شعارهای اعتراضی در تشییع جنازه یونس عساکره در خرمشهر
گزارشها از ایران حاکی است که در جریان تشییع جنازه یونس عساکره، دستفروش عرب ایرانی که در اعتراض به تخریب دکهاش خودسوزی کرده بود، گروهی از شرکتکنندگان شعارهای اعتراضی سر دادهاند و تعدادی از آنها در هنگام بازگشت از مراسم بازداشت شدهاند.
تشییع کنندگان از جمله به زبان عربی شعار می دادند “آزادی، آزادی”، “نباید تن به خواری دهیم” و “ما همه یونس هستیم”.
در عکس ها و ویدیوهای منتشر شده از این مراسم که دیروز دوشنبه سوم فروردین برگزار شد، تعدادی از جوانان دیده می شوند که به سنت عرب های منطقه، در مراسم تشییع جنازه سلاح های سردی همچون چوب، قمه یا شمشیر در دست دارند.
فعالان حقوق اعراب می گویند که تشییع جنازه آقای عساکره تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد و تعدادی از مسئولان شهر هم در آن شرکت داشتند.
اما در هنگام بازگشت تشییع کنندگان که از شهرهای اطراف به خرمشهر رفته بودند، تعدادی از آنها در جاده به اتوبوس های کاروان های راهیان نور حمله کرده اند و شیشه های بعضی اتوبوس ها را شکسته اند.
کریم دحیمی، از مدافعان حقوق عرب های ایران می گوید که انگیزه این حمله احتمالا خشم ناشی از این باور بوده است که تخریب دکه های دستفروشان در خرمشهر به دلیل آماده کردن شهر برای پذیرش کاروان های راهیان نور انجام شده.
این کاروان ها توسط نهادهای حکومتی از جمله سپاه پاسداران و بسیج سازماندهی می شود و هدف آنها آشنا کردن جوانان با مناطقی است که جنگ هشت ساله ایران و عراق در آن جریان داشت.
به گفته آقای دحیمی، دست کم هشت نفر از تشییع کنندگان به هنگام بازگشت به خانه های خود در اهواز در یک ایست بازرسی جاده ای بازداشت شده اند.
یونس عساکره، جوان ۳۲ ساله ای بود که روز ۲۳ اسفند پس از اینکه از تخریب دکه میوه فروشی اش آگاه شد، در مقابل شهرداری خرمشهر دست به خودسوزی زد.
او به دلیل شدت سوختگی به بیمارستان مطهری تهران منتقل شد و صبح روز دوم فروردین در اثر عفونت و سوختگی شدید اعضای داخلی درگذشت.
گروهی از جوانان عرب ایرانی چند روز پس از خوسوزی آقای عساکره در حاشیه مسابقه فوتبال تیم فولاد خوزستان و الهلال عربستان با پلیس درگیر شدند و یک خودروی پلیس را آتش زدند.
گفته می شد که این درگیری به دلیل اعتراض به خوسوزی آقای عساکره آغاز شده بود.
دستفروش خوزستانی که خودسوزی کرده بود، درگذشت
یونس عساکره، دستفروش خوزستانی که در اعتراض به برچیده شدن بساط میوهفروشی خودسوزی کرده بود، در بیمارستان مطهری تهران درگذشت.
برادر آقای عساکره در گفتوگو با بیبیسی فارسی با اعلام این خبر گفت که برادرش ساعت شش صبح امروز دوم فروردین ۱۳۹۴ بر اثر شدت جراحات، عفونت و سوختگی شدید اعضای داخلی درگذشته است.
به گفته خانواده آقای عساکره، بساط میوه فروشی او کنار خیابان بارها توسط مأموران شهرداری خرمشهر تخریب شده بود.
گفته میشود درخواست یونس عساکره از شهرداری و شورای شهر برای گرفتن جواز احداث غرفه میوه فروشی رد شده بود.
آقای عساکره شنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۳ برای اعتراض به برچیده شدن بساطش به شهرداری خوزستان مراجعه و در نهایت مقابل شهرداری خودسوزی کرد.
برادر آقای عساکره می گوید که تعدادی از مسئولان استان در بیمارستان طالقانی اهواز به عیادت او رفته بودند. او بعدا به تهران منتقل شد.
در واکنش به خودسوزی، قدرتالله دهقان، معاون امنیتی و انتظامی استاندار خوزستان به خبرگزاری فارس گفته بود که “نمیتوان به طور کامل شهرداری خرمشهر را مقصر دانست، اما در صورت سهلانگاری و کمکاری در برخورد با ارباب رجوع، استانداری خوزستان قاطعانه برخورد خواهد کرد.”
یونس عساکره از شهروندان عرب استان خوزستان در جنوب غربی ایران بود.
خانواده آقای عساکره میگویند که این بساط میوهفروشی تنها منبع درآمد یونس عساکره، دو فرزند کوچک و همسرش بوده است.
خودسوزی این دستفروش باعث بروز اعتراضهایی در میان اعراب خوزستان شد. از جمله آنکه در حاشیه یک بازی فوتبال در اهواز، درگیریهایی رخ داد که فعالان عرب میگویند که یکی از دلایل آن، اعتراض گروهی از جوانان به خودسوزی یونس عساکره مقابل شهرداری خرمشهر بوده است.
در این حادثه دستکم یک خودروی پلیس آتش زده شد و همینطور شماری از جوانان معترض دستگیر شدند. پلیس بعدا اعلام کرد همه دستگیرشدگان آزاد شدهاند.
[بیبیسی]
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید