سوالهای قانونی شدن عرضه و مصرف تفریحی ماریجوآنا
هفته گذشته کار گروه دولت فدرال، پیشنهادهای خودش را در زمینه قانونی شدن مصرف تفریحی ماریجوآنا منتشر کرد. این دولت در حالی مقدمات قانونی شدن ماریجوآنا را بررسی میکند که شرکتهای مختلف برای کنترل آینده عرضه کانیباس از همینالان به رقابت مشغولاند
شهرگان: هفته گذشته، گزارش نهایی کار گروه مقررات و نحوه قانونی شدن کانابیس در ۱۱۲ صفحه و در قالب پیدیاف منتشر شد تا گامی دیگر توسط دولت فدرال برای قانونی شدن مصرف و عرضه ماریجوآنا در کشور برداشته شود.
حزب لیبرال کانادا در انتخابات سال گذشته، قول داده بود دسترسی به ماریجوآنا را در سرتاسر کشور قانونی میکند، مقررات لازم را در این زمینه وضع میکند و به این شکل، عرضه این محصول را کنترل میکند.
یا آنطور که پلیس و فعالهای اجتماعی میگویند، ماریجوآنا بایستی مثل سیگار یا الکل قانونی باشد تا بتوان جنبههای گوناگون عرضه آن را کنترل کرد.
پیشنهادهای این کار گروه البته برای دولت فدرال الزامآور نیستند و این دولت با توجه یا بی توجه به این پیشنهادها میتواند متن قانون را تنظیم و به پارلمان پیشنهاد کند.
با وجود آنکه هنوز کانادا فاصله با قانونی شدن عرضه کانابیس برای مصرف تفریحی آن دارد، ولی از دمنوش و نوشیدنیهای انرژیبخش گرفته تا انواع کیک و کلوچه و دهها محصول دیگر حاوی کانابیس با قانونی شدن آن، به بازار کشور راه خواهند یافت.
در همین زمینه در شهرگان بخوانید:
قانونی شدن ماریجوآنا برای وضع مقررات بیشتر
اندیپی از دولت فدرال میخواهد: همینالان از مصرف ماریجوآنا جرمزدایی کنید
تحقیق دانشگاه سایمون فریزر نشان میدهد عرضه ماریجوآنا در کانادا وابسته به جرایم سازمان یافته نیست
بحران سوء مصرف موادمخدر در کانادا، ریشهیابی در داروهای آرامبخش
کانابیس خطرناک نیست؟
کانابیس نام گیاهی است که گلهایش را به نام ماریجوآنا برای تفریح و سرگرمی یا درمان درد، کاهش وزن، و افزایش تحرک، میتوان دود کرد، یا از این گلها برای تولید انواع خوراکیها، داروها یا دمنوشها استفاده کرد.
مثال سادهاش اینکه هر تقریبا هر محصولی که با قهوه یا کاکائو درست میشود، میتواند با کانابیس هم تولید شود.
استفاده از این گیاه، به هزاران سال قبل باز میگردد، ولی در عصر معاصر، این گیاه، در کنار دیگر موادمخدر جایی گرفته است و مصرف و عرضه آن در بسیاری کشورها ممنوع اعلام شده است.
هرچند تحقیقی علمی وجود ندارد که بتواند اعتیادآور بودن مصرف ماریجوآنا را تایید کند و این گیاه، توسط مجموعهای گسترده از تحقیقها، نه تنها بیخطر اعلام شده، بلکه مصرف کنترل شده آن را مفید هم دانستهاند.
هرچند همانند هر ماده دیگری، مصرف سنگین و روزانه چندین مرتبه آن میتواند عوارضی به همراه داشته باشد. ولی مصرف روزانه و سنگین این ماده به اندازه شکر، سیگار یا الکل برای بدن ضرر ندارد.
پیشتر اعلام شده بود در بهار ۲۰۱۷ قانون دولت برای عرضه و مصرف محصولات حاوی ماریجوآنا معرفی خواهند شد. هرچند کارگروه مربوطه میگوید این محصولات زودتر از بهار ۲۰۱۸ در کشور قانونی نخواهند شد.
شهر ونکوور، سالهاست منطقه خاکستری است و در آن عرضه و فروش محصولات حاوی ماریجوآنا با موافقت پلیس شهر، انجام میگیرد.
سوء سابقه و زندان مردم چه میشود؟
به رغم آنکه شرایط برای قانونی شدن عرضه و مصرف کانابیس در کشور مهیا میشوند، ولی همچنان پلیس این امکان را دارد که افراد را به خاطر به همراه داشتن یا مصرف کانابیس زندانی کند و افراد را دچار سوء سابقه کند.
همین موضوع بانی به جریان افتادن روند قانونی شدن ماریجوآنا در حزب لیبرال بود. در برنامه کاری این حزب آمده که این جرایم کوچک، هزینه گزافی بر دوش نظام قضایی کشور میگذارد و تعداد بسیاری از کاناداییها را دچار سوء سابقه میکند.
بااینوجود، امسال، این حزب به درخواست حزب دموکرات نوین برای عدم بازداشت و ثبت سوء سابقه افراد به خاطر همراه داشتن حجم کم ماریجوآنا، جواب مثبت نداد.
حزب لیبرال همچنین میخواهد بعد از قانونی شدن مصرف و عرضه ماریجوآنا، قوانین سختگیرانهای برای فروش و عرضه کانیباس به افراد زیر سن قانونی وضع کند، همچنین دست پلیس برای برخورد با افراد برای مصرف کانیباس و رانندگی را باز بگذارد.
برخلاف زمانی که افراد الکل مصرف میکنند، با سرعت زیاد و خطرناک رانندگی میکنند، بعد از مصرف کانیباس، افراد خیلی محتاط و با سرعتی خیلی کم حرکت میکنند. این موضوع میتواند بار ترافیکی برای شهرهای بزرگ کانادا به همراه بیاورد.
پلیس البته هنوز برخلاف الکل، روش تایید شدهای در دست ندارد تا رانندگان را بیازماید و متوجه بشود آیا آنها کانیباس مصرف کردهاند یا نه. در اینجا صداقت راننده نقش بازی میکند که حقیقت را به پلیس بگوید یا نه.
حداقل سن خرید ماریجوآنا چقدر خواهد بود؟
مقامات ارشد دولت فدرال، پیشتر صحبت از ۲۵ سال برای حداقل سن خرید و مصرف ماریجوآنا کرده بودند.
هرچند در پیشنهادهای کار گروه مربوطه، این سن، ۱۸ سال پیشنهاد شده است. البته این گزینه هم باز مانده که ۱۸ سال کامل، به عنوان حداقل سن خرید و مصرف ماریجوآنا در متن قانون قرار بگیرد.
این در حالی است که برابر دادههای سازمان آمار کانادا، در سال ۲۰۱۵، ۱۲.۲ درصد جوانان ۱۵ سال یا مسنتر، برابر ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر، در گذر این سال، کانابیس مصرف کرده بودند.
از همینالان این پیشنهاد مطرح است که برخلاف عرضه سیگار که دولت سالها صبر کرد تا بستهبندی یکسان برای عرضه سیگار را مطرح کند، درخواست شده تا بستهبندی یکسان و بدون تبلیغ محصولات حاوی ماریجوآنا به قانونی شدن مصرف تفریحی آن اضافه شوند.
نگرانی نسبت به نوجوانانی که مرتب ماریجوآنا مصرف میکنند، بزرگترین موضوع در هنگام بررسی روند قانونی شدن عرضه این ماده در کشور است. هرچند همینالان هم که عرضه این ماده برای مصرف تفریحی غیر قانونی است، نوجوانان کشور بزرگترین گروه مصرفکننده کانابیس در کشور هستند.
چه کسی ماریجوآنا را خواهد فروخت؟
از فروشگاههای دولتی فروش الکل گرفته تا سوپرمارکتهای شاپرز، رقابت بالاست تا آینده فروش ماریجوآنا در کشور بدست یکی از خردهفروشهای اصلی کشور بیافتد. در کنار آن، موسسهای مانند کانابیس کالچر قصد دارد تا ۱۰۰ فروشگاه مختص عرضه ماریجوآنا و محصولات وابسته به آن در سرتاسر کشور باز کند.
هرچند هفته گذشته، وقتی کانابیس کالچر، ۶ شعبه تازه در شهر مونترئال باز کرد، پلیس در فاصله یک روز، این شعبهها را تعطیل کرد، ۱۰ نفر را بازداشت و ۱۸ کیلوگرم تولیدات کانابیس این مجموعه را ضبط کرد.
به رغم فاصله با عرضه قانونی محصولات حاوی کانابیس، ارزش سهام شرکتهای عرضه کننده با انتشار پیشنهادهای کار گروه مربوطه، در بازار سهام افزایش یافته است.
البته همانند الکل و سیگار، تبلیغات کانابیس بشدت محدود خواهد بود.
همچنین فروشگاههای عرضه این محصول نیز بایستی فاصلهای مشخص با مدارس و پارکها داشته باشند.
