تصمیم دادگاه عالی کانادا: آزمونهای انفجاری قطب شمال متوقف شوند
شش سال بود که مردمان بومی رودخانه کلاید بدنبال این بودند تا مانع از آزمونهای انفجاری (seismic testing) در دریاهای نوناوت – در نزدیکی قطب شمال بشوند و حالا به حکم دادگاه عالی کانادا به آنچه میخواستند رسیدند: این انفجارها فعلا متوقف خواهند شد.
قطب شمال سابق بر این یخبسته بود، ولی بهلطف تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیتهای آدمی، یخها عقب کشیدهاند، از توانشان کاسته شده و دریاها به روی فعالیتهای آدمی باز شدهاند.
هرچند هم که صنعت سوختهای فسیلی از اصلیترین عوامل دامن زدن به تغییرات درازمدت اقلیمی، از جمله تغییر چشمگیر شمالگان است، ولی این مانع از آن نشده تا تلاش برای یافتن منابع بیشتر از قبل دنبال نشود.
قطب شمال هم لبریز از منابع نفت و گاز است، هرچند که این منابع در اعماق آب دریاها قرار دارند و بهراحتی هم نمیتوان آنها را استخراج کرد یا اینکه حتی آنها را پیدا کرد.
یکی از راههای یافتن این منابع، آزمونهای انفجاری است: به این شکل که یک کشتی هر ۲۴ ساعت در هر ۷ روز هفته، بر اساس یک نقشه مشخص، راهش را طی میکند و در هر ده ثانیه، در بستههایی که صدها متر در امتداد حرکت کشتی بر روی آب قرار گرفتهاند، انفجاری رخ میدهد.
این انفجار موجی همراه خودش میفرستاد که ۱۰۰ هزار بار قویتر از صدای یک موتور جت هواپیما است.
این موج هم بهراحتی در سیستمهای سونار (رادار زیر آب) دیده میشود و سونار، دادههای کافی عرضه میکند تا بتوان سنجید که آیا زمین زیر این آبها حاوی منابع انرژی هست یا که نیست.
بدین شکل نقشههای منابع موجود شکل میگیرند و بعد میتوان برای استخراج، عرضه و مصرفشان برنامهریزی کرد.
این انفجارهای ممتد، فقط بانی ناآرامی و بیقراری موجودات زنده ساکن در منطقه نمیشود، بلکه باعث زخمی شدن یا حتی مرگ آنان هم میشود.
بهرغم آنکه دولت سابق فدرال امریکا به رهبری باراک اوباما اجازه این آزمونهای انفجاری در خاک این کشور را نداده بود، ولی دولت لیبرال جاستین ترودو به مجموعههای سوخت فسیلی این اجازه را میدهد تا این انفجارها را مکرر آبهای کانادا انجام تکرار کنند.
البته تا الان که دادگاه عالی جلوی پیشرفت این فعالیتها را گرفت.
[clear]
راهکار برای شورای ملی انرژی
دادگاه عالی کانادا میگوید که شورای ملی انرژی (انایبی) کار خودش را در زمینه بررسی نظر مردمان محلی منطقه بدرستی انجام نداده و بر همین اساس، تصمیم این شورا برای چراغ سبز به آزمونهای انفجاری مبنای درستی ندارد.
دادگاه به همین هم بسنده نکرده و برای ادامه احتمالی این آزمونها و همچنین دیگر پروژههای بزرگی که در سرزمینهای بومیان کانادا قرار است اجرایی بشوند، راهکارهای مشخصی معین کرده:
این شورا در آینده، در بررسیهایش برای پروژههای مختلف انجام میدهد، بایستی از تمامی جوامع ملتهای بومی، مِتیسها و اینویتها مشاوره بگیرد؛
بایستی جلسههای عمومی برگزار کند که افراد شفاهی حرفشان را بزنند، ولی پس از آن بایستی جوابها را مکتوب منتشر کند؛
به تلاشهای مردمان بومی برای مداخله در این پروژه نه تنها اجازه امکان بدهد، بلکه سرمایهگذاری لازم را هم در این زمینه را هم انجام بدهد؛
از قدرت قضایی شورا استفاده کند تا شرکتها مجبور به این باشند تا تمامی اطلاعات موجود در زمینه این پروژه را پیش از چراغ سبز این شورا تحویل آن بدهند؛
به مردمان بومی جوابهای واقعی ارایه بدهد و به آنها نگوید در جلسات محرمانه تصمیمهایی گرفته شده که نمیتوانند آنها را منتشر کنند.
[clear]
شکستی برای بومیان اونتاریو
موفقیت در پرونده آزمونهای انفجاری برای بومیان شمال کانادا، همراه با رای دیگر دادگاه عالی بود که این مرتبه به ضرر ملت بومی چیپوازهای تیمز (Chippewas of the Thames) تمام شد.
شرکت انبریج میخواهد خط لوله شماره ۹ خودش را در زمینهای آنان اصلاح کند و این ملت خواستار این بود تا دولت فدرال چنین اجازهای به این شرکت ندهد.
خط لوله شماره ۹ انبریج نزدیک به ۴۰ سال است که نفت خام از خودش عبور میدهد و این شرکت امیدوار است تا بتواند مسیر خط لوله را اصلاح کند و در عین حال، ظرفیت آن را هم افزایش بدهد.
بخشی از این پروژه از محدوده سارنیا تا مونترال، از زمینهای این ملت بومی عبور میکند.
چیپوازها میگفتند که شورای ملی انرژی به وظیفه خودش برابر تعهدهای دولت فدرال عمل نکرده و پیش از چراغ سبز به این پروژه، به تعهد دولت فدرال برای مذاکره با تمامی ملتهای بومی پیش از تصمیمگیری، وفادار باقی نمانده است.
این ملت بومی که از تصمیم دادگاه عالی ناامید شده است، میگوید حالا به گزینه نافرمانی مدنی فکر میکند.
در بریتیش کلمبیا هماکنون فعالهای محیطزیست در کنار مردمان بومی در حال برنامهریزی برای گزینه نافرمانی مدنی نسبت به اجرای طرح توسعه خط لوله کیندر مورگان هستند.
این برنامهها از ساخت قابهای خورشیدی در مسیر این خط لوله شروع میشوند و به ساخت چندین خانه کوچک میرسند و قرار است مرحله به مرحله، این فعالها در جلوی مسیر این خط لوله بست بنشینند و اعتراض کنند، به این امید که این پروژه هم متوقف بشود.
در این فاصله، امیدوار هم هستند تا دادگاه عالی کانادا بررسی یکی از شکایتهای موجود را شروع کند و با حکم خود، خط لوله کیندر مورگان را متوقف بسازد.
[clear]
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید