بیخبری از وضعیت یک کتابفروش و اخراج یک مجری از تلویزیون
از «محمد ایراننژاد»، کتابفروشی که در تاریخ چهارم اسفند۱۳۹۹ در محل کارش توسط ماموران امنیتی بازداشت شد، هیچ اطلاعی در دست نیست و تاکنون هیچ کدام از مقامات قضایی نیز درباره بازداشت او اظهارنظری نکردهاند.
«مریم ایراننژاد»، خواهر وی در آخرین توییت خود در تاریخ ۲۶ اسفند نوشته است دادیار کل زندانیان سیاسی به آنها اعلام کرده است اطلاعی از وضعیت محمد ایراننژاد ندارد و نام او در سیستم زندانهای ایران ثبت نشده است.
خواهر این کتابفروش نوشته است که در تاریخ ۲۶ اسفند، ۲۲ روز پس از بازداشت برادرش همراه با پدر و مادرش به «امید یک خبر» از او به دادسرای زندان «اوین» مراجعه کردهاند اما دادیار کل زندانیان سیاسی به آنها در پاسخ گفته که نام محمد در سیستم کامپیوتری زندانهای ایران ثبت نشده است و اطلاعی از وی ندارد.
مریم ایراننژاد در ادامه توییت خود نوشته است پس از آن به همراه والدینش به بازپرسی دادسرای زندان اوین مراجعه کردهاند که از پذیرش آنها خودداری شده است.
براساس گزارشهای منتشر شده، محمد ایراننژاد در یکی از پاساژهای خیابان «انقلاب» تهران مغازه کتاب فروشی دارد. مامورانی که مشخص نیست از سوی کدام نهاد امنیتی یا قضایی بودهاند، روز چهارم اسفند با ورود به محل کتابفروشی، تفتیش چند ساعته آنجا و ضبط موبایلش، او را با خود بردهاند.
براساس نوشته توییتری مریم ایراننژاد، ماموران از ساعت چهار بعداز ظهر تا هفت و نیم شب کتابفروشی را زیر و رو و محمد را با ضرب و شتم از کتابفروشی خارج کردهاند.
در تاریخ هفتم اسفند۱۳۹۹، «هرانا» به نقل از «هادیپور»، بازپرس پرونده خبر داد دلیل بازداشت محمدنژاد، فروش کتاب «ضاله» است اما مشخص نیست منظور از کتابهای ضاله چیست.
مریم ایراننژاد در توییتی در تاریخ ۲۴ اسفند با هشدار درباره وضعیت نامناسب مادرش نوشت: «مادرم دو بار سکته چشمی کرده و دکتر هشدار داده بار سوم منجر به نابینایی میشود، چرا بیگناه برادرم را گرفتید؟ چرا هیچ تماس و خبری از او دریافت نکردیم؟» او نوشته است که طی ۲۲ روز گذشته، هر روز به دادسرای اوین به امید گرفتن خبری مراجعه میکنند اما کسی به آنها پاسخی نمیدهد.
در سالهای اخیر تعداد دیگری از کتابفروشها در تهران و شهرستانها به اتهام عرضه کتاب قاچاق و یا کتابهایی که مورد تایید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیستند، بازداشت و از آنها تعهد گرفته شده است.
با این حال، بازداشتها در عرصه فرهنگ و هنر بیشتر برای هنرمندان، نویسندگان و اعضای «کانون نویسندگان» رخ داده است. محمد ایراننژاد، کتابفروشی که از او کمترین اطلاعات در دست است، در حالی در بازداشت به سر میبرد که اتهام و محل نگهداری او مشخص نیست و هنوز خانوادهاش قادر به گرفتن ارتباطی با وی نشدهاند.
برکناری یک مجری از اجرای برنامه نوروزی؛ مدافعان حرم و دراویش گنابادی
یک بازیگر و مجری به دلیل حرفهایی که به بیحرمتی به «مدافعان حرم» تعبیر شده است و دیدار با یکی از درویشان گنابادی، پس از آزادی از زندان از اجرای برنامه نوروزی در «شبکه۵» صداوسیما برکنار شد.
