حلقه پرتو عامل غائله ۲۲ بهمن در قم
گزارش حادثه ۲۲ بهمن قم در صحن علنی مجلس قرائت شد؛ حلقه پرتو عامل غائله
برخی دستگاههای سیاسی، نظامی و امنیتی در این ماجرا کوتاهی کردند
هفتهنامه پرتو: فتیله لاریجانی را پایین کشیدیم!
قانون: گروه مجلس – سرانجام گزارش غائله قم به صحن علنی رسید و قرائت شد. روز گذشته بعد از مدتها تاخیر در قرائت گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره حوادث روز ۲۲بهمن قم، در دستور کار صحن علنی قرار گرفت. در ۲۲ بهمن سال گذشته زمانی که علی لاریجانی رئیس مجلس میخواست در جمع راهپیمایان در حرم حضرت معصومه سخنرانی کند، عدهای با سردادن شعار علیه او و پرتاب کفش و مهر به طرفش، موجب بر هم خوردن این مراسم شدند. سه روز بعد کمیسیون امنیت ملی، کمیتهای را برای پیگیری این حادثه مامور کرد. این کمیته بعد از چند ماه، گزارشی را تهیه کرد که حاشیههای زیادی را به همراه داشت که حتی صحبت از منتفی شدن قرائت گزارش در صحن علنی مجلس، به میان آمد؛ با این حال گزارش کمیته پیگیری غائله قم، روز گذشته با حذف اسامی عاملان این حادثه در مجلس قرائت شد.
حساسیت مراجع تقلید به حادثه ۲۲ بهمن
سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی در ابتدای قرائت این گزارش تاکید کرد که در خصوص غائله ۲۲ بهمن ۱۳۹۱ در حرم مطهر حضرت معصومه(س) – علما و مراجع بزرگ تقلید (حضرات آیاتعظام مکارم شیرازی، نوری همدانی، علوی گرگانی، موسوی اردبیلی، سعیدی (امام جمعه محترم قم)، حسینی بوشهری، غروی، فاضل لنکرانی، مقتدایی، امینی نجفآبادی، مسعودی خمینی و سیدجواد شهرستانی) در قالب سخنرانی، صدور بیانیه و ارائه نقطه نظرات در ملاقات با هیات تحقیق انزجار خود را از غائله مذکور اعلام داشتهاند.
سابقه قبلی اقدامات نیروهای خودسر
در بخشی از این گزارش همچنین ذکر شده است سابقه اینگونه اقدامات متاسفانه در شهرستان قم وجود داشته و به کرات جریانات تند و افراطی خودسر با دریافتهای شخصی یا محفلی حوادثی در قم یا مناطق دیگر را ایجاد نمودهاند که از جمله این اقدامات:
۱- غائله ۱۵ خرداد ۱۳۸۵ و مخالفت با سخنرانی هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و اهانت به ایشان.
۲- حضور در نمازجمعه قم و دادن شعار مرگ بر ضد ولایت فقیه در هنگام ایراد خطبه توسط آیات عظام: امینی، جوادی آملی و استادی که باعث تکدر خاطر این عزیزان و وهن اساتید حوزه علمیه قم گردیده است.
۳- حضور عدهای در حرم مطهر حضرت امام خمینی (س) و مخالفت با سخنرانی سید حسن خمینی و اهانت به ایشان در مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی(س) در سال ۱۳۸۸ که رهبری در دیدار با مردم آذربایجان در سالروز قیام مردم تبریز صراحتاً مخالفت خود را با این اقدام اعلام کرده بود.
۴- غائله حضور در مراسم روز قدس استان قم و دادن شعار علیه علی لاریجانی ریاست مجلس .
۵- غائله تجمع در مقابل بیت آیتا… جوادی آملی و دادن شعار بر علیه وی و تعرض به این عالم دینی.
۶- غائله تجمع مقابل دفتر آیتا… العظمی صافی گلپایگانی و دادن شعار علیه ایشان با مضامین: مرگ بر ضد ولایت فقیه و مرجع بیبصیرت.
شرح ماجرای ۲۲ بهمن
این گزارش در ادامه به شرح ماجرای ۲۲ بهمن میپردازد: پس از چند دقیقه از شروع سخنرانی لاریجانی، گروههای ۱۰ – ۵ نفره از چند نقطه شبستان حرم حضرت معصومه بپا خاسته و علیه او شعار داده و به مرور به سمت تریبون حرکت میکنند، از میان این افراد بالغ بر چند لنگه کفش و متعاقب آن تعدادی مهر نماز به سمت لاریجانی پرتاب میشود در حالی که این گروه همچنان شعارهای بصیرت- بصیرت، خجالت – خجالت را سر میدادند (نقوی حسینی در زمان قرائت این گزارش گفت فیلم و کلیه مستندات آن از ابعاد مختلف موجود است.) در گزارش کمیسیون امنیت تاکید شده است که وقوع غائله همراه با سازماندهی بوده و در سطوح تولید ادبیات خشونت و ایجاد انگیزش و در سطح عملیاتی دارای مقصرانی بوده است. کمیته پیگیری غائله قم در گزارش خود، به این اطلاعات اشاره میکند: – کشف طرحی برای ایجاد التهاب در مراسم توسط اداره کل اطلاعات استان قم و اعلام آن به استانداری قم در مورخ(۱۳۹۱/۲۱/۱۱ ).
– اعلام ملتهب بودن محیط شهرستان قم توسط اطلاعات نیروی انتظامی استان قم به استانداری قم.
