گفت و گوی شهرگان با افسون ریاضی؛ برنده جایزه اول طرح نوروزی کالیفرنیا
افسون ریاضی طراح ساکن ونکوور است که طرح نوروزیاش برای بنیاد فرهنگ در لس آنجلس، برنده اول در مسابقات طرح نوروزی برای نمایش در خیابانهای اصلی کالیفرنیا شد. با طرح افسون ریاضی، صفحه اول هفتهنامه شهروند بیسی را آراستهایم و نیز به انگیزهای برندهشدن طرح او، با این هنرمند ساکن ونکوور گفتوگوی کوتاهی انجام دادهایم که در پی میخوانید:
خانم ریاضی ضمن تبریک به شما بابت برنده شدن طرح نوروزی ۲۰۱۴ شما در رقابتهای جنوب کالیفرنیا، که در واقع آن را برای بنیاد فرهنگ لس آنجلس طراحی کرده بودید، برایمان توضیح بیشتری بدهید؟
این مسابقه به صورت سالانه توسط بنیاد فرهنگ در لوس انجلس انجام میشود و طرح برنده توسط شهرداری لس آنجلس به صورت بنر به تیرهای چراغ برق در سراسر خیابان های اصلی شهر نصب میشود. فرهنگ فاندیشن یا بنیاد فرهنگ در سال ۲۰۰۸ در جنوب کالیفرنیا به همت هموطنان ایرانی آمریکایی برای شناساندن فرهنگ و هنر ایرانی تشکیل شده و هدف اصلی این بنیاد بزرگداشت فرهنگ ایران و شناساندن آن به تمام جامعه ایرانی و غیرایرانی است. برای رسیدن به این هدف همکاری موثر و پی گیرانه ای بین بنیاد و دانشگاه ها ، موسسه های هنری و موزه های مختلفی بر قرار است. از جمله کارهایی که در چند ساله اخیر انجام شده، آوردن و نمایش گذاشتن منشور کوروش، برگزاری فستیوال فیلم کوتاه در مورد ایران و فرهنگ آن، وهمچنین برگزاری جشن بزرگ نوروز با همکاری LACMA موزه هنرهای زیبای لوس آنجلس میباشد.
یکی از قدمهایی که در راستای بزرگداشت نوروز هر سال انجام میشود، فراخوان برای شرکت در مسابقه طراحی نوروز است که طراحان ایرانی و غیرایرانی از سراسر دنیا شرکت می کنند. من امسال این شانس را داشتم که در این مسابقه شرکت کنم و طرحم انتخاب شود. طرح انتخابی در تمامی کارهای تبلیغات نوروزی بنیاد فرهنگ و موزه استفاده میشود. از دیگر کارهای جالبی که هر ساله انجام می شود بر افراشته شدن طرح نوروزی به مدت یک ماه، از آغاز ماه مارچ تا یکم آپریل در سراسر شهر لسآنجلس است.
ویژگیهای این طرح در چیست؟
نوروز همواره جایگاه بسیار عزیزی برای من داشته وهدف من در این طرح این بوده که بهار، نوروز و تولد دوباره زمین را با استفاده از نمادهای ایرانی به تصویر درآورم. آنچه از نوروز در خاطرم نقش بسته پارچههای نفیس ترمه است که در اکثر خانههای ایرانی وجود داشته و از آن به عنوان سفره هفت سین نیز استفاده می شود. نماد بته جقه که حالا دیگر برای همگان شناخته شده است، جایگاه ویژهای در بسیاری از کارهای من دارد. سیب که از نظر من زیباترین سین هفت سین است در مرکز درخت سبز بهاری نوید سلامتی، زیبایی و آغازی نو دارد و ترکیب سه رنگ سبز، سفید و قرمز که یادآور پرچم سرزمین ما ایران از ویژهگیهای این طرح است.
چند سال است که در ونکوور زندگی میکنید و رشته تحصیلی و علایقتان چیست؟
من حدود ۱۰ سال است که به کانادا آمدم و در ایران هم در شیراز در دامان خانوادهای فرهنگی و هنر دوست بزرگ شدم. خلاقیت همیشه جزیی از زندگی من بوده. تا جایی که به یاد دارم با هر ابزاری که در اختیار داشتم مشغول خلق کاردستی بودم، از تکه ای پارچه گرفته تا روی کاغذ و کامپیوتر.
طراحی گرافیک را در دانشگاه تهران شروع کردم و بعد از مهاجرت به کانادا، در دانشگاه امیلی کار این رشته را ادامه دادم. در سال ۲۰۱۰، شرکت طراحی تاسیس کردم به نام ((Beyond Paisley و چند سال است با تیم خوبی که داریم، کارهای گرافیکی و طراحی وب سایت انجام میدهیم.
آیا طرحهایی در ونکوور انجام دادید اگر آری نمونههایی وجود دارد؟
از کارهایی که در ونکوور انجام دادم می توانم بگویم که افتخار این را داشتم تا با گروه موسیقی کرشمه همکاری کنم. علاوه بر پوستری که برای این گروه طراحی کردم و مشاهده میکنید، درچند سال گذشته، طراحی و دوخت لباسهای کنسرتهایشان را نیز بر عهده داشتهام.
همچنین برای کمپانی مک کمب ویتن که در نشریه شما آگهی دارد، طرح نوروزی من را به صورت اتفاقی در اینترنت دیده و از من دعوت به همکاری برای طراحی چند کار تبلیغاتی نوروز کردند که نمونه آن را در پشت جلد هفتهنامهتان مشاهده میکنید.
خانم ریاضی عزیز از این گقت و گو سپاسگزارم.