بااینوجود، جزییات نحوه عرضه و فروش ماریجوآنا بنا بر توصیههای کار گروه مربوطه، توسط دولتهای شهری و استانی معین خواهد شد.
جرایم سازمان یافته چه میشوند؟
به لطف ممنوعیت فروش و عرضه کانابیس، به رغم محبوبیت مصرف این ماده در کشور، تولید و عرضه آن بیشتر توسط گنگها یا گروههای جرایم سازمان یافته انجام میشود.
به عنوان مثال، هِلز انجلز (فرشتگان جهنم) بازار بزرگی در ساحل غربی امریکا و کانادا برای عرضه انواع تولیدات ممنوع، از جمله در دست ماریجوآنا دارد.
پیشنهادهای کار گروه مربوطه، خواستار سختگیری در موضوع قاچاق تولیدات حاوی ماریجوآنا شده است. بخصوص این کار گروه نگران عرضه این محصولات به نوجوانان است.
مصرف سنگین و روزانه چندین مرتبه ماریجوآنا میتواند بر مغز نوجوانان تاثیر بگذارد.
سود دولت از ماریجوآنا چقدر میشود؟
هنوز مشخص نیست بازار عرضه ماریجوآنا چقدر بزرگ باشد، ولی با توجه به تعداد بالای مصرفکنندگان در کشور، این بازار ارزشی چند میلیارد دلاری خواهد داشت.
پیشبینی کار گروه مربوطه این است که در ابتدای عرضه قانونی محصولات حاوی ماریجوآنا، کشور شاهد یک بازار نیم میلیون نفری باشد که تا سال ۲۰۲۱، پیشبینی شده، ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مشتری داشته باشد.
از نظر کار گروه، این مساله بیاندازه مهم است که محصولات حاوی ماریجوآنا، در ابتدای امر چگونه قیمتگذاری بشوند.
قیمت بالاتر، به معنای درآمد مالیاتی بهتر برای دولت است، ولی ممکن است مصرفکننده را وادار کند تا سراغ عرضهکننده غیر قانونی برود که قیمت کمتری پیشنهاد میکند یا خودش در خانه محصول کشت کند و بفروشد.
دولت جاستین ترودو البته پیشتر گفته قصد دارد درآمد مالیاتی ناشی از عرضه ماریجوآنا را صرف درمان اعتیاد، حمایت از سلامت روانی و برنامههای آموزشی بکند. کارگروه با این پیشنهاد دولت موافق است، هرچند همانند فروش الکل یا سیگار، خواستار وضع مالیاتی بالا برای فروش این محصولات هم شده است.
درنهایت، ماریجوآنای درمانی چه میشود؟
درست است که دولت به بهانه کنترل عرضه محصولات حاوی ماریجوآنا به نوجوانان و همچنین مشکلات بخش قضایی کشور، قانونی شدن مصرف تفریحی این ماده را در نظر دارد، ولی درنهایت، این قانونی شدن به معنای تبدیل عرضه و مصرف ماریجوآنا به یک تجارت است.
در این میان، چه بر سر بیمارانی خواهد آمد که برای درمان درد، افسردگی یا دیگر موارد سالهاست به شکل قانونی این محصولات را مصرف میکنند؟ اول از همه، این افراد برابر حکم دادگاه عالی کانادا، میتوانند در خانه برای مصرف شخصی، کانابیس کشت کنند.
کارگروه مربوطه البته پیشنهاد داده تا مقررات و شرایط متفاوتی برای عرضه درمانی کانابیس در مقایسه با عرضه تجاری آن به صرف تفریح و سرگرمی در کشور معین شود تا وضعیت سلامت فیزیکی و روانی افراد نیازمند به مصرف دارویی ماریجوآنا به شکلی کامل در نظر گرفته شود.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
سیدمصطفی رضیئی، مترجم و روزنامهنگار مقیم شهر برنابی است. او نزدیک به سه سال است در کانادا زندگی میکند و تاکنون ۱۴ کتاب به ترجمه او در ایران و انگلستان منتشر شدهاند، همچنین چندین کتاب الکترونیکی به قلم او و یا ترجمهاش در سایتهای مختلف عرضه شدهاند، از جمله چهار دفتر شعر از چارلز بوکاووسکی که در وبسایت شهرگان منتشر شدهاند. او فارغالتحصیل روزنامهنگاری از کالج لنگرا در شهر ونکوور است، رضیئی عاشق نوشتن، عکاسی و ساخت ویدئو است، برای آشنایی بیشتر با او به صفحه فیسبوکاش مراجعه کنید.