمرد، گردون، تجربه، شهروند کانادا و مجله شهرگان آنلاین چاپ و منتشر شدند.
او فعالیت فرهنگی خود را در دیاسپورای ایران فرهنگی – کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز کرده و سپس در فرگشتی «آینده» و «شهروند ونکوور» را منتشر کرد و از سال ۲۰۰۵ تاکنون نیز سایت شهرگان را مدیریت میکند.
ابراهیمی همراه با تاسیس کتابفروشی هدایت در سال ۲۰۰۳ در نورت ونکوور، به نشر کتابهای شاعران و نویسندگان دیاسپورای ایران فرهنگی پرداخت و بیش از ۱۰ کتاب را توسط نشر آینده و نشر شهرگان روانه بازار کتاب کرد. اولین انجمن فرهنگی-ادبی را با نام پاتوق فرهنگی هدایت در سال ۲۰۰۳ بههمراه تعدادی از شاعران و نویسندگان ایرانی ساکن ونکوور راهاندازی کرد که پس از تعطیلی کتابفروشی هدایت در سال ۲۰۰۷ این انجمن با تغییر نام «آدینه شب» برای سالها فعالیت خود را بطور ناپیوسته ادامه داد.
هادی ابراهیمی رودبارکی در سال ۲۰۱۰ رادیو خبری-فرهنگی شهرگان را تاسیس و تا سال ۲۰۱۵ فعالیت خود را در این رادیو ادامه داد.
آثار منتشر شده و در دست انتشار او عبارتاند از:
۱- «یک پنجره نسیم» – ۱۹۹۷ – نشر آینده – ونکوور، کانادا
۲- «همصدایی با دوئت شبانصبحگاهی» ۲۰۱۴ – نشر بوتیمار – ایران
۳- «با سایههایم مرا آفریدهام» گزینه یک دهه شعر – ۲۰۲۴ – نشر آسمانا – تورنتو، کانادا
۴- «گیسْبرگ درختان پائیزی» مجموعه شعرهای کوتاه و چند هایکوواره – در دست تهیه
۵- «ثریا و یک پیمانه شرابِ قرمز» گردآورد داستانهای کوتاه – در دست تهیه