در سواحل غرب وحشی یا پول در سیاست بریتیش کلمبیا
کمتر از دو هفته پیش از ۹ می، روز انتخابات برای دولت استانی بریتیش کلمبیا، درموند تراویس، نسخه مجانی کتاب الکترونیکش با عنوان «میبخشید، شما چی میل دارید؟» (یا شاید ترجمهاش روانتر، «قربان، دستور چیست؟») سراغ این موضوع میرود که پول چطور از طریق کمک مالی به حزب لیبرالهای امروز بریتیش کلمبیا، راهش را به تصمیمهای دولتی باز کرده است.
یا آنطور که رسانههای استانی در بوق و کرنا کردند، چطور میشود ۵۶ میلیون دلار به حزب حاکم کمک کرد و به جایش ۱۵ میلیارد دلار دریافت کرد. یا آنطور که ما در زبان فارسی میگوییم، چطور میشود خیلی محترمانه و قانونی، پارتیبازی کرد.
در همین زمینه در شهرگان بخوانید: حزب لیبرال بیسی، پول مالیاتدهندگان و چگونگی دریافت کمکهای نقدی؛ پول در سیاست: تمسخر در نیویورک، عقبنشینی در بریتیش کلمبیا؛ هک شدن وبسایت حزب لیبرال و مشکل کمک مالی صنعت سوختهای فسیلی
در بریتیش کلمبیا، سیاستمدارها و احزاب برابر قانون میتوانند بدون حد مشخصی پول به عنوان کمک برای فعالیت سیاسی دریافت کنند.
همچنین میتوانند از شرکتها و اتحادیهها پول بگیرند – تنها محدودیت برای خیریههاست که اجازه کمک مالی به سیاستمدارها را ندارند و بسیاری از گروههای مذهبی هم خیریه محسوب میشوند.
سیاستمدارها حتی میتوانند از افراد و شرکتهای خارجی هم پول دریافت کنند.
حتی میتوانند همانند کریستی کلارک و دیگر سیاستمدارهای حزب لیبرال بیسی، پشت دربهای بسته با افراد جلسه بگذارند، به حرفهایشان گوش کنند و کمک مالی را دریافت کنند. معلوم هم نباشد که چه قولهایی ممکن است در این جلسهها به نمایندههای شرکتهای بزرگ داده باشند.
برای دریافت نسخه مجانی این کتاب الکترونیک ۱۹۹ صفحهای به زبان انگلیسی، بر این لینک کلیک کنید.
ولی آنچه مشخص است این است که در فاصلههای زمانی مشخص، احزاب و سیاستمدارها بایستی این کمکهای مالی را برابر شرایطی مشخص، منتشر کنند و بدون محدودیت در اختیار عموم جامعه قرار بدهند.
همین موضوع به تراویس کمک کرده است که متمرکز بررسی دریافتهای مالی حزب حاکم بر دولت استانی بریتیش کلمبیا بشود.
او که مدیر ارشد موسسه غیر دولتی «وقار بیسی» است، اخیرا با انتشار فهرست «کلاب ۱۰۰ هزار دلاریها» در رسانههای محلی غرب کانادا نامی آشنا شد.
این فهرست، شامل بر افراد و موسسههایی است که فراتر از ۱۰۰ هزار دلار به حزب لیبرال بیسی کمک مالی کردهاند و تا آخر سال گذشته، این کلاب ۱۶۹ عضو داشت که در مجموع مابین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵، ۴۴ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار به حزب حاکم پول داده بودند.
البته تا این جای کار، اتفاق غیر قانونی نیافتاده است: چون مقررات موجود، دست دولت را باز گذاشته است تا آنچه میخواهد انجام بدهد.
البته به جز اتفاق اخیر، اینکه لابیگرها در جلسههای خصوصی به عنوان نماینده شرکتها و یا افراد ثروتمند با اعضای حزب حاکم صحبت کرده بودند، ولی بعد به جای اینکه از طرف آن افراد و شرکتها پول به حزب پرداخت کنند، با کارتهای بانکی شخصیشان پول به حزب داده بودند.
این موضوع غیر قانونی است و البته، حزب لیبرال بیسی هم ۱۷۴ هزار دلار پول را به لابیگرها پس داد.
دموکرات نوین بریتیش کلمبیا هم ۱۰ هزار دلار را اخیرا پس داده است، چون نحوه دریافت این ارقام صحیح نبوده است.
آنچه بدنه کتاب اخیر تراویس شده، تکمیل دادههای مربوط به کلوب ۱۰۰ هزار دلاریهاست:
او این فهرست را کامل کرده و میگوید ۱۷۷ نام در آن وجود دارند و این نامها، فراتر از نیمی از کمکهای مالی به حزب لیبرال بیسی در ۱۲ سال اخیر را انجام دادهاند.
کتاب او وارد جزییات این میشود که چگونه همین ۱۷۷ نام توانستهاند مجوزهای موردنظرشان را کسب کنند، به تغییرهای قانونی دست پیدا کنند، مقررات را تصحیح کنند و آنچه درخواست کردهاند به تصویب برسد و درنهایت با این ۵۵ میلیون دلار سرمایهگذاری، نزدیک به ۱۵ میلیارد دلار بدستشان رسیده است.
البته همچنان هیچ جرمی اثبات نشده است، زیرمیزی و رشوه هم دریافت نشده است.
تمام این پولها قانونی به دست حزب حاکم رسیده و اسناد آن آشکارا منتشر شده است. تراویس ولی میگوید که رایدهندگان بریتیش کلمبیایی باید با این الگو آشنا باشند و بدانند چنین روندی سالهاست که در استان به سرانجام میرسد، پیش از آنکه رایشان را به صندوقها بیاندازند و یا اینکه بگویند در انتخابات رای نمیدهند.
وقتی شبکه سیتیوی سراغ کریستی کلارک رفت و از او در مورد چنین الگویی پرسید، او خیلی رک جواب داد که نه، چنین چیزی صحت ندارد و برای اطمینان خاطر دادن به مخاطبهایش، گفت، «منظورم این است که اندیپی هم چنین الگویی را یافته بودند. فکر نمیکنم آنها هم حقیقتی در حرفهایشان بود. این موضوع حقیقت ندارد.»
درنهایت خواننده است که با ورق زدن کتاب میتواند حرف رهبر دولت استانی را قبول کند و یا اینکه بهنظر یک دیدهبان غیر دولتی توجه نشان بدهد که نشسته است و ۱۱۶ میلیون دلاری که حزب لیبرال بیسی از ۲۰۰۵ تاکنون دریافت کرده – یعنی از زمانی که به شکل دیجیتال این دادهها در اختیار عموم قرار گرفته است – همگی را تحلیل کرده است.
در صفحه ۱۷۸ کتاب، تراویس فهرستی عرضه کرده از اینکه کدام حزبها در ۲۰۱۶ میلادی بیشترین پول را دریافت کردهاند.
لیبرال بیسی بعد از حزب محافظهکار کانادا و حزب لیبرال کانادا، سومین رتبه را در سرتاسر کشور دارد. هرچند باید به این موضوع توجه کرد که بریتیش کلمبیا تنها بخشی از کشور است و اقتصاد آن حتی یک سوم اقتصاد اونتاریو هم نیست. جمعیت چندانی هم ندارد – کمتر از ۱۵ درصد جمعیت کشور در سواحل غربی آن مقیم هستند. ولی این حزب میتواند گسترده پول دریافت کند، چون نه قوانین محدود کننده کبک را دارد، رسانههایش هم موردی سراغ موضوع پول در سیاست میروند تا آنکه با این موضوع به عنوان یک خبر جدی مثل اخبار آب و هوا رفتار کنند.
در سطح استان، در سال ۲۰۱۶، حزب حاکم تقریبا دو برابر دموکرات نوین توانسته پول جمع کند (۱۳ میلیون و ۱۲۹ هزار در مقابل ۶ میلیون و ۲۱۲ هزار دلار.) حزب سبز بریتیش کلمبیا در مقابل تنها ۷۵۴ هزار و ۹۸۸ دلار پول به دستش رسیده بود.
دریافتهای مالی سیاستمدارهای بریتیش کلمبیایی، هماکنون موضوع تحقیق پلیس است و پیشتر سازمان انتخابات استان در این موضوع تحقیق میکرد و درنهایت پلیس را شایسته ادامه این تحقیقها دانست.
یک تیم وکلا هم آن را به دادگاه برده است. هرچند پیشتر شاخهای از دولت استانی که موضوع اخلاق کاری (ethics) را بررسی میکند، مشکلی در نحوه دریافت پول احزاب، از جمله حزب لیبرال بیسی، نیافته است.
حزب دموکرات نوین بریتیش کلمبیا در چند سال اخیر، چند مرتبه قوانینی در محدودیت دریافت کمکهای مالی سیاستمدارها به پارلمان استانی برده و هر مرتبه رای منفی حزب حاکم را دریافت کرده است.
تمامی اینها به کنار، کتاب «میبخشید، شما چی میل دارید؟» چندان حرفهای صفحهبندی نشده است و بیشتر متمرکز محتواست تا اینکه نگران زیبایی کار باشد. ظاهرا بودجهای برای آمادهسازی این اثر وجود نداشته و تنها کمک مالی یک نفر بانی انتشارش شده است. کتاب با تمامی کمبودهایش، لبریز از تصویرها و جدولهاست.
در انتهای آن فهرست کلاب هم آمده است و اینکه چه نامی، چه رقمی را به حزب کمک کرده است. تراویس امیدوار است که رایدهنده میانگین بریتیش کلمبیایی در فاصله کمتر از چند روز تا پایان مهلت نوشتن رای خود، این کتاب را ورقی زده باشد و این شاید بر تصمیم نهایی او اثر گذاشته باشد.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
سیدمصطفی رضیئی، مترجم و روزنامهنگار مقیم شهر برنابی است. او نزدیک به سه سال است در کانادا زندگی میکند و تاکنون ۱۴ کتاب به ترجمه او در ایران و انگلستان منتشر شدهاند، همچنین چندین کتاب الکترونیکی به قلم او و یا ترجمهاش در سایتهای مختلف عرضه شدهاند، از جمله چهار دفتر شعر از چارلز بوکاووسکی که در وبسایت شهرگان منتشر شدهاند. او فارغالتحصیل روزنامهنگاری از کالج لنگرا در شهر ونکوور است، رضیئی عاشق نوشتن، عکاسی و ساخت ویدئو است، برای آشنایی بیشتر با او به صفحه فیسبوکاش مراجعه کنید.