یکهتازی تغییرات اقلیمی در بریتیش کلمبیا: آتش، دود، گرما و وضعیت اضطراری
زمستان کافی نبود تا رکوردهای برف، سرما و یخبندان در جنوب بریتیش کلمبیا شکسته شود، بلکه تابستان هم همراه خودش یکهتازیهای تغییرات اقلیمی را به استان آورد و انگار پایانی بر آنها وجود ندارد: تعداد آتشسوزیها در منابع طبیعی به کمتر از یکصد تا در هر روز هفتههای اخیر کاهش پیدا نمیکند و دودشان روزهای پیاپی است آسمان شهرهای جنوب بیسی را پوشانده است.
بدین شکل در روز بریتیش کلمبیا، یک تعطیل رسمی در امتداد آخرهفتهای لبریز از رویدادهای مختلف، از جمله پایان آتشبازیهای «به پاسداشت نور شرکت هوندا» و همچنین رویدادهای پراید دگرباشان جنسی، دوباره آسمانی به رنگ جهنم به جنوب استان آورد.
همراه آن سطح دی اکسید کربن در هوا بالاتر از حد مرسوم بود و این افراد را خسته، آزرده و غمگین نگه میداشت.
در همین زمینه بخوانید: نقشه دولت استانی از تغییر روز به روز آتشسوزیهای استان؛ وبسایت دولت استانی برای دنبال کردن خبرهای آتشسوزیها؛ فهرستی از اطلاعات مفید در رویارویی آتشهای استانی
هرچند بریتیش کلمبیا در همین آخرهفته شاهد ۱۲۷ آتشسوزی فعال بود، همزمان آن، شاهد موج گرمایی است که رکوردهای فراتر از ۱۰۰ سال عمر دمای هوا را درهم شکسته است. هرچند چون آسمان لبریز از دود شده، از شدت سوزندگی نور خورشید کاسته است.
ولی شرایط موجود مقامات محیطزیست دولت فدرال را وادار کرد تا مرتب هشدارهای مربوط به وضعیت هوا را برای شهرهای مختلف استان صادر کرده و سپس این هشدارها را تمدید کنند.
ولی این همان چیزی بود که پیشبینیاش را کرده بودند:
فعالیتهای آدمی بانی این شده است تا حجم گازهای گلخانهای در جو زمین فراتر از آنچه طبیعت پیشبینی کرده بشود، به همین علت، دمای میانگین زمین از دهه ۱۹۵۰ میلادی تاکنون هر ماه گرمتر از ماه قبل شده – یا به نزدیک به حد ماههای پیشین گرم باقی مانده است.
درنهایت افزایش فزاینده دمای میانگین زمین بانی تغییر رفتارهای آب و هوایی شده است و این اقلیمهای زمین را برای درازمدت – دهها سال تا صدها سال – تغییر میدهد.
تغییرهایی که البته با فاصله شاهد عواقبشان هستیم و دنیایی هماکنون ۱ درجه گرمتر از میانگین دمای قرن بیستم میلادی هنوز عواقب این سطح گرما را نشان آدمی نداده است.
برای بریتیش کلمبیا هم تغییر اقلیم در سالهای پیش رو شبیه است به آنچه در سالهای اخیر شاهدش بودهایم: زمستانهایی که متفاوت از همیشه هستند – و از همین الان دولتهای شهری به رانندگی در ماههای زمستان پیش رو فکر میکنند – و تابستانهایی که گرم و طولانی هستند و احتمالا – درست همانند امسال – لبریز از آتشسوزیها در منابع طبیعی استان میشوند.
آتشسوزیها هرچند شدتشان بیشتر از این هم میتواند بشود.
چون از یک سو جنگلها و دشتهایی که وابسته به چرخش آب و باران یخچالهای طبیعی هستند با مرگ تدریجی این یخچالها دست و پنجه نرم میکنند و در کنار آن شاهد کاهش باران و افزایش روزهای گرم هستند – یعنی خشکتر و مستعد آتش میشوند.
