لغو برنامه اصلاح نظام انتخاباتی کانادا
♦ در نظام انتخاباتی نخستنفری که همچنان نظام انتخاباتی کانادا باقی خواهد ماند، فرد برنده در هر منطقه انتخاباتی به پارلمان راه خواهد یافت و حزبی که بتواند فراتر از یک حد مشخص، دارای بیشترین تعداد نماینده باشد، دولت تشکیل میدهد.
♦ در نظام انتخاباتی تناسبی پیشنهادی کمیته ویژه پارلمان، منطقههای انتخاباتی بزرگتر خواهند بود و هر منطقه چند نماینده به مجلس میفرستد و برای اینکه بتوان تقریبا تمامی آرا را شمرد و تمامی آرا را در نتیجه انتخابات تاثیرگذار کرد، به جز فرد برنده، نفرهای بعدی فهرست آرا هم به مجلس راه مییابند.
شهرگان: کانادا دیگر برنامه اصلاح نظام انتخاباتی را دنبال نمیکند.
جاستین ترودو در پیام رسمی خود به کارینا گولد، وزیر سازمانهای دموکراتیک دولت فدرال در روز چهارشنبه گذشته گفت که «اصلاح نظام انتخاباتی کشور دیگر در برنامه کاری شما نیست.»
این پیام به فاصله دو ماه بعد از آن منتشر میشود که کمیته ویژه پارلمان در موضوع اصلاح نظام انتخابات پیشنهاد این را داد تا کانادا پیرو نظام انتخاباتی نمایندگی تناسبی بشود و نظام انتخاباتی نخستنفری کنار گذاشته شود.
در این فاصله گولد جایگزین مریم منصف شده است. منصف که پیشتر برنامه اصلاح نظام انتخاباتی را پیش میبرد، نتوانست نظر مساعد حزب لیبرال را نسبت به عملکرد خودش حفظ کند و از سمتش کنار گذاشته شد.
در همین زمینه در شهرگان بخوانید: آینده نظام انتخاباتی کانادا در ابهام
پیش از آنکه کمیته ویژه پارلمان پیشنهادهایش را عرضه کند، فراتر از ۳۶۰ هزار کانادایی نظرشان از طریق اینترنت به دولت گفته و ۵۲ درصد آنان خواستار برنامهای در اصلاح نظام انتخابات شده بودند.
جاستین ترودو بارها در گذر هفتههای انتخابات به مردم قول داده بود که این آخرین مرتبه است کاناداییها در نظام انتخاباتی فعلی رای خواهند داد و حالا حزب اصلی اپوزیسون، دموکرات نوین (اندیپی) دولت را متهم به خیانت نسبت به قول خود به مردم کرده است.
ترودو در این پیام میگوید که «ترجیحی بر یک نظام تازه انتخاباتی حاصل نشده است، چه برسد بر اینکه به اجماعی در این زمینه رسیده باشیم. علاوهبراین، بدون ترجیحی مشخص یا سوالی واضح، اجرای یک رفراندوم نمیتواند بر پایه علایق کاناداییها باشند. اصلاح نظام انتخاباتی دیگر در برنامه کاری شما نیست.»
هرچند گولد رودرروی خبرنگارها نتوانسته به شکل مشخصی بگوید منظور از «نبود اجماع یا حمایتی گسترده» که در متن پیام نخستوزیر به او آمده، دقیقا به چه اشاره میکنند.
او صرفا با اشاره به جمعآوری نظر کاناداییها از طریق اینترنت، چنین پاسخ داد که «ما به این نظرها گوش کردیم و دریافتیم که حمایتی گسترده برای این وجود ندارد تا برنامهای را بتوان پیش برد و برای همین هم این موضوع دیگر در برنامه کاریام قرار ندارد.»
از نظر گولد، حمایتی گسترده بایستی فراتر از ۵۲ درصد افراد درون نظرسنجی دولتی باشد و توضیح داد که «وقتی میخواهیم تغییری چنین پایهای را در موضوعی انجام بدهید که بر نحوه عملکرد دولت حاکم تاثیر میگذارد، قطعا بایستی نظر مساعد کاناداییها پشت سرتان باشد.»
پتیشینی که از دولت میخواهد اصلاح نظام انتخاباتی را مجدد در برنامه کاری خود قرار بدهد، در وبسایت پارلمان کانادا و در گذر کمتر از یک هفته، فراتر از ۵۴ هزار امضا جمع کرده است.
نظرسنجی ایکوس میگوید که ۴۳ درصد کاناداییها موافق تغییر نظام انتخاباتی کشور به نمایندگی تناسبی هستند و ۳۳ درصد این نظام را دومین گزینه مطلوب در نظر گرفته بودند. ۵۹ درصد افراد حاضر در این نظرسنجی هم معتقد بودند که حزب لیبرال بایستی به قول خود در موضوع اصلاح نظام انتخابات عمل کند.
در نظام انتخاباتی نخستنفری که همچنان نظام انتخاباتی کانادا باقی خواهد ماند، فرد برنده در هر منطقه انتخاباتی به پارلمان راه خواهد یافت و حزبی که بتواند فراتر از یک حد مشخص، دارای بیشترین تعداد نماینده باشد، دولت تشکیل میدهد.
ولی در نظام انتخاباتی تناسبی پیشنهادی کمیته ویژه پارلمان، منطقههای انتخاباتی بزرگتر خواهند بود و هر منطقه چند نماینده به مجلس میفرستد و برای اینکه بتوان تقریبا تمامی آرا را شمرد و تمامی آرا را در نتیجه انتخابات تاثیرگذار کرد، به جز فرد برنده، نفرهای بعدی فهرست آرا هم به مجلس راه مییابند.
در این نظام انتخاباتی، حزب لیبرال ممکن بود مجبور بشود تا برای تشکیل دولت با دیگر احزاب ائتلاف کند و در صورتی که امریکا به جای نظام نخستنفری صاحب نظام انتخاباتی تناسبی بود، دونالد ترامپ نمیتوانست هماکنون رییسجمهور این کشور باشد و حزب جمهوری خواه هم نمیتوانست اکثریت کنگره را در دست خود حفظ کند.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
سیدمصطفی رضیئی، مترجم و روزنامهنگار مقیم شهر برنابی است. او نزدیک به سه سال است در کانادا زندگی میکند و تاکنون ۱۴ کتاب به ترجمه او در ایران و انگلستان منتشر شدهاند، همچنین چندین کتاب الکترونیکی به قلم او و یا ترجمهاش در سایتهای مختلف عرضه شدهاند، از جمله چهار دفتر شعر از چارلز بوکاووسکی که در وبسایت شهرگان منتشر شدهاند. او فارغالتحصیل روزنامهنگاری از کالج لنگرا در شهر ونکوور است، رضیئی عاشق نوشتن، عکاسی و ساخت ویدئو است، برای آشنایی بیشتر با او به صفحه فیسبوکاش مراجعه کنید.