سینمای آدینه؛ نگاهی بهبرخی از جشنوارههای سینمایی نیمه نخست تابستان
[clear]
جشنواره انیمیشن آنسی
یکی از قدیمی ترین جشنواره های انیمیشن جهان، امسال پنجاه و هفتمین سال خود را با نمایش صدها فیلم کوتاه و بلند و همچنین آثار تلویزیونی پشت سرگذارد.
مریم کشکولی نیا فیلمساز انیمیشن ایرانی یکی از داوران بخش فیلم های کوتاه این جشنواره بود. سال گذشته جایزه نخست این جشنواره به فیلم سوئیسی «زندگی من همچون یک کدوسبز» تعلق گرفت که نامزد جایزه اسکار هم شد. امسال جایزه فیلم های بلند جشنواره به «لو بالای دیوار» از ژاپن تعلق گرفت، تماشاگران جشنواره نیز «ونسان دوست داشتنی» در باره زندگی ونسان ون گوک را برگزیدند.
از جمله نامزدهای جایزه فیلم های بلند جشنواره امسال «تهران تابو» ساخته علی سوزنده فیلمساز ایرانی تبار اتریشی- آلمانی بود که در هفته منتقدان و بخش دوربین طلایی کن نیز به نمایش درآمده بود.
«تهران تابو» در باره مبارزه جوانان ایرانی برای رسیدن به زندگی آزاد و شاد است، آنها ناچار به شکستن تابوهای جامعه تحت حاکمیت اسلام هستند.
(در باره این فیلم در هفته های آینده در سینمای آدینه خواهم نوشت)
جشنواره دوربان
سی و هشتمین جشنواره فیلم دوربان که یکی از معتبرترین جشنواره های قاره آفریقاست و در پایتخت آفریقای جنوبی برگزار می شود هفته گذشته به کار خود پایان داد، در این جشنواره «وصیت پدر» برنده جایزه اصلی شد. شش فیلم ایرانی «آبجی» (مرجان اشرفی زاده)، «یک روز طولانی» (بابک بهرام بیگی)، «ناکوک» (امیر پوریان) فیلم های بلند داستانی حاضر در این جشنواره بودند و «آوانتاژ» (محمد کارت) و «پاپلی» (مهدی زمانپور کیاسری) دو فیلم مستند شرکت کننده در جشنواره امسال دوربان بودند. کاوه مظاهری نیز فیلم کوتاه «روتوش» -که در چند جشنواره دیگر نیز به نمایش درآمده- را در این جشنواره داشت.
جشنواره فیلم های فانتزی نوشاتل
هفدهم جشنواره بین المللی فیلم های فانتزی نوشاتل که بدل به یکی از مهمترین رخدادهای سینمای فانتزی در جهان شده، هشتم جولای به کار خود خاتمه داد. در این جشنواره علاوه بر حضور برگزیده ای از فیلم های تخیلی، دهها جلسه و کارگاه آموزشی در زمینه های مختلف از جمله بازیهای واقعیت مجازی برگزار شد.
آنائیس امری مدیر هنری جشنواره به من گفت که از حضور فیلم های بیشتری از خاورمیانه استقبال می کند، مریام ساسین داور لبنانی بخش مسابقه بین المللی جشنواره که با او گفت و گو کردم نیز معتقد بود که سینمای خاورمیانه علیرغم وضعیت بحرانی و جنگ در حال رشد است او به ویژه از سینمای لبنان یاد کرد که در این سالها بدون وابستگی به بودجه دولتی رشد خوبی داشته است.
در جشنواره سال گذشته، جایزه نخست به فیلم «زیر سایه» ساخته بابک انوری رسید که به کنایه در باره زندگی در جهنمی به نام جمهوری اسلامی بود و توجه بسیاری را به خود جلب کرد.
امسال داوران جشنواره جایزه نارسیس را به «دوران بسیار تاریک» اولین ساخته کوین فلیپس اهدا کردند، این فیلم در باره دوران ماقبل اینترنت است و زمانی که مفهوم دوستی، بلوغ، عشق و جنون رنگ دیگری داشت، فیلم بسیار خوش ساخت و با نماهای درخشان است که نوید ظهور کارگردانی با استعداد را می دهد.
از دیگر بخش های این جشنواره می توان از فیلم های کوتاه، سینمای ماورا و سینمای روباز رایگان به علاوه حمله زامبی ها در موزه تاریخ طبیعی یاد کرد که شرکت کنندگان باید به تعقیب و گریز با زامبی های ترسناک در موزه تاریک می پرداختند.
در نیمه و اواخر تابستان چند جشنواره مهم دیگر برگزار خواهد شد از جمله جشنواره لوکارنو که در باره آنها در هفته های آینده در سینمای آدینه خواهم نوشت.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
امید حبیبی نیا روزنامه نگاری سینمایی را از سال ۶۸ آغاز کرده و با اغلب نشریات سینمایی و فرهنگی از جمله مجله فیلم و روزنامه های ایران و همچنین بخش های مختلف تولید، خبر و تحقیق در رادیو و تلویزیون همکاری داشته است، وی از اعضای نخست انجمن منتقدان سینمای ایران بود و چند دوره نیز به عنوان داور انجمن و همچنین داور بخش فیلم های کوتاه جشنواره فیلم فجر به فعالیت پرداخت. او دهها تحقیق علمی در زمینه سینما، روانشناسی ارتباطات و ارتباطات به مجامع علمی بین المللی ارائه کرده است و در رشته های روانشناسی بالینی، کارگردانی سینما، تحقیق در علوم ارتباطات، مطالعات جهانی با گرایش تحقیق در رسانه ها به تحصیل و تدریس پرداخته است. وی همچنین با رسانه های بین المللی از جمله بی بی سی و فرانس ۲۴ نیز همکاری داشته است و سردبیر نشریه دو زبانه رسانه شناسی ست.