از آن سو هم حشرههای بومی دیگر در زمستانهای سرد شمال استان نمیمیرند، چون زمستانها دیگر همانند گذشته نیستند. همچنین در طول تابستانهای طولانی به سرعت تمام پخش میشوند و به جان درختان کهنسال میافتند.
نتیجهاش مرگ تدریجی میلیونها درخت در استان است.
اگر هم نقشههای دولت استانی از مرگ درختان را نگاه کنید، بعد نقشه آتشسوزیهای جنگلی را کنار آن بگذارید، میتوانید مرگ درختان را به آتشهای کنونی متصل کنید.
آتشهایی که فراتر از ۴۰ هزار نفر را برای کوتاهمدت آواره تغییر اقلیم کرده است و در آخر هفته گذشته، نزدیک به ۷ هزار نفر دیگر هم منتظر دستورهای بیشتر بودند تا خواه در خانههایشان باقی بمانند یا راهی مناطق امن بشوند.
دولت استانی هم همچنان به تمدید وضعیت اضطراری در استان مشغول است، هرچند نزدیک به یک ماه از شروع آتشسوزیها گذشته است و آنها میلیونها دلار خسارت باقی گذاشتهاند و تا باران سر نرسد، امیدی به پایان یافتنشان نیست.
همچنین تاکنون نزدیک به ۶ هزار کیلومتر مربع از جنگلها و منابع طبیعی استان سوختهاند و فقط صورت حساب آتشنشانها به فراتر از ۲۳۰ میلیون دلار رسیده است.
این فصل آتشسوزی هم بعد از آتشهای ۱۹۵۸ میلادی، تبدیل به دومین فصل بد آتش در استان شده است – هرچند این رکورد شاید تا پایان فصل تابستان شکسته بشود، شاید هم بارانها بالاخره سر برسند و اوضاع عوض بشود.
در ۱۹۵۸ میلادی، ۸ هزار و ۵۶۰ کیلومتر مربع از جنگلها و منابع طبیعی استان در آتش سوختند و از ۱۹۵۰ میلادی تاکنون رکورد آتشسوزیهای استان به شکل رسمی ثبت میشود.
در گذر آخرهفته همراه با روز بیسی هم مقامات دولت استانی دستور دادند تا افراد در مسافرتهایشان، همراه وسایل نقلیهشان از جادهها خارج نشوند و آتش هم روشن نکنند.
همچنین به افرادی که مسافرت میکنند، هشدار داده شده بود که آماده بسته بودن راهها باشند و همچنین امکان دارد در مسیرهای حرکتشان به آتشسوزیها برسند و درنهایت بایستی مراقب فرار و مهاجرت حیوانات استان هم باشند.
هشداری که بعد از پایان آتشسوزیها هم میتواند موثر باقی بماند، چون هرچند آتشها عاقبت با تغییر فصل پایان خواهند گرفت، ولی تغییر اقلیم ادامه خواهد داشت.
بخصوص که با فعالیتهای کنونی انسان، تا پایان قرن جاری بایستی منتظر افزایش دمای میانگین زمین به ۴ تا ۸ درجه سانتیگراد باشیم، آستانههایی که هم میتوانند تمدن بشر را همراه خودشان ببرند، هم انسان را در کنار دیگر موجودات عالم هستی و در ششمین عصر انقراض بزرگ، منقرض کنند.
- درباره نویسنده:
- تازهترینها:
In touch with the Iranian cultural diaspora.
Shahrgon is an online magazine for Canada’s Iranian cultural diaspora and Persian-speaking languages.
Shahrgon started working in Vancouver, Canada, in 1992 with the publication “Namai Iran” and then in the evolution of “Ayandeh” and “Shahrvand-E Vancouver,” it transformed into Shahrgon.
Shahrgon; The magazine of the Iranian cultural diaspora;
شهرگان مجلهی دیاسپورای ایران فرهنگی در ونکوور کانادا از سال ۱۹۹۲ با نشریهی «نمای ایران» آغاز بهکار کرده و سپس در فرگشتی از «آینده» و «شهروند ونکوور» به شهرگان فراروئید