– اعلام برآورد اطلاعاتی غائله ۲۲ بهمن شهرستان قم توسط اطلاعات سپاه علی ابن ابیطالب (ع) به شورای تامین استان قم مبنی بر اینکه “برخی از طلاب و دانشجویان یارگیری کردهاند و جلسهای که دیروز داشتند این بود که یک تعداد، حدود هفتاد درصد نظرشان این بود که بروند تهران و سی درصد نظرشان این بود که در قم موضعگیری نسبت به وقایع داشته باشند.” احتمال دارد این افراد مراسم قم را به هم بریزند (اظهارات یکی از مسئولان امنیتی قم در جلسه کمیسیون فوقالعاده امنیت استان قم در مورخ ۱۳۹۱/۲۱/۱۱.
– اظهارات یکی از فعالان سیاسی اجتماعی قم که در مورخ ۱۳۹۱/۱۱/۲۰در دفتر ستاد نماز جمعه شهرستان قم در حضور آیتا… حسینی بوشهری و سایر مسئولان اعلام مینماید که “اگر در روز ۲۲ بهمن آقای لاریجانی جهت سخنرانی به قم بیاید ما مراسم او را بهم خواهیم زد.” این نکته را آیتا… حسینی بوشهری در ملاقات هیئت تایید کرده است.
نقش حلقه پرتو در غائله قم
روز قبل از راهپیمایی ۲۲ بهمن ۱۳۹۱ یکی از افراد حلقه پرتو، فرد دیگر معلومی را احضار مینماید و از ایشان میخواهد نیروهای خود را برای نقشآفرینی در شبستان حرم مطهر حضرت معصومه (س) فراخواند و همچنین خطاط و امکانات لازم را برای شب ۱۳۹۱/۱۱/۲۱ در محل دفتر هفتهنامه مذکور آماده نماید.(مستندات آن در پرونده قضایی وی موجود است.) متون و شعارهای مدنظر توسط افرادی از حلقه پرتو ارائه شده و توسط خطاط مورد نظر به صورت دست نوشته آماده و تحویل وی میشود که برابر اعتراضات نامبرده، به ایشان ماموریت داده میشود که شما به عنوان فرمانده میدان مسئولیت دارید نیروهای خود را جمعآوری کرده و با در دست گرفتن دست نوشتهها در محل سخنرانی لاریجانی اعتراض خود را به ایشان نشان دهید.
تقصیرات دستگاههای مسئول در استان قم
همانطور که ذکر شد در گزارش مفصل هیات، به جزئیات قصورها و تقصیرهای نهادهای مسئول پرداخته شده است. و در اینجا به چند نکته با هدف رعایت مصالح کشور پرداخته میشود:
الف: سهم استانداری به عنوان رئیس شورای تامین استان قم و عوامل ذیربط
۱- بیتوجهی به گزارشات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اداره کل اطلاعات استان قم در خصوص امکان بروز آشوب.
۲- عدم تشکیل به موقع شورای تامین استان قم به منظور کنترل آشوب سازماندهی شده.
۳- عدم انعکاس واقعیتهای صحنه قبل از ۲۲ بهمن ۱۳۹۱ به مسئولان ذیربط شامل وزارت کشور، شورایعالی امنیت ملی و شورای امنیت کشور.
۴- اطلاع ندادن موضوع به آقای دکتر لاریجانی. علیرغم آنچه گفته شده، ما از ایشان استعلام کردیم و ایشان قاطعانه فرمودند هیچ کس به من چنین اطلاعی نداده است.
۵- عدم تسلط بر اوضاع عمومی درسخنرانیهای مساجد شهر به طوری که هر سخنران آزاد است هرگونه صحبتی را در مجالس عمومی اعلام نماید و هیچیک از نهادهای نظارتی و امنیتی در این زمینه تذکری ندادهاند.
ب: سهم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استان قم
۱- عدم ارائه اطلاعات لازم در خصوص احتمال اعزام ۷۰ درصد به تهران و ۳۰ درصد در قم به هیات تحقیق مجلس شورای اسلامی.
۲- عدم کنترل رفتار بعضی مدیران مقصر.
۳- ضعف در حلقه ۲ مامور حفاظتی که باعث شکسته شدن این حلقه و هجوم افراد عملیاتی و آشوبگر به سمت تریبون گردیده است.
۴- عدم انتقال برآورد اطلاعاتی تهیه شده قبل از مراسم به فرماندهان رده بالای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به منظور جلوگیری از بروز حادثه.
ج: سهم اداره کل اطلاعات استان قم
۱- فقدان پیشبینی لازم جهت شناخت اغتشاشگران قبل از وقوع حادثه و عدم انگیزه اولیه در پیگیری موضوع.
۲- فقدان انگیزه لازم جهت برخورد با افراد ذیربط در غائله اخیر.
د: سهم فرماندهی انتظامی استان قم
۱- عدم توانایی در پیشبینی آشوب قبل از وقوع آن.
۲- عدم تسلط در شناسایی سه نفری که در حلقه سوم در مقابل درب شماره ۸ ایستاده بودند و مردم را به سمت درب آستانه راهنمایی میکردند.
۳- شناسایی نکردن عوامل انحرافی که با در دست داشتن عکسهای آقای احمدینژاد و تابلوهای بهار در مسیر حرکت آقای لاریجانی به ایشان تعدی کردند.
پس از قرائت گزارش در صحن علنی، برای تصویب آن رایگیری شد که با رای ۱۵۳ نماینده مجلس برای پیگیری به قوه قضاییه ارجاع شد .
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید