Advertisement

Select Page

هشدار ستادکل نیروهای مسلح ایران به کاندیداهای انتخابات

هشدار ستادکل نیروهای مسلح ایران به کاندیداهای انتخابات

موضوع دخالت نظامیان در انتخابات ایران حداقل در دو دهه اخیر مورد انتقاد جریان‌های مختلف سیاسی بوده است. اظهارات و عملکرد مسوولان نظامی و انتظامی حکومت جمهوری اسلامی نیز بر شائبه دخالت این نیروها صحه گذاشته است.

در تازه‌ترین رخداد “ستاد تبلیغات دفاعی ایران” روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای به کاندیداهای یازدهمین دوره‌ی انتخابات ریاست جمهوری هشدار داد: «ضمن توجه به راهبردها و اقدامات دشمن در ایجاد شائبه دخالت نیروهای مسلح که همواره نماد وحدت و انسجام ملی بوده‌اند به صورت ابزاری استفاده نکنند».

در این بیانیه که خبرگزاری دانشجویان ایران -ایسنا- آن را منتشر کرده، “ایجاد شائبه دخالت نیروهای مسلح در انتخابات”، راهبرد دشمن خوانده شده است.

ستاد تبلیغات دفاعی بازوی اطلاع‌رسانی و تبلیغاتی ستاد کل نیروهای مسلح ایران است. فرماندهی ستاد کل نیروهای مسلح که توسط رهبر جمهوری اسلامی انتخاب می‌شود، هم‌اکنون بر عهده حسن فیروزآبادی است.

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دخالت نظامیان در امور سیاسی را ممنوع کرده‌است. بر این اساس، هرگونه دخالت در امور مربوط به انتخابات (اجرا، نظارت و تبلیغات) و حتی ورود به مناقشات سیاسی، با شش ماه تا سه سال حبس همراه خواهد بود.

ماده ۴۷ اساسنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز تصریح می‌کند که این سازمان هرگز نباید به صورت یک حزب یا سازمان سیاسی عمل کند.

آیت الله خمینی نیز در زمان حیات خود نیروهای نظامی را از دخالت در “امور سیاسی” منع می‌کرد. وی در وصیتنامه‌اش نوشت: «وصیت اکید من به قواى مسلح آن است که همانطور که از مقررات نظام، عدم دخول نظامى در احزاب و گروه‌ها و جبهه‌ها است به آن عمل نمایند؛ و قواى مسلح مطلقاً، چه نظامى و انتظامى و پاسدار و بسیج و غیر این‌ها، در هیچ حزب و گروهى وارد نشده و خود را از بازی‌هاى سیاسى دور نگه دارند».

0,,16741293_403,00

نظامیان و مهندسی انتخابات

سخنان علی سعیدی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه ‌پاسداران در دی ماه سال گذشته خورشیدی، آغازگر دوره جدیدی از اعتراض‌ نیروهای سیاسی به دخالت نظامیان در انتخابات بود.

سعیدی با اشاره به این‌که وظیفه ذاتی سپاه “مهندسی معقول و منطقی” انتخابات است، افزوده بود: «سپاه تنها چارچوب‌ها و معیارها را تبیین می‌کند و این به معنای دخالت در انتخابات نیست».

نیروهای شبه نظامی بسیج در عرصه سیاسی ایران به عنوان بازوی سیاسی علی خامنه‌ای حضور دارند

این بار بلندترین صدای اعتراض نه از سوی جریانات سیاسی منتقد حکومت که از عالی‌ترین مقام اجرایی کشور شنیده شد. محمود احمدی‌نژاد به تندی به این سخنان واکنش نشان داد و دور تازه‌ای از تنش میان دولت و نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی شکل گرفت.

اعتراض محمود احمدی‌نژاد در حالی صورت گرفت که دولت وی از سوی مخالفان و منتقدان حکومت ایران متهم است که در نهمین و دهمین دوره‌ی انتخابات ریاست جمهوری با پشتیبانی و کمک نهادهای نظامی و شبه نظامی به قدرت رسیده و مخالفان را سرکوب کرده است.

حساسیت حکومت درباره “انتخابات آزاد و عدم دخالت نظامیان”

هشدار تازه نیروهای نظامی به جریانات سیاسی حاضر در انتخابات ایران را می‌توان در ادامه هشدار آیت‌الله علی خامنه‌ای نسبت به طرح موضوع “انتخابات آزاد” ارزیابی کرد.

در ماه‌های گذشته چندین بار رهبرجمهوری اسلامی به صراحت کسانی را که خواستار برگزاری انتخابات “آزاد و سالم” هستند مورد شماتت قرار داد و تصریح کرد که این سخنان گام برداشتن در مسیر “دشمنان نظام” است.

پس از این سخنان نزدیکان رهبرجمهوری اسلامی نیز طرح موضوع انتخابات “سالم و آزاد” را اسم رمز “فتنه جدید” دشمنان و مخالفان نظام جمهوری اسلامی خواندند.

به نظر می‌رسد موضوع دیگری که حکومت ایران را نگران کرده، طرح موضوع عدم دخالت نظامیان در انتخابات است. در شرایطی که این بار تنها نیروهای منتقد و مخالف حکومت نیستند که این خواسته را مطرح می‌کنند.

محمود احمدی‌نژاد و نزدیکانش که در تلاش‌اند دولت آینده جمهوری اسلامی را نیز در کنترل خود داشته باشند، نگران هستند که با عدم حمایت نیروهای نظامی و شبه نظامی در انتخابات آینده، نه تنها نتوانند موفقیتی کسب کنند، بلکه همین نیروها به مانعی در برابر خواسته‌هایشان تبدیل شوند.

0,,16741294_403,00

سازماندهی ۳۰۰هزار “حلقه صالحین”

به نظر می‌رسد اظهارات علی سعیدی و واکنش تند محمود احمدی‌نژاد، بر اظهار نظرهای مقامات نظامی بی‌تاثیر نبوده است. گرچه گزارش‌های منتشر شده حاکی از آمادگی این نیروها برای ورود به رقابت‌های انتخاباتی به‌نفع جریان‌های مورد تایید رهبر جمهوری اسلامی است.

در اولین واکنش سرلشکر حسن فیروز‌آبادی، رییس ستاد کل نیروهای مسلح ایران اظهارات سعیدی را اینگونه تفسیر کرد: «بحث مهندسی انتخابات که حجت‌الاسلام سعیدی نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران مطرح کردند اصلا دخالت نبوده، بلکه مهندسی انتخابات در نگاه نمایندگی ولی‌فقیه یک نیروی مسلح یعنی اینکه وظیفه خود را در جریان انتخابات بین اعضای سپاهی انجام دهد، نه اینکه به جامعه چیزی را ارائه کند».

وی ادامه داد: «قصد ایشان ورود به مبحث دخالت یا حتی روشنگری‌ نبوده و منظورشان این بوده که سازمان‌های عقیدتی سیاسی و نمایندگی‌های ولی فقیه در نیروهای مسلح وظیفه دارند که عدم ورود نیروهای مسلح در جهت‌گیری‌های انتخاباتی را گوشزد کنند، که این‌‌همان مهندسی انتخابات است».

در عین حال خبرگزاری فارس اوایل اردیبهشت امسال در گزارشی به نقل از جانشین سازمان بسیج مستظعفین از تشکیل ۳۰۰ هزار “حلقه صالحین” در سراسر ایران خبر می‌دهد که هدف‌شان “خلق حماسه سیاسی” در انتخابات ریاست جمهوری آینده است.

منتقدان حکومت ایران این نگرانی را مطرح می‌کنند که این تشکیلات شبه نظامی وابسته به سپاه در تلاش برای ایفای نقش موثر در انتخابات ریاست جمهوری آینده باشد.

[دویچه وله]

لطفاً به اشتراک بگذارید
Advertisement

تازه‌ترین نسخه دیجیتال شهرگان

تازه‌ترین نسخه‌ی دیجیتال هم‌یان

آگهی‌های تجاری:

ویدیوی تبلیفاتی صرافی عطار:

شهرگان در شبکه‌های اجتماعی

آرشیو شهرگان

دسته‌بندی مطالب

پیوندها:

Verified by MonsterInsights