خبرگزاریهای داخلی در تاریخ ۲۰ اسفند اعلام کردند «امیرحسین صدیق» به همراه همسرش، «باران خوشاندام»، قرار است مجریان ویژه برنامه «نوروزترین نوروز» شبکه۵ صداوسیما باشند. این برنامه قرار است از ۲۶ اسفند تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۰ به صورت زنده از این شبکه پخش شود. با این حال، درست در اولین روز پخش برنامه، امیرحسین صدیق و همسرش از اجرای برنامه کنار گذاشته شدند.
سناریوی مخالفت با حضور این مجری از سوی خبرگزاری «فارس»، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کلید خورد و بعد خبرگزاری «تسنیم» و روزنامه «کیهان» نیز به دفاع از آن پرداختند.
فارس در مطلبی در تاریخ ۲۳ اسفند با عنوان «از همنشینی با مجرم تا واکنش دربرابر مدافع حرم» از انتخاب امیرحسین صدیق به عنوان مجری برنامه نوروزی گلایه کرد و نوشت او به دلیل توهین به مدافعان حرم در برنامه نوروزی ۱۳۹۷ و دیدارش با یک درویش گنابادی انتخابی نادرست برای ویژه برنامه نوروزی امسال است. این خبرگزاری به طور شفاف نوشت مشکل دیگر صدیق این است که او به ملاقات «پوریا نوری»، یکی از درویشان گنابادی پس از آزادی از زندان رفته است.
فارس در انتهای خبرش نوشته بود که مشخص نیست مدیران شبکه۵ صداوسیما چرا با چنین پیشینهای از امیرحسین صدیق، اجرای برنامه نوروزی را به عهده او و همسرش گذاشتهاند.
سه روز پس از انتشار این مطلب، خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران در تاریخ ۲۶ اسفند اعلام کرد از آنجا که انتخاب «عجیب» امیرحسین صدیق و همسرش به عنوان مجری برنامه نوروزی با انتقادهای زیادی همراه بوده است، آنها کنار گذاشته شدهاند.
تسنیم اظهار خوشحالی کرده است که با کنار گذاشتن این مجری، دیگر او را در پخش زنده نخواهند دید.
از سوی دیگر، روزنامه کیهان، وابسته به بیت رهبری، حذف امیرحسین صدیقی را از مجریگری در برنامه نوروزی، «اقدامی تقدیرآمیز» از سوی صداوسیما خواند و نوشت که این سازمان انتخاب «اشتباه» خود را «اصلاح» کرده است.
کیهان نوشت: «انتصاب یک مجری که قبلاً به مدافعان حرم دهنکجی کرده بود، موجی از انتقادات را برانگیخت. صداوسیما نیز در اقدامی تقدیرآمیز، این اشتباه را اصلاح کرد و مجریان دیگری را جایگزین نمود.»
ماجرا این است که در بخشی از برنامه زنده نوروزی سال ۱۳۹۷، یک رزمنده مدافع حرم از «لشکر فاطمیون» درباره خاطراتش از مرگ همرزمانش در سوریه و اینکه در مقابل چشمان او سرهایی بریده شدهاند، گفت. پس از پایان صحبتهای این رزمنده، امیرحسین صدیق که به همراه همسرش از میهمانان برنامه بودند، خواست از خوبیها حرف زده شود و درباره شکل مردن افراد در ساعتهای نزدیک به سال تحویل گفته نشود. او گفت ما مردمی داریم که سال سختی را گذراندند و حال بیاید با حرفهای خوب سال جدید را شروع کنیم.
صدیق همچنین به ملاقات پوریا نوری، درویش گنابادی پس از آزادی او رفت. نوری در اعتراضات درویشان گنابادی در بهمن ماه ۱۳۹۷ در خیابان «پاسداران» تهران بازداشت شده بود. همین دو اتفاق باعث ایجاد حاشیه برای او شدند تا جایی که حالا شغل خود را از دست داده است.
منبع: خبرنگاری جرم نیست
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید