… سفر از من باز نمیگردد
عنوان این مطلب را از یک سطر شعری دوست شاعرم محمد شمس لنگروی وام گرفتهام و این متن میخواهد به شرح حضور اعضای ایرانی حاضر در بیست و هفتمین فستیوال گلاویژ بپردازد که در شهر سلیمانیه اقلیم کردستان عراق از ۵ تا ۷ دسامبر ۲۰۲۴ برگزار شد. قابل ذکر است که شمس لنگرودی شاعر سرشناس ایرانی در یکی از دورههای قبلتر این جشنواره مهمان گلاویژ و عزیزان خونگرم کردستان بود. چنانکه بسیاری دیگر از بزرگان شعر و ادب ایران در ادوار مختلف برگزاری این جشنواره حضوری درخور و شایسته در آن مراسم در دیار کهن کردستان داشتهاند. اما اگر خواسته باشیم از روند بیست و هفتمین فستیوال گلاویژ و حضور ما ایرانیان حاضر در آن بگوییم، همه چیز مثل دورههای گذشته با عزم و اراده مریوان حلبچهای آغاز شد، مترجم نام آشنا و گرانسنگ و انسانمداری که محبوب دلهای خیلی از نویسندگان و شاعران و اهالی کتابخوان ایرانی است و حضورش در ایران مغتنم بوده و با ترجمههای سلیس و روان او از نویسندگان کرد به زبان فارسی همراه بوده است و این موهبت را برای ما خوانندگان فارسی زبان فراهم آورد تا با نامهای برجستهای چون شیرزاد حسن، بختیار علی، هیوا قادر، ماردین ابراهیم و … آشنا شوییم و از این رهگذر حظ هنری وافری از خواندن آثار آنان نصیبمان گردد. باری اینبار هم مریوان حلبچهای گرامی به مانند دفعات پیشین به انتخاب تعدادی از هنرمندان و دعوتشان برای حضور در جشنواره اهتمام ورزید. جشنوارهای که هدف برگزاری آن در راستای تبادل فرهنگی و رشد و اعتلای هنری میباشد. بر پایهی همان انتخاب و با هماهنگی مسئولین فستیوال جمع هنرمندان شکل گرفته در کنار هم روز دوشنبه ۱۳ آذر ماه روانهی سلیمانیه شدند و در هتل تایتانیک سلیمانیه اسکان یافتند. محبوبه ابراهیمی شاعر ایرانی و از اعضای کانون نویسندگان ایران در روز نخست و افتتاحیهی فستیوال در تالار هنر کنار چهار شاعر دیگر از ملیتهای مختلف شعرخوانی کرد که سخت مورد استقبال حاضران قرار گرفت. دکتر حسینعلی نوذری، دکتر محمد دهقانی، دکتر ناتاشا محرم زاده، وحید امینی زاده و رضا عابد از جمله سخنرانان جشنواره بودند که روز دوم در سه پنل مختلف در کنار دیگر سخنرانان از کشورهای مختلف به ایراد سخنرانی پرداختند که صحبتهاشان مورد توجه حضار واقع شد. در پایان روز دوم و به وقت عصر میهمانان گلاویژ در هتل میلنیوم گرد هم آمدند و با حضور رئیس مرکز فرهنگی گلاویژ خانم دکتر ابتسام اسماعیل قادر یک مراسم ویژه برگزار شد که در آن گردهمایی یک مصاحبهی مفصل با دکتر واسینی الاعرج نویسندهی سرشناس الجزایری دربارهی وضعیت امروز ادبیات صورت گرفت و پس از آن مراسم شعرخوانی برگزار شد که شاعران ایرانی در کنار شاعران دیگر کشورهای شرکتکننده در جشنواره به شعرخوانی پرداختند. اقبال معتضدی، لیلا محبوبی، رضا عابد، محبوبه افشاری از جمله افرادی بودند که شعرخوانی کردند، ضمن آنکه شعرهای معتضدی و افشاری همزمان به کردی ترجمه و ارائه شد. فستیوال در ۷ دسامبر مراسم اختتامیه داشت که تعدادی از اعضای هیئت ۱۶ نفرهی ایرانی در آن مراسم شرکت داشتند و شش نفر از اعضای هیئت (نوذری، دهقانی، مهدی رفیع، امینی زاده، کیانیان و عابد) هم بنا بر دعوت قبلی در نمایشگاه کتاب سلیمانه حاضر شدند و در آن نمایشگاه طی کنفرانسی به نقد و نظر کتابهای ترجمه شده از آثار سه نویسندهی کرد بختیارعلی، هیوا قادر و ماردین ابراهیم توسط مریوان حلبچهای پرداختند که مورد توجه حضار شرکتکننده و بازدیدکنندگان نمایشگاه واقع شد.
در این سفر گذشته از برنامههای فرهنگی که در متن به اختصار اشاره رفت، بازدید از اماکن تاریخی، موزهها، زندان رژیم بعث، بنیادهای فرهنگی نظیر سردم شیرکو بیکس و … هم انجام شد که هرکدام از بازدیدها به سبب اهمیت موضوعی بسیار مورد توجه قرار گرفت و بهرههای فراوانی را هم نصیب اعضای ایرانی گرداند. سفر به حلبچه و اورامانات از دیگر برنامههایی بود که به همت مریوان حلبچهای تدارک دیده شد که با حضور دستهجمعی در حلبچه و بازدید از موزه و قبرستان آن شهر یک بار دیگر عمق جنایات رژیم بعث عراق و دیکتاتور خونآشام عراق صدام حسین و دیگر کارگزاران او در پیش چشمها شکل گرفت و جریان انفال با کشتار وحشیانه و بمباران شیمیایی برای حاضران ابعاد تازهتری یافت تا دیگر بار فغان بر سر جغد جنگ و دیکتاتوری سر داده شود و تلاش جهانی برای صلح و زیستن آزادانه ستوده گردد.
این سفر دسته جمعی با یاران همدل و همرای و متفق گذشته از اینکه برای همگان یک دستاورد بزرگ را مبنی بر قرار گرفتن در یک فضای فرهنگی و تبادل اندیشه فراهم آورد، در عین حال بذر محبت و دوستی را هم میان افراد ایرانی حاضر و اهالی خونگرم کردستان کاشت که در تمام هفت روز اقامت با خونگرمی و مهماننوازی پذیرای جمع بودند
آذر ۱۴۰۳
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
رضا عابد (اصلان عابری زاهد) (زادهٔ ۲۲ تیر ۱۳۳۵) در لاهیجان نویسنده، شاعر و منتقد ادبی ایرانی است. او از اعضای کانون نویسندگان ایران است.
زندگینامه
رضا عابد دورۀ دبستان و دبیرستان را در لاهیجان گذراند. در دوران تحصیل در دبیرستان به شعر و ادبیات علاقهمند شد و در سال ۱۳۵۱ پس از مقام آوردن در مسابقات استانی شعرها و داستانهای او در نشریات محلی و استانی منتشر شد.
وی پس از اتمام دورۀ دبیرستان در رشته ریاضی و ادامه دوران تحصیلات دانشگاهی، شعر و نقد ادبی او در نشریات مختلف (باران، بازار و رستاخیز جوان) به چاپ رسید. او در سال ۱۳۵۸ به عنوان دبیر ریاضی در آموزش و پرورش لاهیجان مشغول به کار شد و در سال ۱۳۶۳ از آموزش و پرورش لاهیجان به اجبار بازخرید گردید. او پس از محکومیت به انفصال دائم از خدمات دولتی مجبور به کار در بخش خصوصی و کارخانهها گردید و با تکمیل تحصیلات در زمینۀ مدیریت صنعتی، مدیریت یک واحد تولیدی را تا سال ۱۳۷۶ به عهده داشت و پس از آن به شغل آزاد مشغول شد.
از رضا عابد آثار گوناگونی در مجلاتی چون: نقش قلم، پیام شمال، گیله وا، تکاپو، دنیای سخن، فرهنگ و توسعه، نقد نو، فصل سبز، ادبستان، کتاب ماه کودک و نوجوان، عطر شالیزار، تجربه، نوشتا، ماهنامۀ ادبی و فرهنگی سخن، کتابستان، مجلۀ زنان، اندیشۀ آزاد و پیام داستان منتشر شد.
وی در سال ۷۸ در روزنامۀ محلی کرج، رایزن جوان، به نوشتن طنز میپرداخت. در همان زمان در چندین برنامه رادیو کرج و رادیو ایران به عنوان کارشناس نقد ادبی در زمینه ادبیات کودکان و نوجوانان نیز فعالیت داشت و در چندین برنامۀ آقای رشید کاکاوند نیز به عنوان داستاننویس و منتقد ادبی شرکت داشت.
او در سال ۱۳۹۷ از اعضای هیئت ایرانی شرکتکننده در جشنوارۀ گلاویژ اقلیم کردستان بود و مقالهای با عنوان «در شکوه شهادت روشنفکری» را در یکی از پانلهای جشنواره قرائت کرد. متن این مقاله در چند سایت معتبر ایرانی و خارجی منجمله سایت شهرگان ونکوور کانادا و سایت حضور و همچنین در مجلههای شهروند بیسی و عطر شالیزار منتشر شد.
رضا عابد پایهگذار چندین محفل ادبی و هنری در سطح کرج بودهاست که از آن بین میتوان به انجمن ادبی قلم و قطره اشاره کرد. او سخنرانیهای زیادی در زمینۀ نقد ادبی در تهران و کرج و رشت و لاهیجان و سایر شهرستانهای ایران انجام دادهاست. این فعالیت به صورت مستمر در «انجمن صنفی مترجمان استان البرز» انجام پذیرفتهاست. گزارش این سخنرانیها در سایتهایی مانند سایت «انجمن صنفی مترجمان استان البرز»، «حضور» و «شهرگان» آمدهاست.
آثار:
کتاب
• مجموعه داستانی تابلویی برای محله – تهران: قصیده: ۱۳۷۸.
• رمان گیلان شاه – تهران: ۱۳۷۸.
• کتاب ده نقد – تهران: هزار آفتاب: ۱۳۹۶.
رضا عابد چندین آثار چاپ شدهی داستان، شعر، نقد، مقاله و ترجمه دارد.